Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

José_Manuel_BarrosoÎn acest an, „mașinăria” bruxelleză urmează să-și reînnoiască liderii, având în vedere că în perioada 22-25 mai 400 milioane de cetățeni ai UE vor alege 751 de eurodeputați, notează cotidianul economic francez Les Echos.

Odată alegerile încheiate, va începe marea negociere dintre cei 28 de membri ai UE în vederea înlocuirii, în fruntea Comisiei Europene, a președintelui Jose Manuel Barroso, apoi a celor 27 de comisari europeni, printre care și cel pentru Agricultură, Dacian Cioloș. De asemenea, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, își va încheia cel de-al doilea și ultimul mandat, la 30 noiembrie 2014, dată la care se încheie, teoretic, mandatul tuturor comisarilor.

„Pariez că voi fi încă acolo în ianuarie 2015”, spunea recent, nu fără ironie, comisarul pentru Concurență, Joaquim Almunia. Ultima dată, noua Comisie și-a preluat funcția cu trei luni întârziere, din cauza unor dificultăți în negocieri, amintește Les Echos.

Cei 28 vor cânta „eu vara nu dorm”

Teoretic, în timp ce Parlamentul își va alege noul președinte, reprezentanții celor 28 de state membre va trebui să decidă, până la sfârșitul lui iunie, un succesor pentru Jose Manuel Barroso și să pună, în iulie, opțiunea lor la vot în noul Parlament European. Dacă propunerea va întruni majoritatea, noul președinte nu va avea vacanță, pentru că va trebui să-și formeze, în timpul verii, Comisia. Apoi, fiecare comisar va trebui să obțină undă verde din partea majorității eurodeputaților, în urma unor audieri și a unor proceduri de vot care se vor desfășura până la finele lui octombrie, explică publicația franceză mecanismele europene.

Herman van RompuyLa rândul lor, șefii de stat și de guvern va trebui să se pună de acord, în unanimitate, asupra numelui succesorului lui Herman Van Rompuy (foto). Odată cu Tratatul de la Lisabona, care oferă Parlamentului din ce în ce mai multe atribuțiuni, „mașinăria” nominalizărilor părăsește în parte cabinetele liderilor europeni, pentru a conferi mai multă putere partidelor politice. Cerând „să se țină cont de rezultatul votului” în ceea ce privește desemnarea președintelui Comisiei Europene, Tratatul aduce o nouă dimensiune scrutinului din 25 mai.

În consecință, marile familii politice au decis să se doteze cu „capi de listă”, pe care-i consideră capabili să-l înlocuiască pe Jose Manuel Barroso. Germanul Martin Schulz, actualul președinte al Parlamentului European, va conduce campania social-democraților europeni, finlandezul Olli Rehn și belgianul Guy Verhofstadt își dispută familia liberal-centristă, în timp ce conservatorii (Partidul Popular European) și-au propus să-și aleagă în martie „capul de afiș”. În cărți este francezul Michel Barnier, însă luxemburghezul Jean-Claude Juncker s-a arătat și el interesat.

Surprizele nu sunt excluse

Toate ipotezele rămân deschise, comentează Les Echos. „Nu-i văd deloc pe șefii de stat renunțând la dreptul lor de a numi președintele Comisiei Europene pentru a-l desemna pe liderul partidului ajuns în fruntea Parlamentului European, în contextul în care nici stânga și nici dreapta nu ar obține o majoritate clară”, este de părere un diplomat.

Cei 28 de lideri europeni vor prefera întotdeauna să-l desemneze pe unul dintre ei. Din acest motiv, conform micilor jocuri de pronosticuri, premierii se bucură de mai multă încredere ca Martin Schulz sau, eventual, Michel Barnier. La Bruxelles, numele premierilor irlandez, Enda Kenny, finlandez, Jyrki Katainen, polonez, Donald Tusk, danez, Helle Thorning-Schmidt, sau al președintelui Lituaniei, Dalia Grybauskaite, se numără printre „baloanele de încercare”.

ashtonȘi surprizele pot să apară oricând. În 2009, nimeni nu miza pe Herman Van Rompuy și pe Catherine Ashton (Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, foto), pentru că, în final, este vorba întotdeauna de realizarea unui subtil compromis între țările mari și mici, între vechi și noi membri ai UE, între stânga și dreapta, între bărbați și femei, concluzionează cotidianul francez.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

1 × one =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>