Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Republica MoldovaPeste 3,2 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial din Republica Moldova, în care se va decide dacă Chișinăul se va îndrepta spre Vest sau va privi către Moscova.

Cetățenii din Republica Moldova trebuie să aleagă între Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialiștilor (PSRM), și Maia Sandu, candidata proeuropeană a PAS.

Igor Dodon a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor, desfășurat pe 30 octombrie, cu 47,98% din sufragii (680.550 de voturi), însă sub pragul de 50% necesar pentru a fi declarat învingător.

Maia Sandu s-a plasat pe poziția a doua, cu 38,71% din sufragii (549.152 de voturi). Prezența la urne a fost de 50,95%. Este pentru prima dată după anul 2000 când cetățenii din Republica Moldova își aleg prin vot direct președintele, acesta fiind până acum votat de Parlamentul de la Chișinău.

Ultima zi de campanie electorală a fost marcată de contre dure între Igor Dodon și Maia Sandu, pe fondul declarațiilor făcute de fostul președinte român Traian Băsescu, fost primar general al Bucureștiului.

Într-o conferință de presă susținută vineri la Chișinău, Igor Dodon a spus că o victorie a Maiei Sandu ar fi „un pericol real”, pentru că ea „pledează deschis pentru unirea” cu România. „Băsescu a declarat recent că Maia Sandu a promis în Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii că unica soluție este unirea cu România. Maia Sandu, care este cetățeancă a altui stat, pledează deschis pentru unirea cu statul vecin”, a spus Dodon la sediul PSRM din Chișinău.

„Ei au un plan foarte clar — unirea din 2018. Noi nu trebuie să le permitem acest lucru”, a adăugat candidatul socialist prorus, care a făcut apel la o mobilizare în special a electoratului partidelor de stânga pentru scrutinul de duminică.

Imediat a venit și replica Maiei Sandu, care a dezmințit, informațiile potrivit cărora ar fi avut o întrevedere cu adjunctul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, în cadrul căreia ar fi discutat pe tema unirii dintre Republica Moldova și România. Candidatul pro-european a declarat că informațiile apărute în presa din România și Republica Moldova au fost generate de o greșeală făcută de fostul președinte al României, Traian Băsescu, care, ulterior, a revenit asupra lor.

„Un fals se referă la o presupusă întâlnire între mine și Victoria Nuland despre unirea cu România. Vă spun cu toată responsabilitatea că nu m-am întâlnit niciodată cu Victoria Nuland și, cu o oră înainte de conferința de presă a domnului Dodon, președintele Băsescu a lansat în spațiul public un film în care dezminte această informație, corectează această informație”, a spus Maia Sandu.

Pe de altă parte, ea a refuzat să comenteze intenția fostului președinte al României de a se implica în viața politică din Moldova. Maia Sandu a declarat că Traian Băsescu a avut „un rol în promovarea parcursului european al Republicii Moldova” și va fi apreciat dacă va continua „să fie un avocat al Republicii Moldova”.

„Nu pot să comentez despre planurile domnului Băsescu în viața politică din Republica Moldova. Este cetățean și îl felicităm pentru acest lucru. Cred că a meritat (…) Domnul Băsescu a avut un rol în promovarea parcursului european al Republicii Moldova și o să ne bucure, o să apreciem dacă va continua să fie un avocat al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană”, a mai spus ea.

Întrebată dacă i-ar plăcea să facă parte dintr-o echipă politică în care este și Traian Băsescu, candidata PAS a spus: „Nu m-am gândit la acest lucru. Noi avem echipă aici. Toți cei care vor telecomandă aer condiționat sunt bineveniți”.

Secții de votare în România pentru cetățenii din Republica Moldova

Victoria Maiei Sandu depinde foarte mult de mobilizarea la vot a cetățenilor moldoveni din diaspora, printre care și cei din România.

Cetățenii din Republica Moldova își vor putea exprima opțiunea de vot pentru noul președinte al țării și la cele 11 secții de votare care vor fi deschise în România pentru turul doi al alegerilor prezidențiale de peste Prut.

Dintre cele 11 secții de votare, două sunt în București – una la sediul misiunii diplomatice a Republicii Moldova în România, iar cealaltă la Secția Consulară. O a treia secție de votare va fi deschisă la Iași, la Consulatul General. Moldovenii aflați în România vor mai putea vota la Galați, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Bacău, Suceava și Craiova. În fiecare dintre aceste orașe va fi deschisă câte o secție de votare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

five − 2 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>