Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Duminică, 25 mai, suntem chemați la urne pentru a-i vota pe viitorii noștri reprezentanți în Parlamentul European. Pentru a veni în sprijinul acelora care înțeleg importanța votului de duminică și doresc să voteze în cunoștință de cauză, Europeanul.org a întocmit topul  partidelor politice, în funcție de munca depusă la Bruxelles de membrii acestora între 2009 și 2014. Topul partidelor este cu atât mai relevant cu cât duminică nu mergem să votăm persoane, ci liste de partid.

Principalul criteriu pe care l-am avut în vedere în analiză este reprezentat de cea mai importantă dintre activităţile parlamentare, aceea de raportor. Cel mai important raportor este acela pentru un raport legislativ, Potrivit opiniei specialiștilor, dar și a europarlamentarilor români, raportul legislativ este modul în care un eurodeputat poate influența direct legislația europeană, deoarece acesta se transformă, după adoptare, într-un regulament european sau o directivă europeană. NU poți ajunge însă raportor dacă nu participi la lucrările comisiei şi ale grupului politic din care faci parte, dacă nu câştigi şi păstrezi încrederea celorlalți eurodeputați.

Topul partidelorPDL e pe primul loc în Topul partidelor, dar numărătoarea e ”cu cântec”

 

PDLEuroparlamentarii cu cea mai bună medie de rapoarte realizate sunt cei din PDL (i-am inclus și pe parlamentarii care au părăsit, recent, partidul, dat fiind că aceștia au activat în Parlamentul European, în majoritatea timpului, ca membri ai PDL). Aceștia au o medie impresionantă, de 5,45 rapoarte/eurodeputat. Performerul este, de departe, Monica Macovei, cu 40 de rapoarte. „Activitatea legislativă este cea mai importantă, pentru că legile schimbă regulile în toate statele membre. Am 40 de rapoarte (legi, descărcări de gestiune) ca raportor al Parlamentului European, 51 de rapoarte ca raportor alternativ/din umbră și unul ca opinie. În total – 92 de rapoarte. La descărcările de gestiune pentru Agențiile Europene, am introdus conflictul de interese, pentru prima oară în istoria instituţiilor europene”, a declarat Monica Macovei pentru Europeanul.org. Macovei este urmată de Marian Jean Marinescu, cu opt rapoarte, și de Theodor Stolojan, cu patru. La polul opus, fără niciun raport în toată legislatura de europarlamentar, stau Iosif Matula și Elena Băsescu (PMP). Niciunul dintre ei nu va mai fi însă eurodeputat după alegerile din 25 mai. Cei care au părăsit partidul sunt, de asemenea, sub medie. Cristian Preda (PMP) și Sebastian Bodu (PNŢCD) au fiecare câte un singur raport.

Monica MacoveiDe menționat că scorul ridicat al delegației de membri PDL din Parlamentul European, ”depinde” de numărul mare de rapoarte redactate de Monica Macovei. 36 dintre cele 40 de rapoarte ale acesteia sunt însă rapoarte în cadrul procedurii de descărcare de gestiune a diferitelor agenții ale Uniunii. Fiecare dintre aceste rapoarte se contabilizează separat de către Parlamentul European, deși în practică reprezintă un singur pachet anual. Dacă luăm în considerare acest criteriu, Monica Macovei va avea numai cinci rapoarte, iar scorul PDL scade de la 5,45 la 2,27 rapoarte pe cap de parlamentar.

UDMR, seriozitate recunoscută la Bruxelles

Topul partidelor

Iuliu Winkler

Pe locul doi se poziţionează UDMR, cu o medie de 4,5 rapoarte. Performerul este Iuliu Winkler, cu șapte rapoarte. Winkler consideră importante toate aspectele muncii unui europarlamentar, dar confirmă opinia generală potrivit căreia raportul legislativ este cel mai important aport pe care un eurodeputat îl poate aduce în Parlamentul European. ”Raportul legislativ, uneori voluminos și necesitând un mare volum de muncă investită, are relevanță în a stabili tendințe pe termen mai lung într-o anumită politică europeană, cel din urmă, odată adoptat de Parlament, devine lege aplicabilă nemijlocit în toate statele membre ale UE”, a declarat Iuliu Winkler pentru Europeanul.org. 

PNL tremură pentru Renate Weber

PNLBine la acest capitol stă și PNL, cu o medie de două rapoarte pentru fiecare parlamentar în topul partidelor. Liderii sunt Adina Vălean și Renate Weber, cu câte patru rapoarte. Dacă pe Adina Vălean, soția președintelui PNL, o vom regăsi, meritat, spunem noi, în băncile Palamentului European, Renate Weber este plasată pe locul cinci în lista PNL, și are emoţii dacă va mai prinde sau nu un loc de europarlamentar după alegerile din luna mai. La polul opus stă Ovidiu Silaghi, fostul ministru al Transporturilor. Acesta a făcut simplă figurație în Parlamentul European, iar Europeanul.org l-a inclus în Top 5 simulanți.

PSD renunță la cei mai buni

PSDPSD este abia al patrulea în acest top, cu o medie de numai 1,7 rapoarte pentru fiecare europarlamentar. Pe primul loc este Silvia Adriana Țicău, cu 10 rapoarte din totalul de 17 al întregului grup de eurodeputași PSD. Cea mai însemnată activitate este aceea de raportor, în special de raportor pentru un act legislativ (directive, regulamente, decizii). Raportorul negociază atât în numele PE sau al comisiei de specialitate (în cazul unui  aviz) din care face parte şi are un rol decisiv în stabilirea amendamentelor de compromis şi la stabilirea de majorităţi în comisii şi în plen”, ne-a declarat Silvia Adriana Țicău.   Deși este cele mai performant eurodeputat, Silvia Adriana Ţicău nu a mai fost trecută pe un loc eligibil pe lista PSD. Fără comentarii!

PRM, rușinea Europei

Topul partidelorDeputații Partidului ”România Mare” nu au făcut nimic în Parlamentul European. În afară de 29 de discursuri ținute de Corneliu Vadim Tudor, dintre care unele fără nicio legătură cu Uniunea Europeană, eurodeputații PRM nu au avut niciun raport, niciun amendament, niciun aviz, nicio interpelare parlamentară. PRM a reușit doar să facă o tristă figură prin fostul securist Dan Dumitru Zamfirescu. Jurnaliştii de la Spiegel Online au probat neseriozitatea și lipsa de caracter a lui Zamfirescu, în luna martie 2013, când au dezvăluit că peremistul Dumitru Zamfirescu era de acord cu absolut orice ce se votează, și că votase până atunci doar DA, de 541 ori, indiferent de problemă și chiar dacă articolele se băteau cap în cap. Poate acum românii nu se vor mai lăsa înșelați de retorica lui Vadim Tudor și îi vor trimite în Parlament numai pe aceia care merită să fie acolo.   

1 comentariu

  1. Pingback: Alegeri europarlamentare. AFLĂ cine sunt candidații!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

one × 4 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>