Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Mircea DiaconuCetățeanul Mircea Diaconu, eurodeputat ALDE, a pierdut definitiv, la Curtea de Apel București, procesul pe care l-a intentat jurnaliștilor Adrian Bărbulescu și Cătălin Antohe, pentru un articol publicat în aprilie 2015.

„Respinge apelul ca neîntemeiat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică azi, 24.02.2017”, se arată pe site-ul Curții de Apel București. Apelul fusese formulat de Mircea Diaconu, după ce eurodeputatul pierduse pe fond procesul pe care ni l-a intentat, după publicarea, pe 2 aprilie 2015, pe site-urile Europeanul.org și Cetateanul.net, a articolului intitulat „Independentul” Mircea Diaconu face România de baftă la Bruxelles. 13 asistenţi parlamentari, activitate zero în Parlamentul European.

La vremea respectivă, cele două site-uri informau, preluând o anchetă a Euractiv, că actorul român, ajuns europarlamentar cu sprijinul anteniștilor Mircea Badea, Mihai Gâdea și al fostului primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie (care a strâns semnături pentru el), va fi verificat de procurorii francezi că și-a angajat, cu bani europeni, 13 asistenți europarlamentari în România, față de șase, cât este media deputaților din Parlamentul European.

Mircea Diaconu

Apelul lui Mircea Diaconu a fost respins, ca neîntemeiat, de judecătorii Tribunalului Municipiului București

Articol realizat de Adrian Bărbulescu și Cătălin Antohe

Mircea Diaconu și-a angajat un număr record de asistenți

La vremea respectivă, cele două site-uri informau, preluând o anchetă a Euractiv, că actorul român, ajuns europarlamentar cu sprijinul anteniștilor Mircea Badea, Mihai Gâdea și al fostului primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie (care ar fi strâns semnături pentru el, a scris presa), urma să fie verificat de procurorii francezi. Mircea Diaconu era menționat că și-a angajat, cu bani europeni, 13 asistenți europarlamentari în România, față de șase, cât este media deputaților din Parlamentul European.

Scânteia a fost aprinsă de Parchetul din Paris, care a deschis pe 24 martie o anchetă preliminară referitoare la asistenţii parlamentari ai Frontului Naţional (formaţiunea de extremă dreaptă condusă de Marine Le Pen), „urmare a denunţării de către Martin Schulz, preşedintele PE (la acea vreme – n.red.), a unor fapte susceptibile de abuz de încredere”, după cum le-a precizat Parchetul jurnaliştilor de la Euractiv Franţa.

Justiţia franceză a fost catalogată drept competentă în această speţă, din cauza faptului că sediul Parlamentului European este la Strasbourg. Frontul Naţional nu este singura formaţiune care profită la maximum de lejeritatea cu care pot fi cheltuite sumele forfetare primite de europarlamentari.

Fiecare dintre aceştia dispune de o sumă totală de 21.349 de euro pentru a-şi remunera asistenţii. Aceştia din urmă sunt grupaţi în două categorii. Prima este cea a asistenţilor „acreditaţi”, care-şi desfăşoară activitatea direct la sediile din Bruxelles şi Strasbourg şi a căror recrutare face obiectul unui control al Parlamentului European. Ei trebuie plătiţi în funcţie de o grilă care ţine cont de competenţele lor.

Cu alte cuvinte, nu ai cum să le plăteşti 300 de euro pe lună, pentru că nu acceptă Parlamentul European, pe de o parte, şi nu pot trăi cu o asemenea sumă în Vestul Europei, pe de altă parte.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre asistenţii „locali”, care se duc la serviciu în ţările de origine ale eurodeputaţilor la care sunt arondaţi. Recrutarea lor este în afara oricărui control, fapt care i-a pus pe gânduri pe reprezentanţii Departamentului Financiar al Parlamentului European. În medie, eurodeputaţii au câte doi asistenţi acreditaţi şi câte şase la nivel local.

Eurodeputatul Mircea Diaconu nu se spetise cu munca la Bruxelles și Strasbourg

După ce am preluat informația prezentată de colegii noștri de breaslă de la Euractiv, ne-am aplecat și asupra activității pe care a depus-o Mircea Diaconu în Parlamentul European, prilej cu care am constatat, la vremea respectivă, că ea tindea la ZERO, potrivit informațiilor oficiale de pe pagina de Internet a Parlamentului Euriopean. Până la acea dată, Mircea Diaconu nu figura, pe pagina oficială a Parlamentului European, drept raportor sau raportor din umbră pentru niciun proiect. Mircea Diaconu figura doar că își pusese semnătura (alături de alţi şase eurodeputaţi ai ALDE!) pe o singură propunere de rezoluţie, privind locurile de muncă pentru tineri.

Nici în timpul scurs de la publicarea articolului pentru care am fost dați în judecată și până acum Mircea Diaconu nu s-a remarcat prea mult cu munca la Bruxelles și la Strasbourg. El a avut două rapoarte în calitate de raportor (un raport referitor la propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind Anul european al patrimoniului cultural și un altul „Spre o abordare integrată a patrimoniului cultural european”). De asemenea, a fost raportor alternativ în alte trei cazuri (raport referitor la punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1295/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind instituirea programului „Europa Creativă” (2014-2020) și de abrogare a Deciziilor nr. 1718/2006/CE, nr. 1855/2006/CE și nr. 1041/2009/CE; raport referitor la o politică coerentă a UE pentru industriile culturale și creative; raport referitor la filmul european în era digitală).

Cât despre luările de cuvânt în plenul PE, nu le-am contabilizat nici atunci, nici acum. La ele erau „campioni” foștii eurodeputați precum Corneliu Vadim Tudor și Gigi Becali, dar acestea nu sunt creditate ca fiind o activitate parlamentară „de substanță” la Bruxelles și Strasbourg.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

two × 3 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>