Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi să voteze pentru a-i alege pe cei 32 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European. Alegeri europarlamentare au loc astăzi aproape în toată Europa.

UPDATE Oprescu a votat pentru ca românii să ocupe locul pe care trebuie să-l aibă în Europa

sorin oprescuPrimarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat duminică după amiază la ieșirea de la urne că a votat pentru ca românii să ocupe locul pe care trebuie să îl aibă în Europa. „Am votat pentru a ocupa locul pe care trebuie să-l ocupăm noi în Europa, iar oamenii care merg acolo să vorbească despre România așa cum trebuie să vorbească și să putem să ne facem și noi auziți spunând cum sunt românii, pentru că nu avem niciun fel de emoție. Suntem tot atât de deștepți și de frumoși ca și ei. Pentru aceasta am votat, având siguranța că oamenii care ne reprezintă acolo într-adevăr vor face ceea ce trebuie să facă”, a spus edilul, care și-a exercitat dreptul de vot la Școala nr. 17 Pia Brătianu. Oprescu a ţinut să precizeze că duminică nu s-au înregistrat incidente electorale serioase în Capitală: „Au fost insignifiante față de cum se întâmplau înainte, dar știți că la emoție întotdeauna dimensiunile sunt foarte mari, rămâne ca zilele următoare să se decanteze într-adevăr dacă au fost incidente serioase. Din ceea ce știu, nu cred că au fost incidente serioase”.

UPDATE Iohannis a votat pentru „România europeană”

Prim-vicepreședintele PNL Klaus Iohannis s-a prezentat duminică la urne pentru a-și exprima votul în cadrul alegerilor europarlamentare,

Iohannis

spunând la ieșirea din secția de votare că a votat pentru România europeană. ”Am votat pentru România europeană. Am votat cu cea mai bună, cea mai competentă echipă”, a declarat Iohannis. ”Sper să câștige o echipă care mă reprezintă pe mine, ca cetățean european. Alegerile sunt esența democrației”, a subliniat el. ”Oamenii să meargă la vot, fiindcă acesta e modul în care alegătorul participă la democrație. E un drept pe care l-am câștigat greu, ar fi păcat să renunțăm la el”, a precizat liberalul.

UPDATE Elena Udrea a votat pentru „oameni puternici”

elena udreaDeputatul PMP Elena Udrea a votat duminică la o secţie de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Capitală, alături de Claudia Boghicevici şi Siegfried Mureşan, ea precizând că şi-a exercitat votul pentru ”oameni puternici” şi pentru ”competenţă şi performanţă”. ”Am votat pentru că România are nevoie de oameni care să o reprezinte puternici şi aici în ţară, şi în Europa, aşa că am votat pentru cea mai curajoasă listă, pentru cea mai puternică listă, pentru o listă care face diferenţa în politica românească. Am votat cu gândul la viitorul pe care îl am în minte de 10 ani de când fac politică şi sunt convinsă că vom ajunge să trăim şi aşa cum ne dorim cu toţii. Am votat pentru energie, pentru tinereţe şi am votat pentru cei care au reuşit să facă ceva în viaţă, fie că au activat în politică, în sport, în mediul de afaceri. Am votat pentru competenţă şi pentru performanţă”, a declarat Udrea la ieşirea din secţia de votare.

UPDATE Emil Boc a votat pentru dreapta europeană

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, spune că a votat pentru o dreaptă europeană, cu cei care cred în viitorul României: „Am votatemil boc cu dreapta, am votat cu cei care au construit proiectul politic al UE și cu cei care doresc consolidarea lui în Europa în momentul de față. Am votat cu cei care au crezut în Europa când i-a fost mai greu și au apărat cu măsuri de dreapta valorile europene. Să nu uităm că proiectul politic european este produsul dreptei, că vorbim de Schuman, de Monet, de Gasperi sau Adenauer. Proiectul politic al UE se leagă de numele dreptei, iar astăzi, mai mult ca oricând, dreapta are nevoie să conducă în continuare Europa pentru a-i putea asigura continuitatea. De asemenea, am votat cu cei care cred sincer în viitorul României demn în UE și nu cu aceia care una spun în țară și alta la Bruxelles sau una fac în țară și alta la Bruxelles”.

