Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Emilian PavelEmilian Pavel este cel mai „proaspăt” membru român al Parlamentului European. El a ajuns la Bruxelles şi Strasbourg pe locul lăsat liber de Corina Creţu, care a fost desemnată comisar european pentru Politici Regionale. Şi asta pentru că la nivel european lucrurile nu stau ca la Bucureşti, unde poţi fi şi parlamentar, şi ministru deopotrivă. Fiul unui lider marcant al PSD Bihor, Emilian Pavel nu vrea să fie asociat cu statutul de beizadea şi ţine morţiş să-şi impună propriile proiecte în legislativul comunitar. În continuare, interviul pe larg.

Europeanul.org: Sunteţi cel mai “proaspăt” europarlamentar, cel puţin până va fi înlocuit Eduard Hellvig. Cum v-aţi integrat în Parlamentul European?

Emilian Pavel: Așa este. Reprezint România și Partidul Social Democrat în Parlamentul European că urmare a nominalizării doamnei Corina Crețu în funcția de Comisar European. Mi-am început mandatul în luna noiembrie a anului trecut și pot spune că mă simt pe deplin integrat în tot ceea ce înseamnă activitate atât la Bruxelles sau Strasbourg, dar și în țară. Procedurile de primire și acomodare în cadrul Parlamentului European sunt foarte bine puse la punct, astfel încât noii parlamentari să își poată începe munca în cel mai scurt timp. A fost și cazul meu. De asemenea, apreciez în mod deosebit și colaborarea cu toți colegii din cadrul delegației PSD, a grupului S&D, dar și relațiile de colaborare avute cu alți colegi din țară. La nivelul comisiilor și delegațiilor în care activez am avut prilejul să interacționez cu foarte mulți colegi, din diverse țări membre, colaborăm și muncim împreună și încerc, în fiecare zi, prin fiecare activitate pe care o am în agendă, să susțin interesele României pe plan european.

Sper ca atunci când vom trage linie, la finalul mandatului actual, aceste eforturi să se vadă, și nu în grafice sau statistici, ci în viața de zi cu zi a concetățenilor mei, pe care îi reprezint în Parlamentul European. Îmi doresc foarte mult acest lucru!

Europeanul.org: V-ați început cariera în mediul privat și apoi ați trecut la stat. De ce?

Emilian Pavel: Cronologic, am început activitatea politică înaintea celei profesionale. Chiar cu câțiva ani înainte. Dat fiind însă faptul că am avut șansa să învăț limbă germană de mic, acum fiind la un nivel destul de avansat, imediat după facultate a apărut oportunitatea de a lucra pentru o firmă austriacă prezentă în România. Au fost câțiva ani în care am acumulat multă experiență în mediul privat, am lucrat în cadrul unei echipe care promovează un model de a face afaceri pe care îl admir, modelul austriac și german, și nu pot decât să fiu recunoscător pentru șansa pe care am avut-o și pentru tot ce am învățat acolo.

În paralel, însă, mi-am continuat și activitățile și implicarea în viața politică și socială. Politica este pasiunea și profesia mea și îmi doresc enorm, că tânăr și ca politician, să am rezultate bune, pe care oamenii să le simtă în bine, în fiecare funcție publică pe care am ocupat-o sau o ocup. În acest sens, o altă experiență extrem de utilă, la nivel de administrație publică județeană, a reprezentat-o mandatul de consilier județean, exercitat în perioada 2008-2014.

În anul 2013, când domnul ministru Nicolae Bănicioiu mi-a propus să colaborăm în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, pe care îl conducea la acea vreme, am acceptat fără rezerve. Aveam 10 ani de implicare în politică, şapte ani de experiență acumulată în cadrul unei firme austriece și am avut convingerea că funcția de director adminsitrativ și patrimoniu în cadrul unui minister îmi va da ocazia, și chiar am crezut asta, fără naivitate, nu să schimb un sistem sau mod de lucru din temelii, dar să pun în practică multe din cele învățate în mediul privat.

