Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

victimele alegerilor europarlamentareFiguri emblematice pentru politica Uniunii Europene, ca britanicul Sir Graham Watson sau germanul Bernd Posselt, dar şi „figuranţi” cu sare şi piper, cum ar fi Corneliu Vadim Tudor – toţi sunt victimele alegerilor europarlamentare de la finele lunii mai. În vreme ce în vestul continentului oameni care au avut un cuvânt de spus în spaţiul comunitar au căzut victime ale euroscepticilor, la noi a fost taman pe dos. În România, Vadim Tudor nu a trecut pragul electoral, iar europarlamentari de valoare precum Adriana Ţicău sau Sabin Cutaş nu au mai fost trecuţi pe liste de partidele lor, care au preferat persoane care susţin că primul om în spaţiu a fost un român sau directori de Economat în sectorul lui Marian Vanghelie. La dreapta eşichierului politic, Sebastian Bodu a fost abandonat de PDL, în favoarea clujeanului Daniel Buda.

Unii dintre cei mai mediatizaţi şi mai competenţi eurodeputaţi nu şi-au mai putut păstra fotoliile în Parlamentul European, în urma alegerilor care au avut loc la finele lunii trecute.

Ascensiunea Frontului Naţional în Franţa sau explozia UKIP în Regatul Unit au făcut să cadă câteva capete. Eurodeputaţii au schimbat mesaje de felicitare, dar totodată şi regrete, după alegerile europene. Ba chiar, în cazul unor europarlamentari care n-au reuşit să-şi păstreze fotoliile, putem vorbi de „condoleanţe”, comentează jurnaliştii de la EurActiv.

Aceasta mai ales că cei mai mulţi dintre perdanţi nu au nici cea mai mică intenţie de a se retrage din viaţa politică.

În Hexagon, Catherine Trautmann, fostă şefă a socialiştilor francezi în Parlamentul European, n-a reuşit să obţină un nou mandat în circumscripţia Est. Fostul primar din Strasbourg (ce ironie a sorţii!) este o figură emblematică a stângii franceze. Dar partidul Socialist a decis să-l pună cap de listă pe fostul sindicalist Édouard Martin, iar excelentul scor obţinut în regiune de partidul lui Marine Le Pen nu i-a atribuit PS decât un loc.

Şi eurodeputatul Verzilor Sandrine Bélier a fost printre victimele alegerilor europarlamentare ( a se citi a ascensiunii FN), chiar dacă a fost cap de listă în Est. Nici Corinne Lepage, fostă deţinătoare a funcţiei de ministru al Mediului, n-a putut să-şi păstreze fotoliul de la Strasbourg. În 2009, ea candidase pe lista MoDem, dar acum s-a trezit izolată, după plecarea din partid.

 Graham Watson şi Bernd Posselt, „lăsaţi la vatră” de electorat

Graham Watson, victimele alegerilor europarlamentare

Sir Graham Watson

În regatul Unit, liberal-democraţii au fost cei mai loviţi – au trecut de la 11 locuri la un singur fotoliu. Sir Graham Watson, eurodeputat încă din 1994 şi preşedinte al ALDE, face parte dintre victimele cele mai mediatizate. Şi Andrew Duff, federalist activ în PE de 15 ani, şi-a pierdut locul.

În Germania, Bernd Posselt de la Uniunea Creştin-Socială (CSU) este un dinozaur (în sensul bun al cuvântului) al politicii europene, cu o carieră de 20 de ani. În calitate de preşedinte al ramurii germane a Uniunii Paneuropene Internaţionale, s-a remarcat ca un fervent apărător al valorilor europene în cadrul CSU şi al partidului aliat CDU, condus de Angela Merkel.

De altfel, chiar pasiunea lui pentru UE l-a costat fotoliul – partidul său a ajuns pe locul 6 în preferinţele electoratului, după ce a decis să ducă o campanie electorală eurosceptică. După aflarea rezultatelor, Bernd Posselt a criticat campania partidului său, căruia i-a reproşat că nu a adoptat o poziţie mai proeuropeană.

 Oamenii lui Berlusconi au pierdut trenul de Strasbourg

victimele alegerilor europarlamentareÎn Italia, mai mulţi eurodeputaţi ai partidului lui Silvio Berlusconi s-au trezit pe dinafară după euroalegeri, însă cei mai mulţi dintre ei sunt cunoscuţi mai degrabă în ţara lor decât la Bruxelles sau la Strasbourg: Clemente Mastella (fost ministru al Justiţiei), Iva Zanicchi (fost cântăreţ), Gianfranco Micciché (fost ministru) et Alessandro Cecchi Paone (fost prezentator de televiziune).

