Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

UberDupă ce în mai multe ţări europene aplicaţia Uber pentru smartphone, care face legătura între clienţi şi cel mai apropiat şofer dispus să-şi ofere serviciile contra cost, a provocat un imens scandal, şi în România a fost interzisă. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care reglementează activitatea de taximetrie şi care stabileşte că transportul în regim de taxi sau închiriere este permis numai operatorilor cu autorizaţii de taxi valabile sau copii conforme.

Proiectul interzice transportul public de persoane, contra cost, cu un autoturism fără a deţine pentru acesta autorizaţie de taxi valabilă. Pe cale de consecinţă. Şoferii care preiau clienţi pentru a-i transporta în interiorul sau în afara oraşelor şi percep pentru asta bani pot fi amendaţi de Poliţie dacă nu au autorizaţie de taxi.

Cu alte cuvinte, poţi să-ţi instalezi nestingherit pe smartphone aplicaţia Uber, poţi să o foloseşti, însă şoferul care te preia comite o ilegalitate. Şi amenzile nu sunt deloc neglijabile. Potrivit proiectului de lege transmis Parlamentului de Guvern în vara anului trecut, persoanele fizice sau juridice care efectuează transport public de persoane cu un autoturism fără a avea autorizaţie de transport în regim de taxi emisă de autoritatea administraţiei publice (primărie) pot fi amendate cu sume între 1.000 şi 5.000 de lei.

Americanii de la Uber rămân optimişti

Compania americană Uber Technologies a reacţionat imediat după ce preşedintele Klau Iohannis a promulgat legea.Uber

Parcă încercând să nege evidenţa, reprezentanții Uber arată, într-un comunicat de presă dat publicităţii miercuri după amiază, că legea promulgată de şeful statului în dimineaţa aceleiaşi zile nu le afectează activitatea. „Speculaţia din media care spune că Uber a devenit ilegal şi care se referă la amendamentul la legea taxiului nu este relevantă pentru operaţiunile noastre. Amendamentul a introdus contravenţii pentru taxiurile pirat ce operează în Bucureşti şi în suburbii. Serviciul nostru de ridesharing nu este acoperit de legea taxiurilor şi de aceea nu ne priveşte în mod direct. Uber lucrează direct cu legislatorii din România pentru a pune baza unui cadru legislativ care să cuprindă opţiuni inovative de transport şi anume ridesharing”, se arată în comunicatul menţionati.

Uber a intrat în România în februarie

În luna februarie a acestui an, compania americană Uber Technologies a anunţat că aplicaţia Uber pentru smartphone, care face legătura între pasageri şi cel mai apropiat şofer dispus să-şi ofere contra cost serviciile, este disponibilă şi în România, primul oraş în care poate fi folosită fiind Bucureştiul.

Compania Uber Technologies, dezvoltatorul aplicaţiei Uber, care îi ajută pe pasageri să găsească cel mai apropiat şofer profesionist sau neprofesionist dispus să ofere servicii de transport contra cost, a fost înfiinţată în iunie 2010 şi a fost evaluată de către investitori, la finele anului trecut, ca având o valoare de piaţă de aproximativ 41 miliarde de dolari, potrivit The Wall Street Journal.

Anul trecut, Uber a fost implicată în mai multe scandaluri în diverse ţări din Europa, după ce asociaţiile locale de taximetrişti s-au plâns de tarifele mici pe care le impune compania americană. Mai mult decât atât, aplicaţia a fost interzisă în oraşe precum Berlin şi Hamburg.

Dilemă la nivel european

Uber

Nici la Bruxelles oficialii europeni nu s-au lămurit în ce categorie trebuie inclusă aplicaţia Uber.

Autorităţile de reglementare europene analizează reclamaţiile făcute de Uber Technologies împotriva legislaţiei din mai multe state europene. Astfel, Comisia Europeană trebuie să stabilească dacă Uber este o aplicaţie web sau un serviciu de taximetrie. Dacă autoritățile de reglementare vor constata că Uber Technologies concurează neloial serviciile de taximetrie clasice, aplicația ar putea fi interzisă în Europa.

Uber a întâmpinat opoziţie faţă de planurile de extindere în spaţiul comunitar din partea unor state puternice din Uniunea Europeană. Astfel, la 18 martie 2015, un tribunal german a interzis serviciul online care face legătura între pasageri şi cel mai apropiat şofer dispus să-şi ofere contra cost serviciile. În mod similar au procedat Spania și Franța.

Compania Uber Technologies a depus mai multe sesizări la Comisia Europeană, care trebuie să stabilească dacă afacerea americanilor este o simplă aplicație web sau un serviciu de taximetrie.

Citeşte şi Uber, spaima taximetriştilor din marile capitale ale lumii, în atenția Uniunii Europene. Aplicaţia web ar putea fi interzisă dacă încalcă legile comunitare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

20 − two =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>