Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Un amendament al eurodeputatului român Adriana Țicău la regulamentele europene din cel de-al patrulea Pachet Feroviar propune ca sistemele de emitere a biletelor să fie unitare la nivelul statelor membre. Dacă amendamentul va fi adoptat, vom putea să ne cumpărăm, de la același ghișeu bilete pentru orice tren, fie că el este operat de societatea de stat CFR Călători sau de privați precum Regiotrans sau Transferoviar Călători.

case bilete

Noul regulament european va rezolva anomaliile sistemului actual

Pensionarii care beneficiază de cupoane gratuite pentru șase călătorii pe an pe calea ferată se pot trezi că , în sistemul actual de emitere a biletelor, cupoanele se epuizează mai repede decât s-ar fi așteptat.

Să luăm în calcul, de exemplu, situația unei călătorii de la București la Zărnești (județul Brașov). În Gara de Nord, la casele de bilete, nu se poate cumpăra un bilet dus-întors București-Zărnești, ci doar până la Brașov. De acolo și până la Zărnești, linia este închiriată de ani buni unei companii private, Regiotrans, care operează propriile trenuri de călători. La acestea nu sunt valabile biletele emise de CFR Călători, operatorul feroviar de stat. În consecință, pensionarul va da două cupoane: unul  la CFR Călători, altul la Regiotrans, pentru o singură călătorie.

Inconvenientul se menține și dacă nu ești pensionar și vrei să-ți cumperi bilet cu preț întreg. Tariful unei călătorii efectuate „dintr-o bucată” este întotdeauna mai mic decât tarifele însumate a două călătorii, pe aceeași distanță. Deschiderea pieței feroviare către operatorii privați este necesară, Uniunea Europeană chiar insistând în acest sens. Ceea ce nu este normal este faptul că fiecare operator are sistemul său de emitere a biletelor, care nu este interconectat cu cele ale altor operatori de pe piață.

Europarlamentarul Adriana Țicău propune ghișeul unic

Europarlamentarul Adriana Țicău propune ghișeul unic

O rezolvare a acestei probleme (care nu există numai în România, ci și „la case mai mari”) ar putea veni prin adoptarea unui amendament introdus de eurodeputatul român Adriana Țicău la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2012/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind instituirea spațiului feroviar unic european.

„Statele membre solicită întreprinderilor feroviare să coopereze pentru a crea, până la 12 decembrie 2016, un sistem comun de informare și de emitere a biletelor pentru furnizarea biletelor și a rezervărilor pentru toate serviciile de călători prestate pe teritoriul lor sau decid să împuternicească autoritățile competente să creeze un astfel de sistem. Administratorul infrastructurii competent contribuie la sistem în măsura în care acest lucru este necesar pentru a obține informații privind circulația trenurilor.De asemenea, statele membre pot solicita întreprinderilor feroviare și furnizorilor de servicii transport de călători prin alte moduri de transport să participe la un sistem comun interoperabil de informații privind călătoriile și de emitere integrată a biletelor pentru furnizarea biletelor a informațiilor și a rezervărilor, sau pot decide să confere autorităților relevante competența de a institui un astfel de sistem”, se arată în amendamentul europarlamentarului.

 

O companie separată

 

Cu alte cuvinte, peste nici trei ani CFR Călători va trebui să renunțe la sistemul actual de emitere a biletelor. „Casele de bilete ar trebui să fie cuprinse într-o companie de sine stătătoare, care să nu fie subsidiară a CFR Călători. Aceasta poate fi o companie independentă sau serviciul să fie preluat de administratorul infrastructurii, CFR SA”, a explicat pentru Europeanul.org Ștefan Roșeanu, consultant în domeniul transporturilor feroviare și fost director general al CFR Călători.

El consideră că România este „total nepregătită” în momentul de față să facă față prevederilor celui de-al patrulea Pachet Feroviar, care se pregătește să intre în vigoare la nivelul Uniunii Europene și din care face parte și propunerea de directivă menționată anterior. Roșeanu a arătat că, odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări, toate contractele de servicii publice de transport va trebui scoase la licitație. În prealabil, autoritățile trebuie să întocmească un plan multianual de transport, pe principii foarte trasparente, cu consultarea operatorilor din domeniu, a organizațiilor profesionale și a reprezentanților călătorilor.

Planul de transport nu va mai putea fi modificat, așa cum se întâmplă în prezent, printr-o multitudine de acte adiționale. „Acum, în fiecare an se semnează câte un act adițional, care modifică fundamental, într-un final, contractul a cărui valabilitate este stabilită la patru ani. Oricum, în toate statele occidentale valabilitatea planului de transport este de zece ani”, a mai spus Roșeanu.

 

Autorizare la Bruxelles

 

O altă modificare esențială pe care o va aduce al patrulea Pachet Feroviar și care va avea implicații asupra României este aceea că un operator feroviar, un tip de vagon sau de locomotivă nu va mai necesita autorizarea în fiecare țară membră. Va fi suficientă autorizarea la nivel european, patalamaua fiind valabilă în tot spațiul comunitar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Autoritatea Feroviară Română (AFER) va ceda din „suveranitate” în favoarea Agenției Europene a Căilor Ferate

„Autoritatea Feroviară Română (AFER) va deveni, practic, o reprezentanță a Agenției Europene a Căilor Ferate. Astfel, AFER nu va mai trebui și nici nu va mai putea să răspundă la comenzi din partea Ministerului Transporturilor”, a mai spus Roșeanu.

Conform calculelor AEF, în UE există în prezent peste 11.000 de norme naționale în domeniul autorizărilor. „De asemenea, se constată discrepanțe mari între modul în care autoritățile naționale de siguranță efectuează autorizarea vehiculelor și procesele de certificare a siguranței. Agenția Europeană a Căilor Ferate va deveni un <ghișeu unic> care eliberează autorizații de vehicule la nivelul UE sub forma unor <pașapoarte de vehicul>, precum și certificate de siguranță la nivelul UE pentru operatori”, se arată într-un document al Parlamentului European.

 

Probleme la case mai mari

 

Așa cum spuneam mai sus, nu numai România va avea probleme serioase în privința aplicarea prevederilor celui de-al patrulea Pachet Feroviar.

Disfuncții notabile, mai ales în ceea ce privește concurența, sunt semnalate în mai multe țări occidentale. Autoritatea germană a concurenței a constatat că sistemul de tarifare pentru accesul pe infrastructură permite ca taxele aplicate DB Regio să fie cu 25% – 40% mai mici decât cele aplicate concurenților săi.

trenitaliaÎn Austria, compania de stat de stat OBB Infrastruktur a crescut în mod considerabil taxele de acces la liniile de cale ferată pentru serviciile de transport de călători, după ce un nou operator intrat pe piață, WestBahn, a anunțat lansarea de servicii concurente pe linia Viena-Salzburg.

Nu în ultimul rând, autoritatea italiană a concurenței a sancționat Ferrovie dello Stato (FS), aplicându-i o amendă în valoare de 300.000 de euro, după ce a constatat că FS a pus în aplicare, între 2008 și 2011, prin intermediul filialelor sale RFI și Trenitalia, o „strategie complexă și unitară” de blocare a accesului companiei Arenaways la ruta profitabilă dintre Milano și Torino.

 

 

1 comentariu

  1. Pingback: Ţicău: tratament egal în sistemul feroviar pentru toate ţările - Europeanul.org

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

four × one =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>