Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

referendumul din GreciaPremierul elen Alexis Tsipras a obţinut o victorie zdrobitoare la referendumul din Grecia, organizat duminică pe tema reformelor cerute de creditorii Atenei. Era şi evident, atâta vreme cât Tsipras, ca politician, a evitat să-şi asume măsuri impopulare, preferând „întoarcerea la popor”. Popor care niciodată nu va solicita să trăiască mai rău. E în firea lucrurilor, e vorba de instinctul de conservare sau de vorba românului „Cine zice Doamne, ia-mi”. Peste 60% dintre greci au votat „nu” la referendumul din Grecia, fapt care aruncă în aer întreaga politică europeană.

Dacă în după amiaza zilei de duminică părea că totul „se joacă”, iar diferenţa dintre procentele de la referendumul din Grecia este nesemnificativă între „da” şi „nu”, seara a fost detonată bomba.

Şi nu este vorba de cocktail-urile Molotov din Piaţa Sintagma, ci de un anunţ oficial al Ministerului elen de Interne referitor la referendumul din Grecia. După numărarea a 20% din buletinele de vot, a reieşit faptul că 60,49% dintre alegători au votat „nu”, împotriva propunerilor Troicii, în timp ce 39,5% au votat „da”.

Ministrul elen de Interne, Nikos Vutsis, a declarat că Guvernul este mulțumit de modul cum a decurs referendumul din Grecia, la care a participat circa 60% din populația cu drept de vot, peste pragul minim de 40% necesar validării scrutinului.

Citeşte şi Austeritatea în Grecia, un lux față de viața din România! CITEȘTE ce salarii sunt la Atena şi cât costă un litru de benzină, un bilet de tren sau un pachet de ţigări

După rezultatele de la referendumul din Grecia, Atena vrea să reia negocierile

Însufleţit de elan după rezultatele plebiscitului, Guvernul grec a anunțat că dorește să reia rapid negocierile cu creditorii internaționali și să încheie un acord cât mai repede posibil, chiar în următoarele 24 de ore. La Bruxelles, surse comunitare au declarat că a fost convocată pentru luni dimineață o reuniune a Grupului de Lucru pentru Eurogrup (Eurogroup Working Group), care va pregăti o nouă reuniune a Eurogrupului dedicată situației din Grecia.referendumul din Grecia

Înainte de referendumul din Grecia, premierul Alexis Tsipras a îndemnat grecii să voteze „nu”, el argumentând că astfel va putea obține un acord mai bun din punct de vedere social. Pe de altă parte, partenerii europeni ai Greciei au avertizat că un „nu” riscă să scoată Grecia din zona euro și să împingă sistemul bancar al țării către faliment.

Inițiativele pentru încheierea unui acord între Grecia și creditorii internaționali se vor intensifica încă din această seară, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena, Gabriel Sakellaridis, după ce s-a încheiat referendumul din Grecia, la care, conform primelor rezultate, grecii au votat împotriva ultimelor propuneri ale creditorilor privind un nou acord de asistență financiară, care ar fi presupus și măsuri de austeritate.

„Banca Centrală a Greciei va trimite în această seară (duminică – n.red.) o solicitare către Banca Centrală Europeană. Credem că există argumente solide pentru a crește plafonul ELA”, adică ajutorul de urgență pentru băncile grecești care sunt închise de o săptămână și riscă să intre rapid în criză de lichidități, a declarat oficialul grec.

Oficialii eleni se dezic de declaraţiile anterioare

referendumul din GreciaÎntre timp, după ce rezultatele parţiale la referendumul din Grecia au fost date publicităţii, oficialii de la Atena fie îşi nuanţează declaraţiile anterioare, fie se dezic pur şi simplu de ele. Guvernul Greciei nu intenţionează să emită nicio monedă paralelă dacă rezultatele oficiale vor confima respingerea de către majoritatea cetăţenilor a măsurilor economice propuse de creditori, a spus Euclid Tsakalotos, coordonatorul grec privind negocierile cu instituţiile financiare. „Nu avem planuri de emitere a unei monede paralele”, a declarat Tsakalotos duminică seară.

