Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

trenul PrieteniaDupă aproape un sfert de secol de la înfiinţare, trenul Prietenia, care face legătura între Bucureşti şi Chişinău, nu va mai circula în fiecare zi. Decizia stranie, la prima vedere, a conducerii societăţii Calea Ferată din Moldova (CFM) a fost adusă săptămâna trecută la cunoştinţa oficialilor CFR Călători, operatorul de stat din România. În 2009 trenul Prietenia a fost iniţial suspendat, apoi reintrodus în circulaţie din două în două zile. La acea vreme a fost vorba de o decizie politică, luată de autorităţile comuniste de la Chişinău, în frunte cu Vladimir Voronin. Acum, cauzele sunt de ordin economic.

„CFR Călători informează că urmare a deciziei Căilor Ferate din Republica Moldova, începând cu data de 22/23 martie a.c., vor interveni modificări în circulaţia trenurilor internaționale Chișinău – București Nord și retur, astfel:

începând cu data de 22/23 martie, trenul IR 401/401-2 Chişinău – Bucureşti Nord va circula doar în zilele de marţi/miercuri, joi/vineri şi duminică/luni.

începând cu data de 23/24 martie, trenul IR 402-1/402 Bucureşti Nord – Chişinău va circula doar în zilele de luni/marţi şi miercuri/joi, vineri/sâmbătă”. Aşa a sunat, sec, comunicatul dat publicităţii vineri de operatorul feroviar de stat din România.

Surse din cadrul CFR Călători au precizat pentru Cetateanul.net că adevăratul motiv pentru care garnitura va circula doar o dată la două zile îl constituie dificultăţile financiare cu care se confruntă compania basarabeană de stat Calea Ferată din Moldova (CFM). „Adevărul este că moldovenii nu mai au parc de vagoane disponibile din punct de vedere tehnic. Dacă circulă o dată la două zile, nu trebuie să mai asigure două garnituri, ci una singură”, au declarat sursele citate.

La Ungheni, trenul Prietenia schimbă osiile

Trenul Prietenia este format din şase vagoane de dormit aparţinând CFM, la care CFR Călători mai ataşează unul sau doua vagoane clasă. Pe teritoriul României, tracţiunea garniturii este asigurată de locomotive electrice ale CFR Călători.trenul Prietenia

Trenul Prietenia pleacă la 19,05 din Bucureşti Nord, ajunge la 04,59 la Ungheni, unde staţionează 107 minute, pentru schimbarea osiilor (este cunoscut faptul că ecartamentul căilor ferate din Republica Moldova este mai lat, pe model sovietic), iar apoi pleacă spre Chişinău, unde ajunge la 08,54.

La întoarcere, trenul Prietenia are următorul orar: 16,35 Chişinău, 18,43 Ungheni (staţionare 100 minute), 06,15 Bucureşti Nord.

Incendiul de 8 martie

Vagoanele folosite de CFM sunt foarte vechi şi se defectează tot mai des. Chiar la începutul acestei luni, pe 8 martie, în vagonul numărul unu din trenul Prietenia, în jurul orei 01,30 dimineaţa, au luat foc firele de electricitate. Incidentul s-a produs pe parcursul românesc, în apropierea gării Roman.

”Însoțitorii de tren au intervenit rapid. Oamenii din vagon au fost repartizați în alte vagoane. La scurt timp, au venit pompierii, politia și salvarea. Un însotițor de tren a avut o ușoară intoxicatie cu fum. O femeie de circa 50 de ani s-a plâns de dureri de inima”, declara la vremea respectivă un pasager, citat de Unimedia.

Lovitura dată de Vladimir Voronin

trenul PrieteniaEste pentru a doua oară în perioada de 24 de ani de când circulă trenul Prietenia când frecvenţa sa nu este zilnică.

În aprilie 2009, în urma protestelor de stradă de la Chişinău, conducerea comunistă a Republicii Moldova a suspendat circulaţia garniturii.

Peste câteva luni, circulaţia acestuia este reluată, dar numai din două în două zile. După introducerea, la 9 aprilie 2009, a regimului de vize pentru cetăţenii români care intenţionau să intre în Republica Moldova, fluxul de pasageri care călătorea cu trenul Prietenia s-a redus drastic. Acesta circula numai în zile pare, majoritatea covârşitoare a pasagerilor fiind cetăţeni moldoveni sau cu dublă cetăţenie.

După ce comuniştii au pierdut puterea La Chişinău, trenul Prietenia a revenit la orarul zilnic.

Trenuri suplimentare introduse de CFR Călători

Modificările aduse de CFM i-au determinat pe oficialii CFR Călători să facă nişte schimbări şi în ceea ce priveşte Mersul Trenurilor pe plan intern.trenul Prietenia

Începând de luni, 24 martie, pentru preluarea traficului intern de la cele două trenuri internaționale, pe ruta Buzău – Bucureşti Nord și retur, în zilele de marţi, joi, sâmbătă şi duminică vor circula suplimentar trenurile IR 10602 și IR 10601, au precizat reprezentanţii operatorului feroviar de stat din România.

2 comentarii

  1. Pingback: S-a inaugurat cursa feroviară Chişinău-Iaşi

  2. Pingback: UE va revizui măsurile de siguranţă în trenuri

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

11 + eight =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>