Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Corina CrețuCorina Crețu, desemnată de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru postul de comisar pentru Politici Regionale în viitorul Executiv de la Bruxelles, a trecut luni după-amiază de audierea din Parlamentul României. Fără nicio emoție, pentru că a fost vorba de o audiere pur formală, parlamentarii neavând dreptul să voteze asupra candidaturii sale, ci doar să-i pună întrebări. Premierul Victor Ponta a încercat să nege evidența, spunând că toate procedurile legale în ceea ce o privește de Corina Crețu au fost îndeplinite. Aceasta chiar dacă întâi a fost propusă la Bruxelles și abia apoi audiată în Parlament.

De parcă nu ar fi fost de ajuns faptul că Guvernul a pus carul înaintea boilor, făcând mai întâi propunerea la Bruxelles și abia apoi, după ce ea a fost acceptată, audierea de luni din comisiile pentru Afaceri europene ale Camerei Deputaților și Senatului a avut loc cu ușile închise.

„Sunt convinsă că va fi o dezbatere constructivă în legătură cu acest portofoliu. Sunt prezentă aici în calitate de comisar european desemnat pentru Politici Regionale și e o mare plăcere și onoare pentru mine”, a spus Corina Crețu înaintea audierilor de la Palatul Parlamentului.

Victor Ponta spune că au fost respectate procedurile

Tot luni, premierul Victor Ponta, care a participat și el la prima parte a audierilor cu ușile închise, a ținut să se dezvinovățească pentru procedura neobișnuită care a fost aplicată de Executiv în cazul desemnării Corinei Crețu: „Am respectat procedurile și am mulțumit tuturor grupurilor parlamentare și din Parlamentul României și din Parlamentul European care înțeleg că doamna Crețu este comisar al României, dar este comisar european, nu al Guvernului, nu al unui partid și că portofoliul de Politici Regionale era cel mai important portofoliu pe care ni l-am dorit și de faptul că există sprijin și din partea celor de la PDL și din partea tuturor celorlalți — este un lucru extrem de important și ne dă speranțe că la audierea în PE, unde audierea este cu voturi și cu emoții mai mari, doamna Crețu nu va fi în vreun fel sau altul blocată pe criterii politice”.Corina Crețu

Primul ministru a subliniat că prevederile legale privind procedura de audiere a persoanelor desemnate pentru a ocupa funcția de comisar european ar fi fost încălcate dacă parlamentarii României ar fi audiat mai mulți candidați fără a se cunoaște portofoliul care urma să fie atribuit. „Am spus clar în fața membrilor Parlamentului faptul că, în conformitate cu tratatele europene, singura persoană care are dreptul de a accepta sau nu o propunere din partea unui stat membru și de a aloca un portofoliu este președintele desemnat, domnul Juncker. Nu puteam să trimitem la audieri vreo persoană, nici doamna Crețu, nici altcineva, până când președintele desemnat nu a decis și nu a anunțat public faptul că d-na Crețu este acceptată ca și comisar european pentru portofoliul de Politici Regionale. Era împotriva literei și spiritului legii să trimitem trei-patru-cinci persoane la audieri în Parlamentul României și fără să știm pentru ce portofoliu sunt audiați”, a mai spus Ponta.

Și totuși, practica europeană îl contrazice. Bunăoară, Slovenia i-a propus lui Jean-Claude Juncker nu mai puțin de trei persoane pentru funcția de comisar european, iar alegerea i-a aparținut președintelui desemnat al viitoarei Comisiii Europene.

Urmează audierile din Parlamentul European

Corina CrețuTrecând peste posibilele vicii de procedură comise de autoritățile de la București, candidatura Corinei Crețu intră acum în linie dreaptă, fiind puțin probabil că va mai exista vreun element care s-o împiedice să ocupe postul de comisar european pentru Politici Regionale.

Corina Crețu va avea de trecut un examen ceva mai serios pe 1 octombrie, când va fi audiată în comisia de specialitate a Parlamentului European.

În aceeași zi vor mai fi audiați britanicul Jonathan Hill, ungurul Tibor Navracsics, belgianca Marianne Thyssen, cehoaica Věra Jourová și spaniolul Miguel Arias Canete. Audierile comisarilor desemnați să facă parte din Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker se vor desfășura în perioada 29 septembrie — 7 octombrie și au ca scop evaluarea competenței fiecărui candidat în domeniul în care au fost repartizați.

Înaintea audierilor din comisiile europarlamentare de specialitate, candidații va trebui să răspundă în scris la cel puțin cinci întrebări până la 26 septembrie, dintre care primele două sunt comune pentru toți comisarii și se referă la angajamentul european, independența personală și gestionarea portofoliului primit.