UPDATE Blaga: Am votat pentru viitorul european al României și al fiecărui cetățean

Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat duminică că a votat pentru viitorul european al României și al fiecărui cetățean al acestei țări și i-a îndemnat pe români să vină la urne, potrivit Agerpres.

”Europa în fiecare casă înseamnă bunăstare în fiecare casă. Înseamnă până la urmă mai mulți bani pentru școli, pentru spitale, pentru drumuri, pentru micii întreprinzători, pentru fermieri (…)Invit pe toți românii să vină să-și manifeste voința politică prezentându-se astăzi la vot și să nu lase ca unii să voteze pentru viitorul lor”, a afirmat Blaga după ce a votat.

alegeri europarlamentareUPDATE Ioan Rus: Am votat pentru primul pas spre normalitate

La ieșirea din secţia 160 din Cluj-Napoca, vicepreşedintele PSD Ioan Rus a declarat că a votat pentru ”primul pas spre normalitate”, conform Mediafax.

”Am votat pentru a se întâmpla primul pas spre normalitate. Următorul pas se va întâmpla mai târziu. Normalitatea înseamnă capacitate de dialog. Momentan, în România, tranşeele între combatanţi sunt atât de mari că nu se mai văd combatanţii. Sunt convins că vom depăşi faza bătăliei în tranşee şi vom intra într-o zonă în care să fim capabili şi noi, acasă, să comunicăm aşa cum sunt ei capabili în PE să comunice”, a declarat Rus.

UPDATE Antonescu: Fac apel ca oamenii să vină la vot

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că a votat pentru cea mai bună echipă și cel mai bun program, potrivit Mediafax. Totodată, liderul liberalilor a făcut apel ca oamenii să meargă la vot, apreciind că alegerile europarlamentare sunt chiar mai importante decât cele interne.

”Am votat pentru cea mai bună echipă, pentru cel mai bun program. Dar cel mai important este că m-am prezentat să votez”, a declarat Crin Antonescu, după ce și-a exercitat votul la o secție deschisă la Şcoala nr. 73 Barbu Delavrancea din București.

alegeri europarlamentareUPDATE Kelemen Hunor: Am votat pentru prezența maghiarilor în PE

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, după ce și-a exprimat opțiunea pentru alegerile europarlamentare, că a votat pentru prezența comunității maghiare în Parlamentul European și cu gândul că soarta comunităților etnice se va afla în atenția organismelor europene, potrivit Agerpres.

”Am votat pentru o Uniune puternică, pentru o prezență a comunității maghiare în Parlamentul European și cu gândul pentru a asigura, în continuare, pace, stabilitate și prosperitate, în același timp cu gândul la modificările care vor urma la nivelul Uniunii Europene. Comunitățile etnice, lingvistice, autohtone au un rol important în UE, aduc și o bogăție în plus pentru fiecare țară, pentru fiecare națiune și noi credem că schimbările care vor urma trebuie să meargă și în direcția aceasta”, a afirmat Kelemen Hunor.

UPDATE Liviu Dragnea: Am votat pentru viitorul României

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat duminică, la ieșirea de la urne, că a votat pentru viitorul României, pentru europarlamentarii care vor lupta ca țara noastră să fie puternică în Europa, potrivit Agerpres.

”Am votat pentru viitorul României. Am votat pentru europarlamentarii care vor fi mândri de țara lor, pentru cei care vor merge la Bruxelles să spună tuturor că România este o țară cu drepturi egale cu toate statele din Uniunea Europeană, care vor merge la Bruxelles să spună tuturor că avem aceleași drepturi și pentru cei care la Bruxelles vor lupta pentru ca țara noastră să fie o țară puternică în Europa și pentru cei care în final, prin munca, lor vor ajuta la bunăstarea României”, a spus Dragnea.

alegeri europarlamentare

Corin Crețu

UPDATE Corina Crețu: Am votat pentru o Românie puternică

Europarlamentarul Corina Crețu a declarat duminică, la ieșirea din cabina de votare, că și-a exprimat votul pentru o Românie puternică și pentru o Europă mai aproape de nevoile cetățeanului, relatează Agerpres.

