Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș prezintă luni, de la ora 19.30, pachetul de promovare a produselor agricole și agroalimentare, într-o reuniune extraordinară a Comitetului AGRI.

 

agroalimentareProiectul este o reformă a politicii de informare și de promovare a produselor agricole și alimentare europene, un instrument de cucerire a piețelor și se va concretiza, în viitorul apropiat, într-un regulament al Parlamentului european și al Consiliului. Noua politică beneficiază de un buget majorat și, ulterior, de sprijinul unei agenții executive europene. Sub sloganul „Enjoy, it’s from Europe”, ea vizează să ajute profesioniștii din sector să se extindă la nivel internațional și să sensibilizeze mai bine consumatorii cu privire la eforturile în materie de calitate a produselor, pe baza unei strategii veritabile definite la nivel european.

Într-o lume în care consumatorii sunt mai sensibili la chestiuni legate de securitatea, calitatea și durabilitatea modurilor de producție alimentară, agricultorii și întreprinderile mici sau mijlocii europene au un rol de jucat în acest sens. Sectorul agricol și agroalimentar european este recunoscut pentru calitatea produselor sale și pentru o respectare a normelor unică în lume. Înregistrând deja 110 miliarde EUR la export, el reprezintă un atu considerabil în vederea dinamizării creșterii și a ocupării forței de muncă în cadrul Uniunii Europene a declarat Dacian Cioloș, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală.

După adoptarea pachetului ajutoarele destinate acțiunilor de informare și de promovare vor crește semnificativ, până la 200 de milioane euro în 2020, față de 61 milioane de euro în cadrul bugetului pe 2013. Astfel, cofinanțarea UE pentru acțiunile de promovare în afara UE va crește la 60% (în loc de 50% cât este în prezent).

Pe piața internă, noul pachet de promovare va duce la îmbunătățirea nivelului (scăzut în prezent) de cunoștințe al consumatorilor cu privire la calitățile produselor agricole europene, în general, și ale produselor recunoscute de sistemele europene de calitate, în special.

Un alt element principal ale reformei este simplificarea procedurilor administrative. Selecția va avea loc într-o singură etapă, la Comisie, în loc de două etape, ca până acum (la nivelul statului membru și apoi al Comisiei Europene).

Producția și comercializarea produselor agricole și agroalimentare reprezintă un atu important al Uniunii Europene. Industria prelucrătoare agroalimentară din UE asigură 13,5% din locurile de muncă și 12,9% din cifra de afaceri și este compusă din 310 000 de întreprinderi, majoritatea covârșitoare (99,1 %) fiind întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri). Aceasta s-a orientat, în ultimii ani, către calitate și valoare adăugată, iar produsele prelucrate sunt din ce în ce mai apreciate în Europa și la nivel mondial.

Comisarii europeni au constatat că numai 14% dintre consumatoriii europeni recunosc logo-urile produselor care beneficiază de o denumire de origine protejată (DOP) sau de o indicație geografică protejată (IGP), acestea fiind principalele sisteme europene de calitate existente în Uniune. În lipsa acestei recunoașteri, populația nu poate recunoaște eforturile depuse de agricultorii europeni pentru a furniza produse de calitate, sănătoase și sigure. La fel în cazul exporturilor!

Dat fiind că sectorul este compus 99,1% din IMM-uri, efortul unor investiții în marketing și în comercializare pe piețe îndepărtate reprezintă o provocare costisitoare, dar necesară, dat fiind că aceste produse reprezintă ca valoare peste două treimi din totalul exporturilor agricole din UE, având în continuare un potențial de dezvoltare considerabil.

 

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

19 − six =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>