Am ales, așadar, „să trec la stat”, cum se spune, pentru simplul motiv că pasiunea și profesia mea este politica, și mi se pare obligatoriu că implicarea politică să fie însoțită, atunci când este posibil, și de experiența administrativă în mediul public, mai ales la nivel central. Cred cu toată tăria că politicile cele mai bune și mai utile oamenilor sunt cele ancorate în realitate. În acest sens, experiența mea, atât în mediul privat cât și în cel public, a garantat și garantează o astfel de abordare.

Nu în ultimul rând, și este este o remarcă la care oamenii ridică uneori din sprâncene, vreau și trebuie să spun că am plecat, în mod evident, la un salariu mai mic. Era și este, cel puțin în opinia mea, o situație pe care un om pasionat de politică și care vrea să-și construiască o carieră politică, are obligația să și-o asume.

Emilian Pavel: Tatăl meu nu a muncit în locul meu în cadrul partidului. Înainte de a mă numi Pavel, mă numesc Emilian

Europeanul.org: Faptul că tatăl dumneavoastră este un membru marcant al PSD v-a ajutat în cariera politică?

Emilian Pavel

Florian Pavel

Emilian Pavel: Tatăl meu este într-adevăr unul dintre cei mai vechi membri ai PSD Bihor. De asemenea, este un specialist recunoscut în agricultură. Întrebarea dumneavoastră este însă una legitimă și îmi da ocazia să va spun câteva cuvinte despre mine.

Activitatea mea în cadrul PSD Bihor a început încă din facultate. Apartenența tatălui meu la PSD mi-a conturat și cristalizat simpatiile și convingerile politice, în mod evident. Experiența și sfaturile lui mi-au fost necesare și m-au ajutat când am avut de luat decizii. Dar tatăl meu nu a muncit în locul meu în cadrul partidului și, cel puțin în PSD Bihor, numele nu este o garanție a unui parcurs oarecum obligatoriu. Nici vorbă. Și, fără falsă modestie sau lipsă de pudoare, tocmai pentru că tatăl meu era și este un membru vechi în cadrul organizației noastre a însemnat că oamenii au avut mereu tendința de a-mi cere mai mult, de a-mi cere un efort în plus, iar asta a fost șansa mea de mă individualiza și de a fi apreciat, pentru că, până la urmă, ca președinte al TSD Bihor sau vicepreședinte al TSD, colegii m-au votat, nu tatăl meu.

Pentru colegii și prietenii mei, înainte de a mă numi Pavel, mă numesc Emilian. Ei mă știu așa cum sunt, prietenul și colegul lor care a crescut, a învățat și s-a dezvoltat alături de ei, care a fost la lipit de afișe cu ei, care a fost din casă în casă încercând să le explice oradenilor sau bihorenilor de ce credem noi în social democrație, care a mers și merge cu ei la București sau în țară la diverse eviemente și acțiuni.

Cu mândrie pot spune că a fost și este un model pentru mine în ceea ce privește abordarea și comportamentul responsabil și echidistant față de colegii din partid și adversarii din viața politică.

Europeanul.org: Revenind la activitatea dvs de eurodeputat, vă rog să precizați ce proiecte aveți în vedere în această calitate.

Emilian Pavel: În cadrul Parlamentului European activez în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, dar și ca membru supleant al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne. În această calitate încerc să îmi aduc mereu contribuția la fiecare material pe care îl dezbatem în cele două comisii, prin amendamente, întrebări, luări de cuvânt, activități prin care îmi propun să susțin interesele țării mele și ale românilor.

Am fost și sunt în continuare foarte interesat de aplicarea, la nivel european, dar mai ales în țara noastră, a ”Garanţiei pentru tineret”, o inițiativă a stângii europene care va contribui la combaterea șomajului în rândul tinerilor, dar și la o mai bună pregătire a acestora, prin dobândirea de noi abilități, care să îi ajute să facă față cu mai mult succes provocărilor de pe piața muncii. Sunt foarte implicat pe acest subiect pentru că reprezintă, și nu voi uită asta, unul dintre angajamentele asumate ca și candidat pentru Parlamentul European.

Sunt și membru al Grupului de lucru pentru Agenda digitală a Uniunii Europene. În cadrul acestuia, mi-am asumat misiunea de a promova într-un mod cât mai eficient potențialul României de a-și pune amprenta asupra viitorului digital al Europei. Vorbim despre un viitor al inovației, un domeniu care generează în permanență locuri de muncă de calitate, pentru tineri bine pregătiți, și cred că avem datoria, că țară, să ne promovăm dar și să ne valorificăm potențialul.

