Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Cele două mari grupuri politice din Parlamentul European discută despre modalităţile prin care să conlucreze mai strâns în noua legislatură – inclusiv înființarea unei „structuri” pentru cooperare și pentru izolarea deputaților extremiști.

extremiști

Parlamentul European este supus unor provocări fără precedent

Atât gruparea de centru-dreapta (popularii – PPE) cât și cea de centru-stânga (socialiştii – S & D) au mai format, adesea coaliții, în trecut. Actuala structură a Parlamentului însă, în care nici partidele de pe partea stângă nici cele de pe partea dreaptă a eşichierului politic nu pot aduna o majoritate, fac din coaliţie o necesitate.

Colaborarea, singura opțiune împotriva deputaților „anti-sistem” și eurosceptici

”Nu există nici o altă opțiune decât să colaborăm îndeaproape”, a declarat europarlamentarul polonez de centru-dreapta Danuta Huebner, la o manifestare a Centrului pentru Studii politice Europene (CEPS). Eurodeputatul polonez a mai dezvăluit că în discuțiile din grupul ei (cel mai mare, cu 221 dintre cei 751 de deputați europeni) s-a concluzionat că majoritatea deputaților vrea ca un astfel de aranjament să  fie convenit cu grupul S & D (189 de deputați).
„Ar putea exista situații în care vom avea nevoie de un loc unde oamenii să se întâlnească atunci când apar lucruri urgente”, adăugat Huebner, concluzionând că va merita orice efort pentru a construi o astfel de structură care să faciliteze cooperarea între grupuri.
Europarlamentarul britanic laburist Richard Corbett a declarat ca rezultatele votului din mai au relevat o creștere a numărului de deputaţi „anti-sistem” și eurosceptici, ceea ce înseamnă, indubitabil, că o viitoare cooperare între cele două grupuri este imperios necesară. „Nu este acelaşi lucru cu o înţelegere la nivel naţional, care se semnează pe baza unor programe. Aici vorbim despre o serie de înţelegeri care să se semneze pentru fiecare aspect legislativ în parte, practic zi de zi, timp de cinci ani, a continuat Corbett, citat de EUobserver.

Riscuri uriașe, în lipsa unei colaborări

extremiști

Danuta Huebner

Dar ambele tabere se străduiesc să găsească o o modalitate de a lucra în strânsă colaborare păstrându-şi, în același timp, identitatea politică. „Îmi pot imagina că grupurile politice nu vor încerca să identifice numai liniile negre în sensul de programe, dar, de asemenea, şi pe cele roșii, în sensul a ceea ce nu putem accepta ca abordare a socialiștilor”, a mai declarat Huebner (FOTO), referindu-se la modul în care cele două grupuri vor încerca să-şi menţină liniile politice fundamentale.
Fost comisar UE, deputatul polonez a evidenţiat că un alt pericol principal este acela că, în goana după a obţine un „compromis cu orice preţ” pentru problemele importante s-ar putea ajunge la acorduri de tipul „cel mai mic numitor comun”.
Dificultatea de a forma o majoritate ar putea face probleme majore şi controversate precum acordul de liber schimb UE-SUA sau a bugetului pe termen lung al Uniunii Europene – prezintă un risc real de a nu fi votate de către Parlamentul European.

Mai puțină transparenţă

Izolarea extremiștilor precum Marine Le Pen nu poate fi realizată fără o colaborare politică

Izolarea extremiștilor precum Marine Le Pen nu poate fi realizată fără o colaborare politică

Cu ocazia aceleiaşi manifestări, Andreas Maurer, profesor de științe politice la Universitatea din Innsbruck, a declarat că este probabil ca realitățile viitoarei structuri a parlamentului să conducă la o scădere a transparenţei procesului de legiferare. El s-a referit în principal la trialoguri (discuțiile informale între cele trei instituții principale ale UE) ca la posibilul loc în care s-ar putea bate palma pentru diverse „târguri legislative”, un sistem pe care el l-a caracterizat drept „extrem de nedemocratic”.
Între timp, sentimentul general în Parlament este că numărul crescut de deputaţi anti-UE sau extremiști, precum Marine Le Pen sau Nigel Farage, nu vor putea împiedica sau sabota lucrările din Parlamentul European, deși vocea lor ar deveni mai „organizată”, în cazul în care reușesc să formeze un grup.

CITEȘTE și Marine Le Pen, la un pas de a primi 50 milioane de euro de la UE!

Operațiunea ”Izolarea”

Pentru ipoteza în care ar reuşi să facă şi acest pas, marile grupurile politice discută deja despre modalități de a le izola în Parlament, potrivit lui Corbett.
Acestea ar putea apela la una dintre următoarele două mpdalități: fie să excludă un grup de extremă dreapta din această distribuție fie să fie de acord cu cota acestuia, dar să voteze împotriva unui candidat al Extremei, atunci când vine vorba de alegerile pentru un post omportant. ”Sunt destul de sigur că un grup de extremă-dreapta va fi tratat în acest fel”, a spus Corbett.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

four + 13 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>