Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

ziariştii din Parlamentul EuropeanAlături de politicieni pur-sânge, de „veterani” ai Hemiciclului de la Strasbourg, de eurosceptici, de actori, în urma alegerilor de la finele lunii mai şi-a consolidat poziţia în legislativul comunitar şi o altă categorie – ziariştii din Parlamentul European. Timp de cinci ani, simpli „scriitori la ziar”, realizatori de emisiuni la radio sau TV sau chiar moguli media vor reprezenta interesele electoratului european. În noua sa componenţă, rezultată în urma votului exprimat pe 25 mai, şi delegaţia românească s-a întărit la acest capitol, lui Traian Ungureanu alătur-ndu-i-se şi alţi foşti colegi de breaslă.

Aşa cum spuneam, primul ziarist român devenit europarlamentar este pedelistul Traian Ungureanu, care deja a ajuns la a doua legislatură.

În perioada comunistă, Ungureanu a fost jurnalist la revistele “Viața studențească”, “Amfiteatru”, “Viața românească”, “România literară” și “Caiete Critice” (1983-1988). Apoi, în 1989 devine senior producer la BBC World Service, poziţie în care rămâne până în 2003. De atunci, activează ca ziarist freelance, analist politic şi comentator de politică externă, fiind cunoscut publicului mai ales prin articolele publicate în „Cotidianul”, cu o puternică tentă de dreapta şi vădit pro-prezidenţiale.

Traian Ungureanu a mai cochetat cu politica şi înainte să fie ales europarlamentar. Pe 12 februarie 2007, a fost propus de ministrul de Externe de la acea vreme, Mihai-Răzvan Ungureanu, pentru postul de ambasador al României la Londra. Propunerea a fost însă respinsă de premierul de atunci, actualul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Moisă la „Monitorul”, Negrescu la RFI

În noua legislatură de la Strasbourg, TRU nu mai este singurul ziarist român. Au apărut şi alţi colegi de breaslă, ce-i drept însă toţi din tabăra politică adversă.

Primul dintre ei este pesedistul Ionel Sorin Moisă. Acesta a fost în anii 90 ziarist la reţeaua „Monitorul”, înfiinţată de Andi Lăzescu şi preluată apoi de Sorin Ovidiu Vântu, unde a publicat articole de analiză și opinie pe teme economice, politice și de afaceri europene.

ziariştii din Parlamentul European

Victor Negrescu

De aceea, şi după ce a renunţat la ziaristică, s-a menţinut în sfera comunitară, fiind consilier politic al Delegației Comisiei Europene la București, în perioada ianuarie 2002 – august 2006. Ulterior, din 2010, a devenit adjunct al directorului de cabinet al Comisarului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, pentru a ajunge anul acesta în Parlamentul European.

Şi tânărul său coleg Victor Negrescu, ajuns la Strasbourg în urma renunţării Ecaterinei Andronescu la fotoliul de europarlamentar (la „sugestia” premierului Victor Ponta), a cochetat cu jurnalismul. Iniţial, a fost stagiar la Grupul media RTL, în perioada 2002-2003. Apoi, a lucrat ca ziarist (2004-2005 şi 2006) la Radio France Internationale România. În 2005 a scris, pentru o scurtă perioadă, la „Regard” – revista Ambasadei Franţei şi a Camerei de Comerţ Româno-Franceze.

Din 2006 a renunţat la ziaristică şi s-a dedicat politicii şi carierei universitare.

Rebega, ziarist în studenţie

ziariştii din Parlamentul European

Laurenţiu Rebega

Este vorba de Constantin Laurenţiu Rebega, propus de Partidul Conservator, la recomandarea naşului său, preşedintele PC, Daniel Constantin. În studenţie, înainte de a ajunge vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Rebega a fost directorul ziarului „Impact Studențesc” şi preşedinte al Ligii Studenților din Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

Tangenţe cu ziriştii au avut şi alţi europarlamentari, însă de cealaltă parte a baricadei, dacă putem spune aşa, adică din postura de purtător de cuvânt sau consilier de presă.

În perioada 2000-2004, Corin Creţu a fost consilier prezidenţial şi purtător de cuvânt al preşedintelui României de la acea vreme, Ion Iliescu. La rândul lui, înainte de a se dedica avocaturii şi carierei politice şi universitare, pedelistul Daniel Buda a fost, în perioada 1995 – 1997, inspector în cadrul Direcției de protocol, secretariat, relații externe, mass-media a Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

Ziariştii din Parlamentul European trimişi de britanici şi italieni

Din partea României, aceştia sunt ziariştii din Parlamentul European. Dar ţara noastră nu este un caz singular, mai multe ţări trimiţându-i în Hemiciclu pe ziarişti sau chiar pe moguli media.

