Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Viktor Orban,După episodul de la Riga, când premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost dojenit „colegial” de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care l-a numit „dictator”, a venit rândul unui avertisment serios de la Bruxelles pentru Budapesta. Juncker a declarat luni că va considera „motiv de divorţ” introducerea pedepsei cu moartea în Ungaria. Eurodeputaţii români afiliaţi la PPE, familie politică din care fac parte atât Viktor Orban cât şi Jean-Claude Juncker, se feresc să comenteze derapajele liderului de la Budapesta. Singurul care a dorit să comenteze, pentru Europeanul.org, această situaţie a fost europarlamentarul Theodor Stolojan.

„Nimeni care introduce pedeapsa capitală nu-şi are locul în Uniunea Europeană”, a declarat Jean-Claude Juncker într-un interviu acordat luni Suddeutsche Zeitung.

Juncker a afirmat că face parte din adepţii crezului politic elementar care respinge pedeapsa cu moartea, aşa că va apărea un conflict în cazul în care premierul ungar Viktor Orban va contesta acest principiu. Şi Juncker nu s-a oprit aici cu criticile la adresa liderului de la Budapesta.

Comentând afirmaţiile lui Viktor Orban potrivit cărora planul de redistribuire a imigranţilor în ţările din spaţiul comunitar este o „nebunie”, Jean-Claude Juncker a declarat ironic că premierul maghiar „nu este în mod evident familiar cu termenii psihologiei şi neuroştiinţei, dar acest lucru nu trebuie să îi fie imputat”.

Viktor Orban a generat un val de nemulţumire în Europa la sfârşitul lui aprilie, când a afirmat că subiectul pedepsei cu moartea, care a fost abolită în 1990 în Ungaria după înlăturarea de la putere a regimului comunist, a fost „repus pe ordinea de zi”. Comisia Europeană a reamintit că abolirea pedepsei capitale este „o condiţie prealabilă pentru aderarea la UE” şi pentru a rămâne în cadrul blocului comunitar.

Apropierea lui Viktor Orban de Vladimir Putin

Dar reintroducerea pedepsei cu moartea nu este singurul derapaj major al lui Viktor Orban în relaţia cu Uniunea Europeană. O altă sfidare pe faţă a Bruxelles-ului de către Budapesta a avut loc în toamna anului trecut, când, la solicitarea Moscovei a oprit redirecționarea fluxului de gaze către Ucraina și a permis Gazprom să stocheze gaze naturale pe teritoriul său, pentru  a ajuta grupul energetic rus să-şi îndeplinească angajamentele cuprinse în contractele pe termen lung în situaţia în care vor fi probleme cu rutele normale de transport.

Viktor Orban,

Apoi, Ungaria a recidivat în relaţia cu Rusia. Budapesta a elaborat un amendament legislativ care să-i permită colaborarea la proiectul South Stream fără să mai fie nevoie de consultarea Uniunii Europene sau a altor instituţii internaţionale. Propunerea de modificare a legii a fost înaintată de către comisia economică a Parlamentului de la Budapesta, prezidat de șeful grupului parlamentar FIDESZ, Antal Rogan. Proiectul ar da Ungariei undă verde pentru a începe construirea gazoductului South Stream pe teritoriul său, în ciuda tuturor rezervelor și obstacolelor Uniunii Europene.

Dacă amendamentul din Parlamentul ungar ar fi fost aprobat, atunci orice companie de gaze ar fi avut dreptul să construiască conducte de gaze în Ungaria, pe baza unui acord din partea Biroului Ungar pentru Eergie. În acest caz, diferitele organisme internaţionale de coordonare nu ar avea vreo jurisdicţie. Proiectul de lege fusese inițiat de un parlamentar FIDESZ, partidul de guvernământ al premierului Viktor Orban. De altfel, Orban a susținut în mai multe rânduri că Ungaria nu va renunța la dezvoltarea South Stream.

Numai că, între timp, chiar liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a lăsat baltă proiectul South Stream, sătul de „hârjoneala” cu autorităţile de la Bruxelles.

Eurodeputaţii PPE refuză să comenteze subiectul Viktor Orban. Doar Theodor Stolojan îi găseşte circumstanţe atenuante

Viktor Orban,Europeanul.org a vrut să afle cum văd eurodeputaţii români afiliaţi la PPE, familie politică din care face parte şi partidul premierului maghiar, derapajele lui Viktor Orban.

Le-am trimis întrebări mai multor eurodeputaţi PPE: Monica Macovei, Cristian Preda, Marian- Jean Marinescu, Siegfried Mureşan (care este şi purtătorul de cuvânt al PPE), Traian Ungureanu şi Theodor Stolojan. Cu o singură excepţie (Stolojan), toţi au tăcut mâlc, preferând să evite să comenteze un subiect atât de delicat pentru PPE.

Cum spuneam, singurul care s-a încumetat să răspundă solicitării noastre legate de Viktor Orban a fost eurodeputatul PPE Theodor Stolojan, care a încercat să-i găsească scuze şi circumstanţe atenuante liderului de la Budapesta.

Iată ce spune Stolojan în acest sens: „Dl. Orban a dat explicaţiile necesare în ședința grupului politic al PPE din Parlamentul European. Ungaria nu are de gând să iniţieze niciun demers cu privire la introducerea pedepsei cu moartea. În ce privește aprecierea celor afirmate de către dl Orban cu privire la pedeapsa cu moartea, este important să ținem seama de presiunea la care este supus un lider politic care are răspunderea executivă. Sunt situații când te confrunți cu un fapt ieșit din comun, când indignarea pe moment a populației este maximă și când un asemenea lider politic, sub presiune, poate exprima anumite sentimente, în consonanță cu indignarea populației, exprimări pe care, cu siguranță, le regretă ulterior”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

14 + 4 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>