”Am ales să votez aici la Cluj, în Ardeal. Votăm în primul rând pentru o Românie puternică, într-o Europă puternică, o Europă care să fie mai aproape de nevoile cetățenilor, să depășească această perioadă de austeritate care a produs atâta suferință, o Europă în care deciziile cele mai importante să fie legate de creșterea economică, de crearea de noi locuri de muncă, combaterea sărăciei, a șomajului. Cred că este foarte important ca lumea să înțeleagă că noi, în Parlamentul European, votăm mai mult de 70% din legile care se aplică astăzi în România, iar cetățenii României sunt cei care vor decide astăzi cine va ocupa cele 32 de locuri alocate României în PE”, a spus Corina Crețu, candidat pe primul loc pe lista Alianței PSD-UNPR-PC pentru un nou mandat de europarlamentar.

572 de candidați pentru 32 fotolii în Parlamentul European

Pentru cele 32 de locuri de eurodeputat se luptă 572 de candidaţi din partea a 15 formaţiuni politice şi opt candidaţi independenţi. În ordinea în care figurează pe buletinele de vot, formaţiunile politice care au propus liste de candidaţi pentru alegeri europarlamentare sunt, : PDL, PMP, UDMR, Alianţa electorală PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Partidul Dreptăţii Sociale, Partidul Noua Republică, Partidul Verde, Forţa Civică, Partidul Ecologist Român, Partidul Alternativa Socialistă, PNŢCD şi PPDD.

Ultimii pe buletinele de vot, care cuprind pe fiecare pagină câte patru dreptunghiuri cu listele de candidaţi, sunt înscrişi candidaţii independenţi, în ordine, începând cu poziţia 16, Georgiana-Corina Ungureanu, Constantin-Titian Filip, Dănuț Liga, Paul Purea, Iulian Capsali Pericle, Peter Costea, Mircea Diaconu și Valentin Eugen Dăeanu.

Ce-și dorește PSD la actualele alegeri europarlamentare

alegeri europarlamentare

Daciana, soția premierului Victor Ponta, candidează din nou pe listele PSD

Listele partidelor pentru alegeri europarlamentare sunt dominate de actuali eurodeputați, la care se adaugă foşti miniştri, parlamentari sau alţi oficiali. Dintre cei 11 europarlamentari din legislatura 2009-2014, PSD și PC au păstrat, pe lista comună cu UNPR şi PC, doar şase: Corina Crețu, Cătălin Ivan, Daciana Sârbu, Ioan-Mircea Paşcu, Victor Boştinaru şi Ciprian Claudiu Tănăsescu. În afară de europarlamentari, pe locurile eligibile ale PSD-UNPR-PC se află trei foşti miniştri: Ecaterina Andronescu, Dan Nica şi Maria Grapini (PC), senatorul Damian Drăghici şi Sorin Moisă, adjunctul şefului de cabinet al comisarului european pentru Agricultură. Pe listă mai sunt Doru-Claudian Frunzulică (UNPR), secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine şi vicepreşedintele Consiliul Judeţean Prahova, Constantin-Laurenţiu Rebega (PC)Cu toate că i-a înlăturat de pe liste pe cei mai activi eurodeputați pe care i-a avut – Adriana Țicău și George Sabin Cutaș, PSD mizează acum pe 13 locuri eligibile în PE, locurile 14 şi 15 fiind nesigure.

CITEȘTE și Top 10 europarlamentari români, după importanţa muncii din PE. Trei dintre cei mai buni nu au mai fost puşi pe liste pentru alegerile din mai!

PDL și PNL mizează pe ”meseriași”

alegeri europarlamentare

Monica Macovei și Norica Nicolai, ”locomotive” pentru PDL și PNL

Democrat-liberalii speră să obţină, după aceste alegeri europarlamentare, 5-6 mandate, după ce în 2009-2014 a avut 11 europarlamentari. PDL mizează pe europarlamentari cu experienţă și cu o foarte bună reputație la Bruxelles, astfel că pe primele locuri pe listă se află Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu şi Marian-Jean Marinescu. Cei patru eurodeputaţi sunt urmaţi de preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, şi de consilierul parlamentar Orest Onofrei.