Deși eurodeputații pot vota în plenul PE numai asupra Comisiei Europene în ansamblul său, temerile lor referitoare la unii comisari europeni desemnați au dus în trecut la retragerea candidaturilor respective sau la redistribuirea portofoliilor în interiorul Comisiei Europene. Nu este însă cazul în ceea ce o privește pe Corina Crețu.

Corina Creţu promite tratament egal pentru toate statele membre

Așa cum spuneam, audierea de la București a decurs fără niciun fel de emoție pentru Corina Crețu. La ieșirea din sala Palatului Parlamentului unde au avut loc discuțiile, ea a declarat că, în oua sa calitate de la Bruxelles, rolul său va fi acela de „ambasador al Politicii Regionale” în raport cu statele membre, regiunile, societatea civilă și comunitățile locale și de a asigura „un dialog constant” cu statele UE.Corina Crețu

„Este evident că toate statele membre vor beneficia de același tratament. Este un cod de conduită pe care toți comisarii europeni va trebui să-l urmeze. Este, cred, în interesul tuturor statelor membre să îndeplinească toate criteriile care stau la baza acordării fondurilor europene, pentru că aceasta este șansa fiecărui stat membru și a fiecărei regiuni să se dezvolte. Eu văd rolul meu ca un ambasador al Politicii Regionale în raport cu statele membre, cu regiunile și cu societatea civilă și comunitățile locale”, a spus Corina Crețu.

Ea a ținut să precizeze că noul Executiv comunitar are și un nou cadru legislativ care propune axarea „pe simplitate și pe orientare spre rezultate”, astfel încât țările europene mai slab dezvoltate să beneficieze de sprijin: „Va fi foarte important ca programele operaționale pe care fiecare stat membru le va depune să aibă, ca și criteriu de bază, crearea de locuri de muncă, generarea de alte afaceri. După instalarea mea în funcție, voi lua fiecare dosar de țară și împreună cu serviciile de specialitate ale Comisiei vom analiza în ce măsură vom putea ajuta fiecare stat membru să-și îndeplinească condițiile pentru că, în viziunea mea, Comisia și noi ca și comisari trebuie să facem tot ceea ce depinde de noi nu pentru a pedepsi statele membre, ci pentru a le ajuta, să asigurăm un nivel de dezvoltare echilibrat pentru toate statele membre. Deci, cele mai puțin dezvoltate să le ajutăm să se dezvolte, iar cele care au atins un nivel de dezvoltare, să le ajutăm să își mențină acest nivel de dezvoltare”.

Viitorul comisar european spune că audierile au fost „constructive și utile”

Corina Crețu

Corina Crețu a subliniat faptul că discuțiile din cadrul comisiilor pentru Afaceri Europene au fost „constructive și utile”, fiind bazate pe prioritățile noii Comisii Europene în privința Politicii Regionale.

„Am vorbit despre însemnătatea Politicii Regionale pentru Uniunea Europeană, este una dintre politicile de succes ale UE, care are cele mai multe rezultate în ceea ce privește modul în care UE se poate, cu adevărat, apropia de viața oamenilor și cred că este responsabilitatea noastră comună, indiferent dacă ne desfășurăm activitatea la nivel național sau european, de a contribui la îmbunătățirea calității vieții oamenilor și de a contribui la recâștigarea încrederii cetățenilor în proiectul UE. Sunt bucuroasă că am trecut peste această etapă și, la 1 octombrie, voi avea audierea în Parlamentul European, care va consfinți acest proces de nominalizare a comisarului european”, a precizat Corina Crețu.

Ea a mai ţinut să puncteze faptul că România nu este singura țară care se confruntă cu probleme în atragerea de fonduri europene, susținând că țara noastră „poate” a fost mai puțin pregătită în elaborarea de strategii: „Aș vrea să fac un apel la dvs, să știți că România nu este singura țară care se confruntă cu probleme sau s-a confruntat cu probleme în atragerea de fonduri europene, ca țară nou-venită și membră a UE, am fost poate mai puțin pregătiți în elaborarea de strategii. România a făcut progrese foarte mari. Sunt foarte multe țări, din cele 28 de țări aproape șapte sau opt mai au încă de absorbit peste 50% din ceea ce trebuia să absoarbă pentru perioada 2007-2013, mai putem face plăți pentru investiții până la finalul lui 2015. Excepție face Croația, care intrând mai târziu în UE va putea accesa bani din perioada 2007-2013 până la finalul lui 2016. Deci, datoria noastră este să ajutăm toate statele membre să depună proiecte eligibile”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

5 × two =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>