Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Andi CristeaAflat la primul său mandat în Parlamentul european, eurodeputatul Andi Cristea s-a implicat activ în sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova şi va gestiona din partea grupului S&D procesul revizurii politicii europene de vecinătate. Într-un interviu acordat Europeanul.org, Andi Cristea vorbeşte despre conflictele îngheţate sau în desfăşurare din Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, pe care le consideră o consecinţă a acţiunilor Rusiei pentru a le ţine captive. Situaţia din Transnistria, spune Andi Cristea, poate fi definită prin metafora „harponului”. În ceea ce priveşte următorul obiectiv pe care trebuie să-l atingă Republica Moldova, eurodeputatul spune că acesta trebuie să fie obţinerea statutului de ţară candidată la aderare. În continuare, interviul pe larg.

Europeanul.org: Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Care sunt paşii următori (şi termenele la care se vor produce) în vederea integrării europene a Chişinăului?

Andi Cristea: Acordul de Asociere cuprinde așa numita Agendă de Asociere. Este vorba despre o serie de reforme asumate de către Republica Moldova și termene pe care le-a agreat pentru implementarea acestor schimbări profunde, reforme. La acest moment, din păcate, Republica Moldova nu are perspectivă europeană, adică nu are statutul de stat candidat pentru aderarea la UE, precum statele din Balcanii de Vest, de exemplu. Astfel, obținerea statutului de stat candidat reprezintă la acest moment viitorul pas decisiv înspre mult dorită aderarea la UE. Ne aflăm la mai puțin de un an de la semnarea acordului de asociere cu UE și prioritatea clasei politice de la Chișinău este reprezentată, asumată politic, de implementarea reformelor cuprinse în Agenda de Asociere – întărirea instituțiilor statului, transparentizarea lor, lupta împotriva corupției, modernizarea instituțiilor etc. – toatea astea ducând în final la creșterea standardului de viață pentru cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba ce o vorbesc, etnia sau originea lor.

Autoritățile de la Chișinău trebuie să știe că există bunăvoință la Bruxelles, dar că reformele sunt cea mai bună carte de vizită.

Pentru Republica Moldova semnarea Acordului de Asociere a fost un pas foarte mare pentru continuarea parcursului european al acestei țări. Dacă Guvernul Gaburici dă dovadă de hotărâre în favoarea reformelor, prin acțiuni dincolo de discursuri, atunci sunt premisele altor victorii simbol, mergând, la momentul potrivit, până la obținerea perspectivei europene și deschiderea negocierilor de aderare. Tot acest parcurs tehnic nu e un scop în sine, el e menit a pune Republica Moldova pe drumul sigur pentru stabilitate și prosperitate.

Andi Cristea: „În mod cert, România şi Republica Moldova au un viitor comun împreună”

Europeanul.org: Este posibilă o unire a României cu Republica Moldova în viitorul apropiat, așa cum promit unii lideri de la București?

Andi Cristea: Există o temă de discuție complexă și delicată în același timp. În mod cert cele două țări au un viitor împreună, un viitor comun în Uniunea Europeană. Restul depinde de voința populară, între timp însă cheia este creșterea încrederii reciproce prin proiecte concrete. Așa se clădește cu adevărat prietenia, cu proiecte precum Iași-Ungheni, prin sprijinirea cu zeci de milioane de euro a modernizării grădinițelor de peste Prut, prin oferirea gratuită a zeci de microbuze școlare pentru copiii din mediul rural, nu doar cu vorbe mari. Mă bucură mult, ca social-democrat, că PSD și mai ales premierul Ponta a fost motor, alături de fostul premier Leancă, în consolidarea relației dintre cele două țări. Esențial este să dezvoltăm cât mai multe proiecte împreună, să ne ajutăm și să ne interconectăm cât mai mult. Orice altă discuție trebuie să țină cont și de opinia publică din cele două țări. Trei din patru români își doresc unirea cu Republica Moldova, o arată sondajele. Situația de peste Prut e alta..

Europeanul.org: Este un lucru ştiut că Uniunea Europeană nu va accepta niciodată aderarea unui stat care are trupe ruseşti pe teritoriul său, aşa cum este cazul Republicii Moldova. Liderii europeni, ca de altfel şi cei români, nu vând cumva iluzii populaţiei din stânga Prutului, atunci când le promit integrarea europeană?Andi Cristea

Andi Cristea: Situația din Transnistria poate fi văzută plastic în metafora „harponului”. Un conflict înghețat, trupe străine pe teritoriul Republicii Moldova astfel încât ieșirea din „status-quo” și apropierea de Europa să fie îngreunate. Credeți că e o coincidență că toate țările care au semnat acorduri de asociere cu UE au conflicte înghețate sau în desfășurare pe teritoriul lor – Ucraina, Republica Moldova, Georgia? Voi gestiona din partea grupului S&D procesul revizurii politicii europene de vecinătate și vă confirm că adăugarea unui cadru de securitate va fi una dintre priorități. Până la acest moment cadrul de securitate despre care aminteam a lipsit din abordările Bruxelles-ului față de statele Parteneriatului Estic, au fost create realități paralele…

Uniunea Europeană nu vinde nimănui iluzii. Acordurile de Asociere cu Republica Moldova și cel de liber schimb sunt pietre de hotar pe drumul Chișinăului spre Bruxelles. Cele două acorduri menționate sunt acorduri pozitive, aduc beneficii cetățenilor, oamenii pot călători liber în UE datorită liberalizării regimului de vize. Mediul de business și economia au de câștigat, producătorii de peste Prut pot să își exporte marfa pe piața europeană. Oamenii vor avea de câștigat. Cotele pentru export în UE au fost dublate în decembrie anul trecut, raportor pe acest dosar a fost tot un social democrat, colegul meu Sorin Moisă. Știm ce decizie a luat Federația Rusă cu privire la importul vinurilor, fructelor din Republică Moldova.

Europeanul.org: Aceeași întrebare și referitor la Ucraina.

Andi Cristea: M-aș întoarce tot la exemplul plastic al harponului. După ce Ucraina a semnat Acordul de Asociere cu UE, Federația Rusă a implementat scenariul Crimeea și conflictele din estul Ucrainei. Sunt evoluții istorice, dramatice, cu care suntem contemporani. Un lucru merită subliniat – Moscova nu are drept de veto asupra drumului european al Kievului.

1 comentariu

  1. Pingback: Traian Băsescu: Moldova nu va face parte din Uniunea Europeană

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

4 + nineteen =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>