PNL și-a stabilit o țintă de 7 mandate și propune alegătorilor tot o echipă de eurodeputați care au avut  o activitate remarcabilă la Bruxelles. Lista este deschisă de eurodeputatul Norica Nicolai, urmată de Adina Vălean. Pe listă mai sunt Ramona Mănescu (care a părăsit PE anul trecut pentru a prelua portofoliul de la Transporturi), Cristian Buşoi (şi el fost europarlamentar, înainte de a fi numit în fruntea CNAS, în 2013), Renate Weber şi Eduard Hellvig.

Constanța UDMR și speranțele PMP și PNȚCD

alegeri europarlamentare

Cristian Preda vrea din nou la Bruxelles. pe listele PMP

Două partide cu șanse de a-și trimite candidații în băncile de la Strasbourg și Bruxelles mizează pe doi foști europarlamentari PDL: Cristian Preda deschide lista noii formaţiuni Partidul Mișcarea Populară (PMP) iar Sebastian Bodu este pe poziţia a doua la PNŢCD. Cele două formaţiuni şi-au propus să atingă pragul de 5%, ceea ce le-ar permite să trimită doi reprezentanţi în PE. În capul listei UDMR se află europarlamentarii Iuliu Winkler şi Csaba Sogor. Eurodeputatul Iuliu Winkler este unul dintre cei mai apreciaţi europarlamentari români la Bruxelles, iar UDMR i-a recunoscut meritele şi l-a plasat primul pe lista de candidaţi pentru alegerile europarlamentare.

Corneliu Vadim Tudor candidează şi el pentru un nou mandat pe listele PRM, după ce, iniţial, Biroul Electoral Central (BEC) i-a respins candidatura, iar Laszlo Tokes ocupă acum poziţia a treia pe listele alianţei Fidesz-KDNP din Ungaria, după ce a candidat din partea României de două ori, în 2007 ca independent, iar în 2009 pe lista UDMR.

CITEȘTE și TOPUL partidelor după munca depusă în Parlamentul European

Şeful Mişcării Europene – Secţiunea Română îi îndeamnă pe oameni să iasă la vot

alegeri europarlamentare

Mircea Constantinescu își dorește ca românii să trimită profesioniști în Parlamentul European

Mircea Constantinescu, președintele Mișcării Europene – Secțiunea Română reamintește alegătorilor că votul de astăzi este de o importanţă crucială pentru România, dar și pentru Uniunea Europeană. ”Românii trebuie să meargă la vot, pe 25 mai, și să voteze profesionalismul celor pe care vor să-i trimită în Parlamentul European, detaşându-se de disputa politică internă. Trebuie să avem la Bruxelles şi Strasbourg o echipă de profesionişti, care, indiferent din ce familie politică fac parte – S&D, PPE sau ALDE – să lucreze împreună în interesul Uniunii Europene şi al României, ca parte integrantă din aceasta”, a declarat pentru Europeanul.org, Mircea Constantinescu, preşedintele Mişcării Europene – Secţiunea Română (MERO). Potrvit analizei lui Mircea Constantinescu, cel mai mare risc, global vorbind, după actualele alegeri europarlamentare, este ca la Strasbourg și Bruxelles să ajungă mulţi reprezentanţi ai euroscepticilor, care să submineze din interior funcţionarea la parametri optimi a instituţiilor fundamentale ale Uniunii Europene.

CITEȘTE și Mircea Constantinescu, preşedintele Mişcării Europene Secţiunea Română: „Nu înţeleg de ce un eurosceptic ar vrea să ajungă în Parlamentul European!”

 Românii din Australia au votat primii

Pentru alegerile de duminică au fost organizate 18.532 secţii de votare în ţară şi 190 de secţii în străinătate pentru alegătorii români aflaţi în străinătate.  Procesul de votare pentru europarlamentare a început deja în afara ţării, duminică, la ora 00.00, ora României, la secţiile de votare organizate pentru cetăţenii români în Australia (Canberra şi Sydney). Având în vedere diferenţele de fus orar, următoarele secţii de votare deschise în afara ţării au fost cele de la Tokyo, Seul şi Phenian – ora 01.00, ora României.

CITEȘTE și O sută de mii de ”căpșunari” nu-i mai votează pe români

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

three + three =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>