Asta cu toate că, în urmă cu doar câteva zile, ministrul grec al Finanţelor, marxistul Yanis Varoufakis, afirma că, în cazul respingerii condiţiilor creditorilor, ar putea fi introdusă drahma, o monedă care teoretic ar urma să fie paritară cu euro. „Analizăm introducerea unui vehicul monetar paralel, necesar pentru recapitalizarea băncilor şi pentru a permite deschiderea acestora înainte de izbucnirea unor revolte”, spunea joi Yannis Varoufakis. „Ar fi un fel de ucrainizare, dar, pentru a o evita, analizăm modul de funcţionare a monedelor online precum Bitcoin”, a continuat, la vremea respectivă, ministrul grec al Finanţelor.

Întâlnire de urgenţă Angela Merkel – Francois Hollande

Rezultatul înregistrat la referendumul din Grecia au pus pe jar întreaga Europă. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, se va întâlni luni cu Angela

referendumul din Grecia

Merkel, cancelarul Germaniei, la Paris, pentru a discuta despre situaţia din Grecia.

„Hollande şi Merkel vor avea un dineu de lucru pentru a evalua consecinţele rezultatului de la referendumul din Grecia”, afirmă surse oficiale franceze.

Victor Negrescu: „Este o victorie a democrației contra birocrației anti-democratice”

Referendumul din Grecia nu-i putea lăsa indiferenţi nici pe eurodeputaţii români. Grecia a spus astăzi „nu” dominației birocrației asupra democrației prin votul dat, a declarat europarlamentarul S&D Victor Negrescu. El nu a ratat ocazia pentru a-l interpela pe președintele Klaus Iohannis cu privire la lipsa sa de acțiune privind votul la referendumul din Grecia.

referendumul din Grecia„Rezultatul care se anunță la referendumul din Grecia schimbă modul de a face politică la nivel european. Este o victorie a democrației contra birocrației anti-democratice care a asfixiat, în numele austerității, dezvoltarea economică și soarta oamenilor. În fața acestui NU, România trebuie să aibă curajul să inițieze un nou proiect de țară care să le ofere românilor mai multă demnitate. Pentru acest nou mod de a face politică, trebuie lideri adevărați”, a spus Negrescu.

Eurodeputatul a criticat din nou lipsa de reacție a lui Klaus Iohannis față de această nouă criză la nivel european. „Pentru majoritatea românilor, acest referendum nu este despre DA sau NU, ci despre incapacitatea reprezentantului României în Consiliul European – președintele – de a fi activ, de a conta la nivel european și mai ales de a explica populației ce se întâmplă și ce trebuie făcut pentru protejarea românilor de efectele unei crize declanșate în Grecia. După modelul predecesorului său, președintele Klaus Iohannis se crede providențial și refuză să comunice românilor gândurile și proiectele sale pentru România. Această lipsă de transparență mă îngrijorează cel mai mult. Domnule președinte Klaus Iohannis, ați spus că nu vă faceți «iluzii» privind referendumul din Grecia când v-am solicitat să convocați CSAT și să organizați o întâlnire cu eurodeputații și Guvernul României pentru a preîntâmpina efectele referendumului, dar ghinion, grecii au votat NU. Acum ce facem?”, îl interpelează eurodeputatul Victor Negrescu pe şeful statului.

Pe de altă parte, Victor Negrescu și-a manifestat convingerea că rezultatul de la referendumul din Grecia nu înseamnă ieșirea acestei ţări din zona euro sau din Uniunea Europeană: „Grecia va continua drumul său european. Acum vor începe negocierile reale între creditori și Grecia. Cred că se va ajunge la un acord, pentru că birocrația internațională ar pierde mai mult în absența unei soluții de compromis”.

Cristian Preda: UE are o problemă politică majoră

La rândul său, eurodeputatul PPE Cristian Preda a comentat rezultatele de la referendumul din Grecia printr-o lacunară, dar acidă postare pe Twitter.

referendumul din Grecia

„Comunistul Țipras a obținut un sprijin popular masiv. Uniunea (Europeană – n.red.) are o problemă politică majoră”, a scris Preda pe reţeaua de socializare.

