Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

FacebookSăptămâna a început în forţă pentru eurodeputaţii trimişi la Bruxelles şi Strasbourg de PMP, formaţiunea înfiinţată de Traian Băsescu. „Războiul” s-a purtat pe Facebook şi a fost declanşat de un interviu acordat de eurodeputatul PPE Siegfried Mureşan, prim-vicepreşedinte al PMP. Cristian Preda, europarlamentar PPE, exclus din PMP, s-a simţit lezat de afirmaţiile lui Siegfried Mureşan referitoare la unii intelectuali care „vin într-un partid în căutarea unui loc de muncă”. Ulterior, Mureşan a revenit, precizând că nu se referea la Preda. Prea târziu! Pe fir (a se citi pe Facebook) a intrat Teodor Baconschi, care a aruncat acuzaţii grave la adresa lui Siegfried Mureşan.

Totul a pornit de la un interviu acordat de Mureşan cotidianului România liberă. Întrebat dacă PMP ar putea să-i recupereze pe unii dintre intelectualii ce au plecat din partid din cauza Elenei Udrea, fiind nominalizaţi Teodor Baconschi, Adrian Papahagi şi Cristian Preda, Siegfried Mureşan a răspuns: “Întrebarea dvs. mă duce cu gândul la o întrebare fundamentală: care trebuie să fie rolul intelectualilor în spațiul public? Zilele trecute a murit Günter Grass, un scriitor profund implicat în viața cetății și atașat de unul dintre partide, de SPD, dar fără ca vreodată să fi aspirat la o carieră politică. Cred că prezența intelectualilor în viața publică este esențială, însă atunci când vin într-un partid în căutarea unui loc de muncă, fiindcă sunt șomeri, atunci nu mai e prezență dezinteresată și sănătoasă. Dacă acești intelectuali ale căror voci în viața publică sunt atât de importante devin interesați de politică pentru a-și găsi un loc de muncă, atunci lucrurile de valoare pe care le pot spune își pierd din obiectivitate”.

A fost de ajuns pentru ca Preda să ia foc: „Deputatul sugerează că Teodor Baconschi, Adrian Papahagi și eu însumi am fi intrat în politică întrucât eram niște bieți șomeri. Țin să corectez aceste afirmații, fiindcă e vorba despre erori factuale, nu despre evaluări: nu am plecat (cum a formulat jurnalista care a realizat interviul – n.red.), ci am fost dat afară din PMP, inclusiv cu votul lui Mureșan, fiindcă am fost singurul care nu am susținut-o pe Udrea, Pe de altă parte, nici eu, nici prietenii mei Baconschi și Papahagi nu eram șomeri în momentul intrării în politică. Baconschi era la MAE de vreo 15 ani, iar eu și Papahagi lucram acolo unde lucrăm și astăzi, adică la UBB și UB. E regretabil că Mureșan ignoră atât de multe lucruri despre foștii săi colegi”, a postat Cristian Preda pe pagina sa de Facebook.

Nu a trecut nici o oră de la această postare, că Siegfried Mureşan a revenit cu precizări, pe aceeaşi reţea de socializare: „Când am vorbit despre șomerii în căutarea unui loc de muncă în politică, evident nu m-am referit la tine. Răspunsul meu a fost general şi e susținut de multe exemple. Știu foarte bine că ești profesor. Din acest punct de vedere ești un model de om politic care nu depinde de salariul din politică şi nu are nevoie să facă compromisuri pentru a se regăsi pe listele unui partid”.

Citeşte şi Ruptură între eurodeputaţii PMP. Siegfried Mureşan a fost ales prim-vicepreşedinte al partidului, Cristian Preda nici măcar nu a participat la Congresul PMP 

Acuzaţiile lansate pe Facebook de Teodor Baconschi

Părea că lucrurile s-au lămurit între foştii şi actualii membri ai PMP,Facebook după ce Mureşan a venit cu aceste precizări. Greşit! În hora postărilor pe Facebook a intrat şi fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, care i-a sărit la beregată fostului său coleg de PMP Siegfried Mureşan, acum prim-vicepreşedinte al partidului.

„Siegfried Mureșan a devenit eurodeputat pe <locul> la care a renunțat Elena Băsescu și cu sprijinul acesteia la dl. Băsescu. Nimic nu-l recomanda, ca CV, pentru a o lua înaintea celor pe care i-a eliminat printr-un aranjament netransparent. În plus, dl Siegfried Mureșan nu a fost ales de către PMP. Candidatura sa de ultimă oră, impusă <de sus>, a fost nestatutară”, a scris Baconschi pe Facebook.

În legătură cu modul în care a ajuns Mureşan pe loc eligibil pentru Parlamentul European nu pot să mă pronunţ – nu făceam parte din conducerea PMP când s-au atribuit candidaturile. Însă în ceea ce priveşte CV-ul eurodeputatului, pot să afirm că lucrurile stau cu totul altfel decât spune Teodor Baconschi.

Citeşte aici CV-ul lui Siegfried Mureşan

1 comentariu

  1. Pingback: Românii din Parlamentul European, divizaţi şi răsfiraţi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

16 + seven =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>