Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

imigranţiÎn condiţiile derapajelor extreme de la Budapesta, în frunte cu Viktor Orban, în ce priveşte stăvilirea afluxului de imigranţi, cancelarul german Angela Merkel a început un turneu de două zile în Balcanii de Vest. Uniunea Europeană va ajuta țările din Balcani și Ungaria să facă față fluxului de imigranți ilegali, a declarat miercuri la Belgrad cancelarul german. Tot miercuri, dar la 100 şi ceva de kilometri mai încolo, la Timişoara, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vizitat Centrul de Tranzit în Regim de Urgență, care asigură găzduirea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecție internațională, ca urmare a unui risc major în țara de refugiu, până la finalizarea procedurilor de relocare către o țară de ședere permanentă.

„Italia și Grecia au fost primele opțiuni pentru imigranți, dar în iunie și iulie situația s-a schimbat mult, imigranții caută tot mai mult să treacă prin țările din Balcani, prin urmare vom ajuta aceste țări”, a declarat Angela Merkel la finalul unei întrevederi cu premierul sârb, Aleksandar Vucic.

Cancelarul german a constatat că Ungaria și Serbia sunt afectate de sistemul actual de cereri de azil care „nu funcționează”. Miniștrii de Interne din țările membre ale UE caută o soluție, a asigurat ea.

Potrivit Ministerului sârb de Interne, peste 34.000 de persoane au cerut azil în Serbia de la începutul anului. În Ungaria, Parlamentul de la Budapesta a votat luni cu o largă majoritate legile necesare pentru ridicarea de-a lungul celor 175 km de graniță cu Serbia a unui gard care să împiedice fluxul de imigranți ilegali ce încearcă să ajungă în Europa de Vest prin aceste două țări.

Anunțul făcut luna trecută de premierul maghia Viktor Orban cu privire la construcția gardului a atras critici din partea Belgradului, dar și a Bruxelles-ului. Posturile de frontieră dintre cele două țări rămân deschise în continuare, a asigurat Budapesta.

Angela Merkel și Aleksandar Vucic au afirmat că ridicarea de ziduri „nu este o soluție”. „Imigranții sunt o problemă comună a noastră și vom avea nevoie de ajutorul Europei pentru a o rezolva”, a declarat premierul sârb. Serbia are graniţă comună cu patru țări din Uniunea Europeană: Bulgaria, Croația, România și Ungaria.

Cancelarul german a sosit la Belgrad venind de la Tiran,a unde a început miercuri la prânz un turneu în mai multe țări din Peninsula Balcanică, iar joi se va deplasa la Sarajevo. „Susținem integrarea țărilor din Balcani în Uniunea Europeană”, a declarat Angela Merkel la Tirana.

România vrea să rezolve european problema fluxului de imigranţi

În timp ce Budapesta vrea să construiască garduri, Bucureştiul vrea să rezolve altfel problema fluxului de imigranţi. La o sută şi ceva de kilometri distanţă de Belgrad, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vizitat, tot miercuri, Centrul de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara, care asigură găzduirea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecție internațională, ca urmare a unui risc major în țara de refugiu, până la finalizarea procedurilor de relocare către o țară de ședere permanentă.imigranţi

„Centrul de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara este prima facilitate de acest tip din lume, reprezentând un instrument important al politicii de protecție a UNHCR și un model de bune practici, demonstrând totodată angajamentul României în acest domeniu prin punerea în practică a conceptului de securitate umană. Centrul se circumscrie principiului solidarității în plan umanitar și dorinței României, în calitate de donator emergent, stat de relocare și promotor al agendei umanitare în forurile multilaterale, de a contribui la procesul de împărțire a responsabilităților în acest domeniu”, a declarat Bogdan Aurescu.

El a apreciat, totodată, cooperarea foarte bună cu Ministerul Afacerilor Interne și eforturile sale în realizarea acestor obiective. În contextul unui echilibru delicat în plan internațional între activitatea de protecție a refugiaților și controlul fluxului de imigranţi, crearea Centrului a contribuit la concretizarea conceptului de securitate umană.

La vizitarea Centrului au luat parte și dr. Hartmut Koschyk, membru al Parlamentului Federal German, însărcinat al Guvernului Federal German pentru problemele repatriaților germani și ale minorităților naționale, și dr. Berndt Fabritius, membru al Parlamentului Federal German, precum și prefectul județului Timiș.

De la înființarea sa, Centrul de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara, care are o capacitate de găzduire de până la 200 de imigranţi simultan, a oferit adăpost temporar pentru peste 1.700 de refugiați, care au fost relocați apoi în SUA, Australia, Marea Britanie, Canada, Norvegia, Olanda și Suedia.

Centrul a fost înființat pe baza unui Acord între Guvernul României, Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Organizația Internațională pentru Migrație, semnat pe 8 mai 2008.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

16 − 14 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>