UPDATE Claudia Ţapardel: Rezultatul referendumului nu trebuie privit ca un vot anti-UE

Referendumul din Grecia asupra austerității trebuie privit pe două planuri distincte, ambele foarte importante, a declarat, la solicitarea Europeanul.org, eurodeputatul S&D Claudia Ţapardel.

referendumul din Grecia„În primul rând, voința poporului grec, exprimată inclusiv prin acest referendum, este suverană. Actul democratic de a întreba populația asupra unor măsuri majore, care afectează fiecare cetățean, în mod direct, este benefic – și, țin să afirm, un lux de care românii nu au beneficiat în 2010”, a spus Ţapardel. Ea a continuat, arătând că acum Guvernul grec trebuie să găsească soluțiile, împreună cu partenerii europeni, pentru a restabili echilibrul în societatea grecească.

„În cel de-al doilea rând, sub nici o formă rezultatul referendumului nu trebuie privit ca un vot anti-UE. Dimpotrivă – eu interpretez acest vot ca pe un apel la unitatea şi întărirea proiectului european. Pentru că forța Uniunii Europene stă inclusiv în unitatea dintre statele membre, care nu este însă ușor de atins în momente dificile, şi stă şi în capacitatea sa de a evolua pentru a se adapta la realitățile în schimbare”, a mai spus Ţapardel.

Ea a precizat că prima soluție pentru viitorul Greciei în UE este solidaritatea: “Sunt convinsă că, mai ales acum, Grecia are nevoie de proiectul european, dar şi Europa are nevoie ca Grecia să redevină un stat stabil și consecvent. Solidaritatea nu este doar un principiu de vreme bună – în perioade dificile se testează valoarea şi forța ei. Acum traversăm o astfel de perioadă”.

UPDATE Victor Boştinaru: Şansele ca o soluţie salvatoare să vină sunt din ce în ce mai mici

Eurodeputatul S&D Victor Boştinaru face un apel la memorie şi aminteşte faptul că Grecia a acumulat datorii care se ridică la 175% din PIB. În aceste condiţii, spune el, pentru că ratingul de credit este practic zero, economia elenă are nevoie de ajutorul creditorilor externi pentru a rămâne solvabilă.

„Grecia la acest moment este între ciocan şi nicovală. Pe de o parte, cetăţenii s-au săturat de măsurile de austeritate şi le cer creditorilor să fie mai flexibili prin reducerea condiţiilor de creditare şi o reducere a datoriilor, iar pe de altă parte, dacă soluţiile de finanţare nu se întrevăd, Grecia va intra în mod cert în incapacitate de plată”, a declarat Boştinaru la solicitarea Europeanul.org.referendumul din Grecia

Europarlamentarul este foarte rezervat în pronosticuri, ba chiar pesimist: „Şansele ca o soluţie salvatoare sau mai bună să vină într-un ultim moment, după votul pentru „NU” de la referendum sunt din ce în ce mai mici. Cel mai probabil vor urma noi runde de negocieri. Uniunea Europeană nu poate forţa Grecia să iasă din zona euro, pentru că nu există mecanisme legale care să ducă la acest rezultat. Mai mult decât atât, chiar dacă din punct de vedere economic, stabilitatea zonei euro s-ar păstra, consecinţele politice ale unui grexit sunt greu de anticipat. Întreaga <tragedie greacă> a fost administrată greşit, pentru că ambele părţi îşi urmează propriul interes în locul intereselor cetăţenilor. Această situaţie nu poate duce decât la şi mai multe greutăţi pentru Grecia şi o încredere slăbită în Europa şi instituţiile sale”.

Europeanul.org le-a adresat tuturor eurodeputaţilor români următoarea întrebare: „Cum comentaţi rezultatul referendumului din Grecia şi ce credeţi că se va întâmpla de acum înainte?”. Pe măsură ce vom primi răspunsuri din partea membrilor Parlamentului European, vom actualiza articolul.

1 comentariu

  1. Pingback: Alexis Tsipras, chemat în Parlamentul European

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

seventeen + 20 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>