De asemenea, îmi doresc mult să îi pot sprijini pe cetățenii Republicii Moldova pe drumul lor către Europa. Este și motivul pentru care, alături de încă un coleg din cadrul delegației române a PSD, am deschis un birou parlamentar la Chișinău prin care, ca parlamentari europeni, vom ajuta cu tot ce ne stă în putere.

Dar mai presus de toate, iar acesta este obiectivul și proiectul meu principal, vreau să contribui la consolidarea imaginii și a poziției României în Europa, o imagine bazată în mod obligatoriu pe un fond puternic, adică pe rezultate bune obținute în actul guvernamental. Eu am încredere în Guvernul condus de Victor Ponta și în capacitatea să de a genera astfel de rezultate.

„Toate țările din Balcani trebuie să se regăsească și să colaboreze într-o Europă unită”

Emilian PavelEuropeanul.org: Am văzut că ați avut un raport referitor la progresele înregistrate de Serbia. În opinia dvs, când va deveni (sau dacă) Serbia membru cu drepturi depline al Uniunii Europene?

Emilian Pavel: La fel că și pentru România la vremea ei, eu cred că cea mai bună variantă pentru că vecinii sârbi să aibă șansa unui viitor, dar și a unui prezent, mai bun, o reprezintă parcursul european. Acest parcurs înseamnă și reforme, înseamnă și sacrificii, dar este, am convingerea, un proces care merită realizat.

Dat fiind că nu sunt, și nici Parlamentul European nu este implicat în mod direct în procesul de negociere privind aderarea Serbiei la Uniunea Europeană, nu mă pot hazarda eu în a face aprecieri legate de un posibil calendar. Tot ce știu, și o spun foarte serios, este că atunci când Serbia va fi pregătită, ușa către Uniunea Europeană îi va fi larg deschisă. Așa cum Serbia are, într-adevăr, nevoie de Europa, tot la fel, și Uniunea Europeană trebuie să dea șansa unei țări vechi, unei țări cu o istorie bogată, și de multe ori tragică, să între în marea familie europeană. Dincolo de cuvinte care pot părea mari, eu doresc că vecinii noștri sârbi să aibă un parcurs cât mai scurt în cadrul acestui proces, acest fapt fiind benefic și pentru România dar și pentru românii care trăiesc acolo!

În ce mă privește, chiar în această săptămâna voi participa, la Belgrad, în cadrul unei delegații a Parlamentului European, la mai multe întâlniri cu lideri și parlamentari ai statului vecin, ocazie cu care vom putea evalua și mai bine situația lor, progresele înregistrate, dar și dificultățile pe care le întâmpina. De asemenea, eu cred că toate țările din Balcani trebuie să se regăsească și să colaboreze într-o Europă unită.

Europeanul.org: Dintre ţările candidate la aderarea la UE, care este cea mai avansată și unde se situează Serbia?

Emilian Pavel: În acest moment, din zona respectivă, Albania și Macedonia au statul oficial de țări candidate. Serbia, alături de Muntenegru, se află în stadiu de negocieri. Acest statut diferit ne poate da o idee referitoare la progresele înregistrare de fiecare dintre aceste țări. Legat de un posibil clasament al acestor progrese, Comisia Europeană este mai abilitată să ofere un răspuns.

Legat de locul Serbiei în cadrul acestui grup de țări, el este acela dat de ritmul propriu al Guvernului sârb, de voința politică și de deciziile pe care domniile lor le iau. Fiecare țară are ritmul ei, specificul ei, decizii proprii de luat, nu este vorba de un concurs, de grabă sau de lucruri care se pot realiza peste noapte. Așa cum amintea și premierul Victor Ponta, și drumul nostru către statutul de țară membră a durat mult, nu a fost ușor, dar în final, putem spune cu toată convingerea că a meritat. Tot ce putem spera este că vecinii sârbi să dorească să învețe din experiența altora și să evite eventualele greșeli.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

one × two =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>