Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Corina Creţu

Aproape jumătate din staff-ul comisarului european pentru Politică Regională, Corina Creţu, a demisionat în primul an de mandat al acesteia. Această neobişnuită migraţie a forţei de muncă – 8 din 19 persoane din cabinetul său au plecat în 12 luni – vine pe fondul îngrijorărilor crescânde legate de programul de lucru lejer al comisarului şi al tendinţei sale de a combina deplasările oficiale cu sesiuni de shopping, scrie prestigioasa publicaţie europeană Politico.

În articolul publicat joi de Politico şi distribuit pe Twitter de eurodeputatul PPE Cristian Preda se dezvăluie obiceiurile comisarului Corina Creţu, deloc potrivite pentru un înalt oficial european.

Printre altele, angajaţii cabinetului său erau puşi să îndeplinească atribuţii ce nu aveau nimic de-a face cu activitatea Comisiei Europene – cum ar fi dusul hainelor la curăţătorie, cumpărături de alimente sau dusul cu maşina dintr-un loc în altul al membrilor familiei comisarului Corina Creţu. Mai mulţi angajaţi ai staff-ului oficialului european au demisionat pentru că şi-a dat seama că, pur şi simplu, nu ar putea să-i apărarea la o adică.

Jurnaliştii Ryan Heath şi Carmen Păun de la Politico au luat legătura cu 11 foşti şi actuali membri ai staff-ului comisarului Corina Creţu, majoritatea lor refuzând să comenteze cu nume şi prenume (on the record) ceea ce se întâmplă în anturajul oficialului european. O copie a programului oficial pentru ultimele 12 luni, obţinută de Politico, relevă faptul că în numeroase cazuri nu sunt prevăzute întâlniri oficiale lunea, joia şi vinerea, iar surse demne de încredere au dezvăluit faptul că acest lucru arată că, în general, comisarul Corina Creţu nu lucrează în zilele respective.

În replică, Creţu spun e că timpul „mort” din programul său oficial este pentru citit. „Nu fac shopping. Nu lucrez niciodată mai puţin de 8-10 ore pe zi”, a declarat comisarul Corina Creţu. Şi totuşi, oficialul are una dintre cele mai mari rate de absenteism la întâlnirile săptămânale ale Colegiului Comisarilor, lipsind la aproape un sfert dintre ele.

Jurnaliştii de la Politico susţin că comisarul Corina Creţu, în vârstă de 48 de ani, fost jurnalist în tinereţe, are o atitudine rebelă în cadrul Comisiei. De exemplu, susţin surse demne de încredere, ea fumează în biroul său. „Toată lumea i-a spus <Nu puteţi face asta>, dar ea a replicat: <În România un ministru poate face ce vrea el>”

Politico aminteşte faptul că politicianul Corina Creţu a ajuns la Bruxelles într-un moment dificil pentru România în cadrul Uniunii Europene. Jurnaliştii precizează că ea a fost desemnată de Victor Ponta, fost prim ministru care a demisionat luna trecută şi are de înfruntat acuzaţii de corupţie. Soţia lui Victor Ponta, eurodeputatul S&D Daciana Sârbu, este o prietenă apropiată a comisarului Corina Creţu.

Corina Creţu refuză să comenteze

Ea a refuzat să răspundă acuzaţiilor potrivit cărora le-a cerut membrilor staff-ului să-i rezolve probleme personale. „Nu vreau să mă cobor la acest nivel. Nu e corect”, a spus Corina Creţu. Şi totuşi, acuzaţiile nu contenesc să apară. Ei i se reproşează că cere să i se reprogrameze întâlnirile pe care tot ea le-a anulat, spunând că nu poate lucra dimineaţa.Corina Creţu

„Am plecat pentru că aveam stiluri de muncă diferite şi ea avea nevoie de cineva mai apropiat de stilul ei”, spune Dragoş Bucurenci, fost director de comunicare al oficialului european, care a demisionat în iulie.

