Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Comisia LIBEComisia LIBE a Parlamentului European a fost joi scena unui război deschis între eurodeputaţii români de la PPE şi cei de la S&D, principalii protagonişti fiind Monica Macovei, de la populari, şi Victor Boştinaru, de la socialişti. Mărul dihoniei l-a constituit premierul Victor Ponta şi atacurile sale recente la adresa Justiţiei din România. Disputa a fost oarecum tranşată de vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, care a concluzionat că România are în continuare nevoie de MCV.

Aşa cum era de aşteptat, în Comisia LIBE (drepturi şi libertăţi civile) a Parlamentului European, reunită joi după-amiază la Bruxelles, dezbaterile legate de situaţia din România şi, mai ales, de independenţa Justiţiei şi modul cum este ea respectată de politicieni au încins spiritele la maximum.

„România şi românii nu au nicio vină că au un premier care dispreţuieşte Justiţia şi se ascunde în spatele imunităţii parlamentare. Am ajuns să discutăm despre România în Comisia LIBE, pentru că premierul şi majoritatea sa parlamentară atacă Justiţia, atacă instituţiile statului şi vor să schimbe Codul Penal şi Codul de Procedura Penală aşa, dintr-o dată, numai prin modificări care împiedică desfăşurarea anchetelor”, a explicat în Comisia LIBE eurodeputatul PPE Monica Macovei, fost ministru al Justiției.

Contraatacul lui Victor Boştinaru în Comisia LIBE

Contraatacul stângii nu a pregetat să se facă simţit. Europarlamentarul S&D Victor Boştinaru i-a luat apărarea premierului Victor Ponta şi a dezavuat „circul” făcut în comisie de colega sa Monica Macovei.Comisia LIBE

„Regret că încă un război româno-român se desfăşoară în LIBE aproximativ cu aceiaşi actori sau cel puţin cu acelaşi iniţiator. Cazul premierului se referă la un dosar din 2006-2007-2008, care a fost închis în 2012, în glorioasa guvernare Traian Băsescu şi pentru aceste argumente, plus asocierea cu ziua moţiunii, probabil Parlamentul român a decis să nu ridice imunitatea”, a spus Victor Boștinaru.

Cristian Buşoi: Sunt mâhnit de situaţia României

Comisia LIBEÎn discuţie a intervenit, evident de partea Monicăi Macovei, colegul său de la PPE Cristian Buşoi.

„În mod normal, Parlamentul nu ar trebui să blocheze cercetarea în cazul unui înalt demnitar. Sunt mâhnit de situaţia dificilă a României, pentru că majoritatea a refuzat să permită Justiţiei să-şi continue investigaţiile, şi apoi dacă acest lucru nu a fost posibil, de refuzul premierului de a demisiona”, a spus Bușoi.

Frans Timmermans: Se impune menţinerea MCV

Concluziile întregii dezbateri din Comisia LIBE au fost trase de vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans. Fostul ministru de Externe al Olandei a subliniat că România nu a ajuns încă la maturitate democratică şi că se impune menţinerea MCV.

„Ceea ce nu apreciez deloc este faptul că în acest moment asistăm la o confruntare deschisă între două dintre puterile statului, Parlamentul şi sistemul

Comisia LIBE

judiciar. În special faptul că se critică reciproc în presă. Asta nu este bine pentru niciuna dintre puterile statului. Şi sper că acest lucru va fi înţeles de toată lumea din România. În acelaşi timp, este de domeniul evidenţei că sistemul judiciar este perfect capabil să funcţioneze la toate nivelurile şi nu există niciun motiv de a se abţine de la acest lucru. Nu ar trebui să existe nicio diferenţă la nivelul aplicării legii, în cazul în care un cetăţean este membru al Parlamentului”, a declarat Frans Timmermans.

Vicepreşedintele CE arată cu degetul către Călin Popescu Tăriceanu

El a continuat discursul său din Comisia LIBE, arătând cu degetul către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: „Într-un stat de drept, e inadminisibil să o ataci pe șefa instanței supreme”. Prim-vicepreședintele CE a dezvăluit că i-a cerut președintelui Senatului să nu o mai atace pe șefa instanței supreme.

„Am fost foarte clar în discuţia mea cu preşedintele Senatului când i-am spus că, în opinia mea, într-un stat de drept este inadmisibil să ataci direct preşedintele Curţii Supreme. E ceva ce nu se face. Şi el a făcut acest lucru, iar eu i-am atras atenţia”, a spus Frans Timmermans.

Oficialul european a ținut să precizeze, în intervenţia sa din Comisia LIBE,  că CE nu critică statele membre, ci pe politicienii acestora: „Noi nu criticăm ţări, criticăm politicieni. Ştiţi, ţările înseamnă mult mai mult decât nişte politicieni. Din fericire”.

Comisia LIBEReferindu-se la imunitate, Frans Timmermans a explicat în Comisia LIBE că în fiecare ţară există o legislaţie privind acest lucru, dar „în aproape toate parlamentele din lume are legătură cu activităţile derulate în calitate de parlamentar”. Cu alte cuvinte, pentru declaraţii politice făcute în forul legislativ, şi nu pentru anchete penale.

Pe 28 mai, CSM a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a fi făcute verificări privind posibila încălcare a independenţei Justiţiei prin afectarea autorităţii puterii judecătoreşti şi decredibilizarea sistemului judiciar, după ce Călin Popescu Tăriceanu a cerut demiterea Liviei Stanciu şi a Laurei Kovesi.

Sesizarea Inspecţiei Judiciare (IJ) a fost făcută după ce Călin Popescu Tăriceanu, alături de mai mulţi colegi din PLR, i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cerea „să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn, pe Livia Stanciu şi Laura-Codruţa Kovesi”.

Luni, membrii CSM au constatat că declaraţiile lui Călin Popescu Tăriceanu, care cerea demiterea Liviei Stanciu şi a Codruţei Kovesi pentru cazul Marianei Rarinca, au deformat realităţile de fapt şi au avut impact negativ asupra credibilităţii sistemul judiciar, afectând independenţa acestuia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

twenty + 2 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>