Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Compania Facebook a manipulat emoţiile resimţite de aproape 700.000 dintre utilizatorii săi, în cadrul unui experiment secret. Studiul, care nu a beneficiat de consimţământul utilizatorilor, a stabilit că stările de fericire şi de tristeţe sunt “contagioase”, putând fi transmise de la un internaut la altul. Experimentul a provocat un val de critici în rândul utilizatorilor rețelei sociale, din cauza încălcării vieţii private şi a unor principii de natură etică. Acesta este cel de-al doilea scandal în care este implicată, în ultima vreme,  compania care administrează cea mai folosită rețea de socializare din lume. Recent, Facebook a fost acuzată că a ajutat SUA să spioneze milioane de oameni. Cazul a ajuns pe masa judecătorilor Curții Europene de Justiție din Luxemburg.

manipulare emoționalăStudiul a fost realizat în 2012 la solicitarea Facebook, dar a fost publicat recent în revista Proceedings of the National Academy of Sciences. Timp de o săptămână, Facebook a manipulat “news feed”-urile (fluxul de informații postate de utilizatori) de la 689.003 de conturi. Cercetătorii au analizat cuvintele folosite în mesajele publicate de utilizatori în “news feed” pentru a stabili în mod automat dacă aceştia aveau o stare de dispoziţie pozitivă sau negativă. Ulterior, informațiile (comentarii, fotografii, filme, linkuri etc.) care apar în fluxul de noutăți de pe pagina de Facebook a subiecților au fost filtrate. Unii dintre subiecți au fost supuși unei scăderi a numărului de postări cu încărcătură emoțională pozitivă, în timp ce altor subiecți li s-a limitat accesul la postările cu conținut emoțional negativ.

Cercetătorii au descoperit că utilizatorii tind să publice comentarii pozitive sau negative, în corelaţie cu orientarea care a fost dată “news feed” -ului lor.

Astfel, emoţiile se răspândesc la nivelul întregii reţele, iar prietenii utilizatorilor tind să reacţioneze mai intens faţă de mesajele negative. Utilizatorii care au fost expuşi unor mesaje mai puţin emoţionale au avut tendinţa de a evita să publice mesaje proprii.

”Un experiment înfricoșător”

manipulare emoțională

Facebook a manipulat “news feed”-urile (fluxul de informații postate de utilizatori) de la 689.003 de conturi

Studiul Facebook, desfășurat fără știrea și acordul subiecților, a provocat un val de proteste din partea internauților, dar și a unor activiști din domeniul Internetului, precum și din partea politicienilor. Cercetarea a fost considerată scandaloasă, iar în mai multe țări s-a cerut anchetarea modului în care Facebook și alte rețele de socializare își manipulează emoțional utilizatorii.

Unul dintre specialiștii în rețele sociale, Clay Johnson, cel care a condus campania online a președintelui SUA Barack Obama, a declarat, citat de The Guardian, că ”experimentul este înfricoșător” și a ridicat probleme de legalitate.

Până şi coordonatoarea experimentului, Susan Fiske, profesor de psihologie la Universitatea Princeton din Statele Unite ale Americii, a declarat că are rezerve faţă de acest studiu, prin prisma principiilor de natură etică pe care acesta le-a generat.

Cum să provoci revoluții sau să manipulezi electoratul

manipulare emoțională

Mișcările fundamentaliste islamice folosesc intens rețelele sociale

Analiștii susțin că prin astfel de metode s-ar putea provoca revoluții sau anumite guverne ar putea manipula electoratul, astfel încât să determine sau să împiedice alegerea unui candidat. Mulți politicieni se tem și ei de implicațiile manipulării pe rețelele sociale în zona politicii sau a securității.

Este unanim recunoscut rolul jucat de rețelele sociale în recentele revolte din Turcia, aflate la un pas de război civil, sau în conflictele din Siria și Egipt. Emoțiile create de postările protestatarilor au dus la escaladarea dramatică a violențelor.

Este recunoscut, de asemenea, că mișcările fundamentaliste, responsabile de atacuri teroriste în toată lumea, folosesc Facebook sau Twitter pentru a racola noi adepți.

Alți specialiști arată că manipularea emoțională face parte din chiar modelul de business al rețelelor sociale sau al unor website-uri și că un astfel de scandal ar putea avea consecințe economice greu de estimat.

Cum se apără Facebook de acuzația de manipulare emoțională

manipulare emoțională

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg

Reprezentanții companiei Facebook susțin că nu se pot face vinovați de manipulare emoțională atâta timp cât politica de utilizare a informaţiilor (“Data Use Policy”), pe care fiecare utilizator trebuie să o citească şi să o accepte atunci când îşi creează un cont pe această reţea de socializare, precizează că Facebook îşi rezervă dreptul de a folosi informaţiile primite de la utilizatori “pentru operaţii interne, inclusiv pentru ghidul de ajutor, analize de date, testare, cercetare şi îmbunătăţiri ale serviciului”.

Un purtător de cuvânt al Facebook, citat de The Guardian, a declarat că cercetarea științifică a fost făcută pentru ca operatorul rețelei de socializare să-și îmbunătățească serviciile. Acesta a precizat că o componentă importantă a activității rețelei sociale este înțelegerea felului în care publicul reacționează la diferite tipuri de conținut și la tonalitatea pozitivă sau negativă a comentariilor primite de la prieteni sau a anunțurilor de la paginile pe care le urmăresc.

Specialiștii în drept susțin însă că simpla prevedere din termenii și condițiile rețelei sociale nu întrunesc elementele necesare pentru a se putea vorbi de un consimțământ informat, așa cum este necesar în baza prevederilor din legile federale.

La rândul său, Jacob Silverman, autorul cărții „Terms of Service: Social Media, Surveillance, and the Price of Constant Connection”, a atras atenția că utilizatorii ar trebui să fie conștienți, măcar în urma acestui experiment, de cât de multă putere dau Facebook prin simplul fapt de a-și deschide un cont.

 CITEȘTE ȘI:

Plângerea împotriva Facebook, pentru spionaj, a ajuns la judecătorii Curții Europene. Procesul va dura peste un an! CITEȘTE ce companii sunt acuzate că fac jocul spionajului american

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

1 × 3 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>