Jurnaliştii de la EurActiv au făcut un „recensământ” (care, ce-i drept, este departe de a fi exhaustiv, lipsind, bunăoară, românii enumeraţi mai sus) al ziariştilor din Parlamentul European.

Patrick O’Flynn, ajuns la Strasbourg pe listele Partidului Independenţei Marii Britanii al lui Nigel Farage (UKIP), era înainte de a deveni eurodeputat directorul secţiei politice a cotidianului Daily Express.

Michela Giuffrida, ziariştii din Parlamentul European

Michela Giuffrida

Italienii au „spart” norma în ceea ce priveşte ziariştii din Parlamentul European, trimiţând patru eurodeputaţi. Giovanni Toti, jurnalist la Mediaset, a fost propulsat ca europarlamentar de Forza Italia, partidul fostului premier Silvio Berlusconi.

Partidul Democrat al premierului Matteo Renzi a recrutat-o pe Michela Giuffrida, jurnalist la cotidianul La Repubblica, dar şi la mai multe posturi TV. Înainte de a se lansa în politică, ea a condus canalul de televiziune Antenna Sicilia.

Şi de pe lista stângii radicale italiene a ajuns la Strasbourg Curzio Maltese, scriitor şi ziarist la La Repubblica. Ei i s-au alăturat lui David Sassoli, fost jurnalist care era şi în vechea legislatură europarlamentar.

Un prezentator TV bulgar şi trei jurnalişti greci

Din partea alianţei spaniole de trei partide independente, a fost propulsat Josu Juaristi, fost ziarist specializat pe probleme culturale şi europene.

Nikolai Barekov, ziariştii din Parlamentul European

Nikolai Barekov

De la vecinii bulgari, a ajuns eurodeputat fostul prezentator TV Nikolai Barekov. Partidul său, Bulgaria fără cenzură (de orientare populistă), a obţinut 10,7% din voturi şi două fotolii de europarlamentar.

De la greci, au ajuns trei eurodeputaţi printre ziariştii din Parlamentul European. Giorgos Kyrtsos era edfitor la City Press şi a fost ales pe listele partidului Noua Democraţie al fostului premier Antonio Samaras.

Maria Spyraki era redactor şef la canalul privat de televiziune Mega TV, iar Eva Kaili (Pasok) lucra şi ea ca jurnalist în Grecia.

Mogulul Patrick Le Hiaric de la L’Humanité

Din partea francezilor, întâlnim la Strasbourg şi un mogul media, în persoana lui Patrick Le Hyaric, directorul cotidianului comunist L’Humanité.Patrick Le Hyaric, ziariştii din Parlamentul European

Jean-Marie Cavada, membru al UDI-MoDem, a fost reales pentru al treilea mandat în PE. În anii 80-90, el era jurnalist radio, animator şi director în cadrul France 3, TF1 şi France 2. Acum în vârstăde 74 de ani, s-a dedicat total politicii.

De la belgieni, a fost trimis în PE, de către partidul separatist Alianşa Neo-Flamandă (NV-A), jurnalistul Johan Van Overtveldt, redactor şef la revista economică „Trends tendances”. În fine, cehii i-au acordat votul la europarlamentare lui Jaromír Štětina, care în trecut a fost corespondent de război în diferite regiuni ale fostei Uniuni Sovietice.

1 comentariu

 1. marin florin says:

  Buna ziua
  Ma numesc Marin Florin si am 46 de ani sunt din romania orasul bucuresti va scriu acest mesaj si va cer ajutor
  sunt casatorit si am 2 copii minori si sunt singurul intretinator al familiei in urma cu cateva luni mai precis in luna mai pe 24 a.c 2014 am fost talharit de un interlop pe numele lui dan emanuel daniel ( manu bombardieru ) am fost batut si deposedat de o instalatie de sunet in valoare de 15000 de euro
  am mers in acea zi la IML bcuresti unde am solicitat un esamen medico legal pentru ca eu am fost batut dupa care am mers la sectia 12 politie unde am depus o reclamatie si am relatat cele intmplate de mine cu o ora in urma
  eu nici acum nu am fost chemat la procurorul care instrumenteaza cazul de talharie comis de dan emanuel daniel si nici nu mi sa pus in posesia me instalatia de sunet care imi apartine si am documente care dovedesc ca sunt propietar va las un nr de contact daca doriti sa stam de vorba sa va dau mai multe detali si documente 0768576411

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

3 − 2 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>