Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

roamingEliminarea, de la finele anului în curs, a tarifelor de roaming în Uniunea Europeană părea o certitudine pentru toată lumea. Până marţi, când Grupul ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa) a ieşit la atac şi a anunţat marea trădare. Potrivit liderului Grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, în cursul zilei de miercuri este posibilă semnarea unei înţelegeri prin care eliminarea tarifelor de roaming să fie amânată sau unele taxe să fie menţinute. Totul, spune el, la presiunea unor state membre care au bătut palma cu operatorii telecom, ale căror venituri ar fi fost serios afectate de noua reglementare europeană.

ALDE, al treilea grup politic ca mărime din Parlamentul European, după populari şi socialişti, a fost cel care a detonat bomba în cursul după-amiezii de marţi.

Grupul susţine că la Bruxelles se „coace” o conspiraţie a unor state membre, care au căzut la înţelegere cu giganţii din telecomunicaţii, astfel încât eliminarea tarifelor de roaming să nu mai aibă loc la finele acestui an.

„Grupul meu nu va accepta ca statele membre ale UE să blocheze neutralitatea internetului şi să amâne eliminarea tarifelor de roaming în Europa pentru a-i proteja pe operatorii telecom naţionali”, a scris Verhofstadt pe contul său de Twitterroaming

Eurodeputatul ALDE explică faptul să posibila înţelegere survine la 11 luni după ce Parlamentul European şi-a adoptat formal poziţia, aceea de a pune capăt tarifelor de roaming la finele lui 2015 şi de a asigura neutralitatea internetului.

„Unele drafturi care circulă deja demonstrează clar că statele membre sunt mai interesate de apărarea intereselor operatorilor lor telecom decât de crearea unei adevărate competiţii, care ar genera tarife mai mici pentru cetăţeni şi pentru firme”, se arată într-un comunicat al ALDE dat publicităţii marţi după amiază.

„Este un scandal. Sfârşitul tarifelor de roaming şi crearea unei pieţe telecom unice a fost o prioritate a campaniei pentru toate partidele, multe dintre ele care acum se fac responsabile pentru blocarea acestei măsuri. Aici îl includ şi pe preşedintele (Comisiei Europene – n.red.) Juncker, care acum vede multe dintre guvernele PPE omorându-i priorităţile în Consiliu. El ar trebuie să-i spună clar doamnei Merkel că realizarea unui spaţiu digital unic este o prioritate crucială pentru competiţia europeană şi pentru creştere”, a declarat Guy Verhofstadt.

„Membrii aleşi ai Parlamentului European au votat pentru eliminarea tarifelor de roaming până la finele lui 2015 şi vom apăra viguros această poziţie în cadrul negocierilor ce vor veni”, a spus, la rândul lui, eurodeputatul Jens Rohde, raportorul din umbră al ALDE pentru acest proiect.

Ce tarife sunt percepute în roaming

roamingÎn cazul în care suntem în roaming, serviciile de telefonie mobilă sunt furnizate prin intermediul reţelei unui operator din ţara vizitată, care va percepe un tarif furnizorului român de servicii de telefonie.

Tariful acesta, costul pentru roaming, apare apoi pe factura pe care trebuie s-o plătim la întoarcerea în ţară. În prezent, un minut de convorbire în roaming în UE costă 0,24 de euro pentru un apel efectuat, un minut de apel primit este taxat cu 0,07 euro, iar un SMS trimis costă 0,08 euro. După eliminarea roaming-ului, orice telefon pe care îl vom da, din străinătate, va costa exact cât un apel în afara reţelei în România. Tariful pentru un minut apelat în afara reţelei este undeva pe la 13-14 eurocenţi, în funcţie de tipul de abonament. Rezultă, deci, că un apel pe care îl efectuăm din Franţa sau Germania de pe telefonul românesc nu va mai costa 24  de eurocenţi minutul, ci doar 13 eurocenţi – o reducere de aproximativ 45%. Iar dacă primim un apel, în străinătate, pe telefonul nostru cu SIM românesc, nu mai plătim nimic.

Internetul mobil, mai ieftin de 30 de ori, dar cu limite

Cea mai mare reducere va fi însă, de departe, pentru internetul mobil, tot mai mult folosit de aproape fiecare dintre noi. 1 MB de trafic pe internetul mobil costă în roaming 0,45 euro (după reduceri succesive ale tarifului, din 2007 încoace, tot la presiunile Comisiei Europene). Pe plan naţional, companiile de telefonie practică, în medie, un tarif de 0,5 euro pentru 30 MB de trafic pe internetul mobil, tarif care va fi astfel valabil oriunde în UE, după intrarea în vigoare a noilor reglementări europene, la finele anului viitor. Ieftinirea va fi de aproape 30 de ori.

Trebuie însă să ţinem seama de faptul că, chiar dacă vor fi eliminate tarifele de roaming, traficul de date va fi limitat la 5 MB pe zi, conform propunerii care este posibil a fi adoptată miercuri. Această limită este echivalentă cu descărcarea a aproximativ 15 email-uri cu ataşamente sau 250 fără.

Operatorii vor putea impune o suprataxă pentru ceea ce depăşeşte 5 MB pe zi. O versiune finală a legii va fi negociată între membrii Parlamentului European şi reprezentanţii statelor membre.

Adina Vălean, în linia întâi a războiului anti-roaming

Războiul între Bruxelles şi operatorii de telefonie mobilă a început în 2007. De atunci, costurile plătite în roaming au scăzut cu 80% pentru apeluri, SMS şi trafic de date. Cea care a fost în linia întâi a acestei lupte este belgianca Monique Goyens, preşedintele Organizaţiei Europene a Consumatorilor. Cum fără un „insider” nu se putea face nimic, ea a apelat la daneza Neelie Kroes, la vremea respectivă comisar european pentru Noile Tehnologii, care a impus sloganul #ConnectedContinent.

roaming

Nu trebuie uitată, în acest context, nici implicarea activă a eurodeputatului român Adina Vălean (pe atunci ALDE, acum PPE), soţia fostului preşedinte al PNL Crin Antonescu. „Am fost implicată, fie ca raportor, fie ca raportor din umbră, în toate directivele europene legate de scăderea prețurilor la roaming. După negocieri intense, sunt mândră să văd cum de la an la an costurile la roaming au scăzut substanțial”, spunea ea într-un interviu pentru Europeanul.org.

1 comentariu

  1. Pingback: De la 15 iunie 2017 spunem adio tarifelor de roaming în UE

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

seventeen − 17 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>