Pe de altă parte, unele surse spun că Mikel Landabaso, care a fost şeful de cabinet al comisarului Corina Creţu, a demisionat în septembrie din cauza neînţelegerilor cu oficialul legate de lipsa de rigoare în muncă a acesteia şi a modului în care ea îşi petrece timpul în deplasările oficiale. Landabaso a avertizat-o să nu-şi mai blocheze atât timp din agendă, pentru a evita să dea impresia că nu munceşte.

Şi, pentru o pată de culoare, merită amintită şi o întâmplare care a dus la demisia şoferului. Acesta, pe numele său Lucien Van Rossum, a demisioant în iunie, după ce a fost nemulţumit aşteptând cu orele în faţa casei comisarului Corina Creţu şi apoi ducându-i în diverse locuri pe membrii familiei acesteia. Van Rossum a refuzat însă să comenteze.

CITEŞTE aici ancheta jurnalistică integrală realizată de jurnaliştii de la Politico

UPDATE Corina Creţu acuză Politico de “un atac fără precedent şi fără nicio bază reală”

La câteva ore după ce articolul din Politico a fost publicat, a sosit şi reacţia comisarului european Corina Creţu. Ea a acuzat, într-o postare pe contul său de Facebook, publicația Politico de „un atac fără precedent și fără nicio bază reală” la adresa sa și a dat asigurări că onestitatea și integritatea au stat la baza întregii sale activități în ultimii 25 de ani.

În postarea sa, Corina Crețu scrie că primul său an de mandat „s-a caracterizat printr-o agendă extrem de încărcată, cu foarte multe întâlniri și misiuni de lucru în statele membre”. „Spre exemplu: până în prezent, am vizitat 24 de țări, am avut întâlniri oficiale cu peste 40 de președinți regionali, am participat la peste 10 dezbateri în Parlamentul European, în cadrul Comisiilor de specialitate sau în sesiuni plenare, la Strasbourg și am participat la şase reuniuni ale Consiliilor de Miniștri dedicate politicii de coeziune”, scrie comisarul european.

Corina Crețu afirmă că, așa cum a promis la începutul mandatului său, „toate programele operaționale ale FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională – n.red.) pentru 2014-2020 au fost adoptate”. ‘Pe parcursul acestui an, eu și echipa mea ne-am concentrat asupra acestui obiectiv și astăzi sunt mândră de ceea ce am realizat. Dispunem acum de pachete de investiții solide, axate pe performanță, pentru a ajuta regiunile și orașele să realizeze obiectivele UE în materie de creștere economică și creare de locuri de muncă”, scrie ea.

Totodată, comisarul european afirmă că „acest început bun” o face să spere „că și anii ce vor urma vor fi cel puțin la fel, dacă nu chiar mai buni, fiindcă aceste programe vor avea cu siguranță un impact substanțial în viața de zi cu zi a oamenilor”.

„Sunt mândră să am o echipă de profesioniști cu experiențe și realizări remarcabile. Împreună, am reușit să avem rezultate deosebite în acest an. Schimbările de personal în cabinetele comisarilor nu sunt excepționale, în special în primul an de mandat, atunci când mulți realizează că ritmul de activitate este mult mai alert decât și-au imaginat atunci când au acceptat această provocare. Doresc însă să vă sigur pe toți că onestitatea și integritatea au stat la baza întregii mele activități în ultimii 25 de ani și că nu voi abdica niciodată de la aceste principii”, mai scrie Corina Crețu în postarea sa pe Facebook.

3 comentarii

  1. Țiți Șelaru says:

    ESTE ADEVĂRAT CE SE SPUNE CĂ, ÎN LOCUL CELOR CARE AU PĂRĂSIT-O TIPA VA ANGAJA UN NEGRIȘOR, POATE CHIAR UN IMIGRANT CEVA MAI BĂRBĂTOS DAR CA SĂ-I FACĂ ÎN NECAZ ȘI MADAMEI MERKEL?!

  2. Pingback: Cristian Preda cere anchetarea Corinei Creţu

  3. Pingback: Europarlamentarii despre dezvăluirile despre Corina Creţu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

one × two =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>