Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Ministrul Daniel Constantin și comisarul european Dacian Cioloș, invitați de onoare la conferința regională organizată de ELEC România

Banca Națională a României (BNR) a găzduit, ieri, cea mai importantă conferință regională despre agricultură și protecția mediului în Europa Centrală și de Est. Conferința ”Agricultură și protecția mediului în Europa Centrală și de Est — Contribuția lor la creșterea economică și dezvoltarea pieței muncii”, a fost organizată de reprezentanța din România a Ligii Europene pentru Cooperare Economică (ELEC) – organism neguvernamental precursor al formării Uniunii Europene.

România deține pentru prima dată, prin Valeriu Steriu, președinția Comisiei pentru agricultură și mediu a Ligii Europene pentru Cooperare Economică (ELEC). ”Este un mandat fără o durată limitată, dar care depinde foarte mult de activitățile care vor fi depuse în perioada următoare. Pentru România, este o onoare de a ocupa această poziție, dar și o responsabilitate foarte mare”, a declarat Valeriu Steriu.

P rintre obiectivele României în cadrul acestei comisii se numără și tema dezbătută marți la BNR privind agricultura și protecția mediului în Europa Centrală și de Est, un altul vizând dezbaterile pe pilonul semnificativ de înverzire, inclus în noua Politică Agricolă Comună, care nu este suficient cunoscut.

România își poate tripla producția agricolă

ELEC

Dacian Cioloș

Producția agricolă a României și a țărilor din estul Europei este doar la o treime față de țările din Europa de Vest, din punct de vedere al producțiilor agricole la hectar, astfel că există un potențial de producție uriaș, care poate fi valorificat prin Politica Agricolă Comună, este punctul de vedere al lui Dacian Cioloș, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltarea Rurală,. ”Sper să existe înțelepciunea și inteligența de a utiliza acest potențial de productivitate, nu doar prin exportul de materii prime ci și prin procesarea producției aici și folosirea oportunităților de export atât pe piața europeană, dar mai ales pe piața internațională. Condițiile în viitor vor fi favorabile pe piața internațională pentru cei care vor fi în măsură să facă o agricultură competitivă din punct de vedere al prețului și al calității produselor și utilizării resurselor naturale”, a declarat Cioloș la conferința Ligii Europene pentru Cooperare Economică. Potrivit lui Cioloș, diferența de productivitate și de competitivitate poate fi rezolvată inclusiv cu fonduri europene. ”Vreau să atrag atenția că pe viitor creșterea de consum de produse alimentare nu este atât de mare în UE, cât este în țările emergente, cu care inclusiv UE negociază acum acorduri comerciale. Cred că acolo ar exista un potențial de creștere al exporturilor de produse de calitate și competitive din sectorul agroalimentar românesc. România poate utiliza toate facilitățile negociate de UE în aceste acorduri de liber schimb și să-și valorifice potențialul de competitivitate”, a mai spus Dacian Cioloș. El a mai atras atenția că piața europeană este total deschisă produselor din România pentru că nu există nicio barieră tarifară, aceleași norme și standarde aplicându-se sectorului alimentar din România cât și celui din Germania.

Daniel Constantin: ”Capacitatea de stocare, cheia succesului pentru micii fermieri”

Daniel Constantin și Dacian Cioloș 2În cadrul conferinței organizată de ELEC România s-a evidențiat și că fermierii români ar putea să joace un rol mult mai important dacă ar fi mai organizați și din punct de vedere al capacității de a colecta și de a stoca producția agricolă pentru a negocia direct pe piață comercializarea acesteia. În acest fel, o parte mai mare din preț să le rămână lor. Problema a fost evidențiată de vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale. El a afirmat că această problemă se regăsește, în special, la fermierii mici, care nu au capacitatea de stocare și nu sunt asociați, ei fiind nevoiți să-și vândă producția încă din campania agricolă de recoltare. ”Obiectivul nostru prin PAC și prin PNDR 2014-2020 este de a stimula integrarea producției, dezvoltarea capacităților de producție și astfel fermierii pot să aibă o șansă mai mare atunci când își negociază prețurile. Este un preț când negociezi o cantitate mică și nu ești asociat și un alt preț dacă ai o cantitate mai mare și dacă ești într-o cooperativă sau într-o asociație. Aici este cheia succesului”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Conferința regională a ELEC, un succes absolut

ELEC

Valeriu Steriu, președintele Comisiei pentru Agricultură a Ligii Europene pentru Cooperare Economică (ELEC)

Participanții la conferința regională au căzut de acord asupra succesului și a utilității conferinței organizate marți la sediul BNR. Valeriu Steriu, președintele Comisiei pentru agricultură și mediu a ELEC a precizat că, cel mai probabil în acest an, vor fi organizate două reuniuni ale acestei comisii, unde membrii ELEC vor veni cu anumite propuneri ce vor putea fi înaintate organismelor decidente al Uniunii Europene.

Liga Europeană pentru Cooperare Economică adună laolaltă elite ale business-ului european, care, prin contribuția lor și-au pus amprenta asupra a ceea ce este astăzi Uniunea Europeană. Liga Europeană pentru Cooperare Economică a fost înființată în 1946 și este una dintre organizațiile care au fondat Mișcarea Europeană Internațională, la Haga în 1948. ELEC este o rețea independentă de oameni de afaceri influenți care, prin expertiza lor semnificativă, au contribuit la consolidarea integrării europene. ELEC are statut consultativ pe lângă Consiliul Europei și Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite.

Președintele Ligii, baronul belgian Bernard Snoy et d’Oppuers, este doctor în economie al Universităţii Harvard şi a ocupat poziţii de director în cadrul Băncii Mondiale şi al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare reprezentând Belgia, Luxemburg şi Slovenia. Între 1988 şi 1991 el a fost şeful de cabinet al ministrului belgian de finanţe, fiind responsabil de afaceri europene şi internaţionale. Numele familiei Snoy et d’Oppuers a fost legat de grupurile Bilderberg şi Comisia Trilaterală.

Membrii ELEC, în țările din Europa, provin în principal din lumea economică și financiară , dar includ și funcționari naționali și europeni de rang înalt, precum și persoane care provin din medii academice și politice. Împreună, aceștia formează o rețea europeană, cu expertiză și influență semnificativă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

16 + 6 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>