Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Primăria municipiului Chișinău, în parteneriat cu Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, organizează, la 27 martie, o serie de manifestări culturale cu prilejul Zilei Unirii dintre Basarabia și România.

BasarabiaÎn cursul dimineții de vineri va avea loc o depunere de flori la mormintele deputaților care au făcut parte din Sfatul Țării și care sunt înmormântați la cimitirul central din capitală, după care va urma deschiderea a două expoziții — una de fotografii istorice sub genericul „Sfatul Țării — Primul Parlament al Basarabiei”, organizată de Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, și o alta de drapele istorice din colecția colonelului Petru Costin, înscrisă în Cartea Recordurilor, organizată cu sprijinul Muzeului Serviciului Vamal și al Centrului de Cultură și Istorie Militară.

27 martie 1918, ziua în care s-a votat Unirea cu România

La 27 martie 2015 se împlinesc 97 de ani de la votarea de către Sfatul Țării a Unirii dintre Basarabia și România, în 1918. 22 de ani mai târziu, la 28 iunie 1940, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, trupele sovietice au reocupat Basarabia și au anexează la Uniunea Sovietică. Într-un interviu acordat joi postului Europa Liberă, istoricul basarabean Gheorghe Cojocaru subliniază semnificația evenimentului de acum 97 de ani pentru națiunea română. „Unirea Basarabiei cu România, de la care se vor marca pe 27 martie, 97 de ani, a dat expresie tendinței firești de revenire la vatra strămoșească și a reprezentat în condițiile extrem de complicate ale anului 1918 o autentică soluție nu numai pentru salvarea ființei naționale românești dintre Prut și Nistru, ca și a etniilor minoritare, dar și pentru păstrarea și consolidarea într-un nou cadru a libertăților democratice câștigate în urma prăbușirii autocrației ruse. Așa cum s-a adeverit către finele anului 1918, Unirea din 27 martie dăduse și menținuse în zile de grea cumpănă pentru întreaga națiune română speranța în făurirea unității naționale depline”, a spus Cojocaru, citat de Agerpres.

Program de manifestări la Chișinău

Basarabia

Ziua Unirii, aniversată la Chișinău

Împlinirea a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România va fi marcată la Chișinău și prin organizarea unei Hore a Unirii. Evenimentul, ce se va desfășura sub genericul „Hai să dăm mână cu mână”, face parte dintr-o serie de manifestări desfășurate în cadrul Universității de Stat din Moldova. Corina Bezer, unul dintre organizatorii evenimentului, a declarat că ziua de 27 martie are o conotație istorică deosebită care trebuie readusă în atenția tuturor. ”Hora Unirii este dansul care reprezintă semnificația evenimentului care a avut loc la 27 martie 1918. Este o horă a unității naționale, a promovării valorilor noastre. Împreună cu un grup de inițiativă civică din cadrul Universității de Stat din Moldova am hotărât să organizăm un astfel de eveniment pentru studenții universității, pentru a promova această dată în rândul tinerilor, pentru că, din păcate, se cam uită aceste valori românești”, a subliniat Corina Bezer, citată de Agerpres.

Programul de manifestări mai include și organizarea conferinței științifice ”Unitate Națională — Identitate Europeană”, la care vor participa personalități marcante din diverse domenii: istorici, politicieni, foști deputați ai primului Parlament al Republicii Moldova, ales în mod democratic (1990-1994). Conferința va avea loc în incinta Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, chiar în clădirea unde, la 27 martie 1918, deputații Sfatului Țării au votat Unirea Basarabiei cu România.

În cadrul manifestării, studenții vor fi informați cu privire la semnificația datei de 27 martie 1918 și se vor lua parte la o Horă a Unirii, după care va fi organizat un marș de solidaritate către Ambasada României. Manifestările dedicate Zilei Unirii Basarabiei cu România vor continua și în celelalte zile, duminică urmând să fie organizată în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău o Mare Adunare Tricoloră.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

seven + nineteen =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>