Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Fostul premier luxemburghez Jean-Claude Juncker a fost votat, marți la Strasbourg, de plenul Parlamentului European, în funcția de președinte al Comisiei Europene pentru perioada 2014-2019, unul dintre cele mai importante posturi din Uniunea Europeană.

Odată cu încheierea acestei adevărate telenovele, a început lupta și pentru celelate posturi cheie din Uniunea Europeană. Posturile strategice de la conducerea instituţiilor europene, pe care trebuie să le completeze liderii europeni sunt cele de preşedinte al Consiliului European, şef al diplomaţiei şi acela de preşedinte al Eurogrup.

Preşedinția Consiliului European, vizată de premierul socialist al Danemarcei

Consiliul European reuneşte şefii de stat şi de guvern şi are misiunea de a decide orientările Uniunii Europene în cele mai importante dosare. Înființat în 2009, Consiliul European are un preşedinte permanent, numit pentru un mandat de doi şi jumătate, care poate fi reînnoit o singură dată, menționează AFP.

Primul preşedinte al Consiliului și singurul de până acum a fost politicianul belgian creştin-democrat Herman Van Rompuy, al cărui mandat se încheie pe 30 noiembrie. Prea puțin cunoscut la momentul numirii sale, în 2009, Van Rompuy s-a impus, între politicienii europeni de prim rang, prin poziţiile pe care le-a adoptat, dar şi prin arta compromisului.

Uniunea Europeană

Helle Thorning-Schmidt, principalul candidat

Uniunea Europeană

Herman van Rompuy, actualul președinte

Postul este revendicat de socialiștii europeni, care sunt, după alegerile din luna mai, mult mai numeroși în cadrul Parlamentului European decât în 2009. Social-democraţii nu au reuşit însă să ajungă la un acord asupra unui nume pentru acest post. În cărți este premierul danez Helle Thorning-Schmidt, o moderată acceptată şi de britanici. Un posibil obstacol important în cursa acesteia pentru acest post este faptul că Danemarca nu face parte din zona euro.

În consecinţă, menționează AFP, dreapta europeană este decisă să lupte pentru acest post. Tot mai des sunt rostite numele conservatorilor Enda Kenny, premierul Irlandei, şi al lui Valdis Dombrovskis, fostul şef al Guvernului leton, atunci când se discută despre preşedinţia Consiliului European.

Chiar și liberalii doresc să obţină postul, deşi se află în declin. Ei cer postul în schimbul susţinerii conservatorilor şi socialiştilor în Parlamentul European. Din rândul liberalilor este menţionat, astfel, premierul olandez Mark Rutte sau fostul premier eston Andrus Ansip.

Numirea preşedintelui Consiliului va fi însă influențată, spun analiștii politici, de alegerea şefului diplomaţiei europene.

Șeful diplomației din Uniunea Europeană ar putea fi o italiancă

Titulatura de șef al diplomației europene este de „Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe”. Rolul său este de coordonare a politicii externe şi de apărare a UE, o misiune sensibilă în relaţiile cu statele membre, în special cele mari, care doresc să-şi menţină prerogativele în problemele de politică externă.

Înaltul Reprezentant este şi membru al Comisiei Europene, unde deţine funcţia de vicepreşedinte, dar şi al Consiliului, ţinând cont de faptul că el conduce reuniunile miniştrilor de Externe şi participă la summiturile şefilor de stat şi de guvern din UE.

Uniunea Europeană

Federica Mogherini, principalul candidat la șefia diplomației europene

Uniunea Europeană

Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe

Funcția a fost înfiinţată tot în 2009, prin Tratatul de la Lisabona. Mandatul șefului diplomaţiei europene este de cinci ani. Britanica Catherine Ashton a deţinut pentru prima oară acest post, și, la fel ca Herman Van Rompuy,  era o figură puţin cunoscută pe scena politică europeană la momentul desemnării. Ea a reuşit însă să-şi încheie mandatul cu un rol de prim plan în negocierile privind dosarul nuclear iranian, dar şi în negocierile dintre Serbia şi Kosovo.

Ministrul italian de Externe, social-democrata Federica Mogherini, este considerată favorită pentru a o înlocui pe Catherine Ashton la conducerea diplomaţiei din Uniunea Europeană. Ea este dezavantajată însă de lipsa de experienţă dar şi de poziţia Italiei, considerată de unele state din UE prea favorabilă Rusiei în criza ucraineană. Un al nume menţionat pentru acest post este cel al Kristalinei Gheorghieva, comisarul european pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Gestionarea Crizelor, apropiată de conservatorii din PPE.

Prezidențiabilul Eurogrup este ministrul spaniol al economiei

Uniunea Europeană

Luis de Guindos, principalul candidat pentru șefia Eurogrup

Uniunea Europeană

Jeroen Dijsselbloem va fi, mai mult ca sigur, înlocuit

Eurogrup este „locul comun” în care statele membre ale zonei euro discută problemele specifice uniunii monetare, coordonării poziţiilor şi deţinerii unei voci pe scena financiară şi politică internaţională.

Clubul miniştrilor de Finanţe din zona euro a fost înfiinţat informal în 1997 și a avut un preşedinte permanent, provenit din rândurile statelor membre, începând din 2005. Se are acum în vedere numirea unui preşedinte permanent, care să nu deţină în acelaşi timp funcţia de ministru, menționează AFP, citată de Mediafax.

Primul preşedinte al Eurogrupului din Uniunea Europeană a fost politicianul luxemburghez creştin-democrat Jean-Claude Juncker, care a deţinut mandatul în perioada 2005-2013. Succesorul său, politicianul olandez social-democrat Jeroen Dijsselbloem a „absolvit” după dezbaterile dificile în momentul crizei din Cipru, dând dovadă de un remarcabil simț al compromisului. Cu toate acestea, înlocuirea sa pare decisă. Favoritul este actualul ministru spaniol al Economiei, conservatorul Luis de Guindos, susţinut de statele care au promovat reducerile bugetare, în special de Germania.

1 comentariu

  1. Pingback: Jüncker vrea mai multe femei-comisar în Comisia Europeană

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

2 × 3 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>