Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Valeriu StreleţInstalarea unui nou prim ministru la Chişinău pare a fi o telenovelă fără sfârşit. Coaliţia proeuropeană din Republica Moldova a renunţat la candidatura Maiei Sandu, care s-a dovedit a fi prea greu de înghiţit de politicienii locali, şi l-a desemnat în locul ei pe Valeriu Streleţ. Astfel, clasa politică din Republica Moldova, fie ea şi proeuropeană, a îndepărtat o persoană cu master la Harvard, optând în schimb pentru un politician care şi-a frăcut studiile la Chişinău.

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a avansat luni o nouă propunere pentru funcția de premier, după ce candidatura ministrului în exercițiu al Educației, Maia Sandu, nu a fost agreată de partenerii de coaliție.

Noul candidat al PDLM este Valeriu Streleț, vicepreședinte al partidului și deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Un anunț în acest sens a fost făcut luni de liderul PLDM, Vlad Filat, după consultările ce au avut loc la sediul Președinției între șeful statului, Nicolae Timofti, și liderii Alianței pentru Integrare Europeană-3.

”Maia Sandu a avut toată susținerea PLDM, dar din păcate nu a fost agreată de către partidele din cadrul Alianței. Eu regret că nu a atins acest consens. Valeriu Streleț va avea tot sprijinul necesar”, a declarat Vlad Filat.

După aceste declaraţii, a venit şi confirmarea oficială. „Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat astăzi, 27 iulie a.c., un decret prin Valeriu Streleţcare domnul Valeriu Streleț este desemnat în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru. Șeful statului a luat această decizie după consultări cu fracțiunile PLDM, PD și PL, care au constituit recent o coaliție majoritară în Parlament. Candidatura domnului Valeriu Streleț a fost propusă de facțiunea PLDM și este susținută și de celelalte două componente ale Alianței pentru Integrare Europeană. Conform Constituției, primul ministru desemnat are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului”, a anunţat luni seara Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.

PLDM, formațiune căreia îi revine funcția de premier conform acordului de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană-3, a propus-o săptămâna trecută pe Maia Sandu, dar negocierile cu Partidul Democrat și Partidul Liberal au intrat în impas după ce ea a înaintat o serie de condiții, între care schimbarea conducerii Băncii Naționale, demiterea procurorului general şi un plan de măsuri anticriză.

Maia Sandu şi-ar fi dorit un guvernator al Băncii Centrale care să provină din Statele Unite şi un procuror general din Uniunea Europeană. Condiţii imposibil de digerat de actuala clasă politică de la Chişinău.

Valeriu Streleţ, traseist politic

Noul candidat Valeriu Streleț (45 de ani) și-a început cariera politică în 1994, când a participat la alegerile parlamentare pe lista Blocului Social-Democrat. De atunci şi până în prezent, el a schimbat partidele ca pe ciorapi.

În 2001, numele politicianului se regăsește pe lista electorală a Blocului „Plai Natal”. În perioada 1994-2001, Valeriu Streleț a deținut funcția de președinte al Ligii Naționale a Tineretului din Moldova, iar în 2002 a devenit subsecretar general al Partidului Social Liberal.

Cariera politică a lui Valeriu Streleț își continuă ascensiunea și în decembrie 2002 este ales vicepreședinte al Partidului Social Liberal, funcție pe care o deține până în 2007, când devine vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat. În 2009 este ales deputat din partea PLDM, iar în 2011 ajunge să conducă facțiunea parlamentară a liberal-democraților.

Chişinău vs Harvard în materie de studii universitare

Valeriu StreleţValeriu Streleț a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității de Stat din Moldova, dar și pe cea de Economie Generală și Drept de la Academia de Studii Economice.

În 2004 a absolvit Institutul European de Studii Politice. Cunoaște limbile rusă, engleză și franceză. Este căsătorit și are patru copii.

Un CV cam subţire, dacă îl comparăm cu cel al Maiei Sandu. În vârstă de 43 de ani, Maia Sandu a absolvit în 1994 Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Chișinău, iar din 1995 până în 1998 a făcut studii în relații internaționale la Academia de Administrație Publică a Republicii Moldova.

În 2010 a urmat un masterat în administrație publică la Harvard Kennedy School of Government din Cambridge, SUA. Între 2010 și 2012, a activat în calitate de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale, iar din iulie 2012 până în prezent este ministru al Educației.

CITEŞTE şi Impas în negocierile de la Chişinău. Maia Sandu vrea un american la conducerea Băncii Centrale din Republica Moldova

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

3 × one =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>