Ronerta Angelilli, fost vicepreşedinte al Parlamentului European, este probabil cea mai cunoscută în cercurile europene. Ea părăsise partidul lui Silvio Berlusconi, dar nici aşa nu a reuşit să-şi păstreze locul în PE.

Victimele alegerilor europarlamentare din Polonia, Cehia şi Bulgaria

În Polonia, Paweł Zalewski (PPE) şi Paweł Kowal (CRE), doi eminenţi specialişti în politica Estului Europei, cu precădere în Ucraina, nu au reuşit să-şi păstreze mendatele.

ivailo kalfin, victimele alegerilor europarlamentare

Ivailo Kalfin

Şi în Republica Cehă, doi eurodeputaţi emblematici şi-au pierdut locurile: Oldřich Vlasák, fost vicepreşedinte al Parlementului European (CRE), şi Libor Rouček, fost vicepreşedinte al Grupului Socialiştilor şi Democraţilor (S&D).

În Bulgaria, cel mai sonor nume dintre victimele alegerilor europarlamentare este cel al lui Ivailo Kalfin, fost prim ministru şi ministrul al Afacerilor Externe, care a reprezentat Grupul S&D în cadrul negocierilor pentru bugetul UE aferent perioadei 2014-2020. În ianuarie, el a părăsit grupul socialiştilor bulgari din Parlamentul European, din cauza neînţelegerilor cu preşedintele Serghei Stanişev. El s-a prezentat la alegeri în calitate de „locomotivă” a Alternativei renaşterii Bulgare (ABV), o forţă politică nou creată. Însă ABV a obţinut doar 4%, cu două puncte procentuale sub pragul electoral. Ca premiu de consolare, acest scor îi permite partidului să fie reprezentat în viitorul Parlament de la Sofia.

România: declinul extremiştilor şi oameni lăsaţi acasă de propriile partide

victimele alegerilor europarlamentareÎn România, n-a avut loc nicio explozie a euroscepticilor, ci mai degrabă au făcut implozie. Partidul România Mare nu a mai intrat în Parlamentul European, dispărând de la Bruxelles şi Strasbourg personaje de genul Corneliu Vadim Tudor sau Dan Dumitru Zamfirescu.

Citeşte şi: Topul ”simulanților” din Parlamentul European. CITEȘTE ce au făcut la Bruxelles Corneliu Vadim Tudor, doi foști miniștri și un ex-securist

Din păcate, alături de cei doi naţionalişti au rămas acasă şi eurodeputaţi care s-au făcut remarcaţi la nivelul instituţiilor comunitare. Una dintre victimele alegerilor europarlamentare de la 25 mai este eurodeputatul Adriana Ţicău, cea mai activă dintre românii care făceau parte din Grupul S&D. Partidul Social Democrat a preferat să nu o mai pună pe listă. Listă pe care însă s-a regăsit (şi a şi câştigat un fotoliu la Strasbourg) Ana Claudia Ţapardel, de 11 ani (cu o pauză de nici doi ani) lucrează în instituţii subordonate primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie. În ultimii şapte ani, a condus Economat Sector 5.

Citeşte şi: Top 10 europarlamentari români, după importanţa muncii din PE. Trei dintre cei mai buni nu au mai fost puşi pe liste pentru alegerile din mai! CITEŞTE ce spun Macovei, Stolojan, Vălean şi Nicolai. Ce spune şeful Mişcării Europene

victimele alegerilor europarlamentare

Sebastian Bodu

Conservatorii au preferat să-l lase acasă pe George Sabin Cutaş, europarlamentar care s-a implicat activ în legislaţia comunitară. În schimb, a fost propulsată Maria Grapini, care recent declara cu seriozitate că primul om trimis în spaţiu a fost un român.

Şi pentru a păstra echilibrul între stânga şi dreapta, trebuie menţionată aici şi o decizie cel puţin ciudată a Partidului Democrat Liberal, aceea de a renunţa la candidatura lui Sebastian Bodu. În locul lui, a prins un fotoliu în PE Daniel Buda, recomandat de organizaţia clujeană a partidului.

Următorii ani vor demonstra dacă noii sosiţi în Parlamentul European se vor ţine de treabă şi dacă îi vor depăşi ca performanţe pe cei care au fost scoşi de pe liste.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

nine − 6 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>