Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Mihai Răzvan UngureanuAnunţul preşedintelui Klaus Iohannis privind desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru a prelua, din nou, şefia Serviciului de Informaţii Externe (SIE) s-a dovedit un cartof fierbinte pentru eurodeputaţi. Din cei 32 de români care sunt membri ai Parlamentului European, doar doi s-au încumetat să comenteze propunerea. Ambii de la PPE. Asta în condiţiile în care premierul interimar, Gabriel Oprea, a întărit miercuri seara la Antena 3 că susţine alegerea preşedintelui.

Desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru a prelua şefia vacantă a SIE s-a lăsat mai degrabă cu o expectativă la Strasbourg, acolo unde eurodeputaţii, inclusiv cei români, sunt în sesiune plenară a Parlamentului European.

Europeanul.org le-a lansat o provocare tuturor eurodeputaţilor români, întrebându-i ce părere au despre nominalizarea făcută de şeful statului. Cu excepţia a doi europarlamentari, ambii de la PPE, toţi au tăcut mâlc. Probabil, aşteaptă să vadă cum se tranşează situaţia în cele din urmă.

Primul care a comentat desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu a fost eurodeputatul PPE Cristian Preda (căruia, independent politic fiind în plan intern, i se potrivesc versurile lui Janis Joplin – „Freedom’s just another word for nothing left to loose”), care a făcut acest lucru pe pagina sa de Facebook. „Propunerea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE e excelentă. MRU este în egală măsură cultivat și onest, dedicat interesului public și patriot, așa că va avea – sunt convins – un nou mandat foarte bun la SIE”, a scris Preda pe reţeaua de socializare.

Mihai Ţurcanu: o propunere firească şi oportună

La „apelul” făcut de Europeanul.org către toţi eurodeputaţii a răspuns (până miercuri seara) unul singur, cel mai nou membru al Parlamentului European, Mihai Ţurcanu (PPE) cel care l-a înlocuit pe Eduard Hellvig după ce acesta a devenit director general al Serviciului Român de Informaţii.Mihai Răzvan Ungureanu

„Consider că nominalizarea d-lui Mihai Răzvan Ungureanu reprezintă o propunere firească şi oportună a d-lui preşedinte Klaus Iohannis, ţinând cont de calităţile dovedite şi de experienţa acumulată de dl Ungureanu la conducerea SIE, în perioada 2007 – 2012, şi a Ministerului de Externe, din 2004 până în 2007. Reputaţia de profesionist al comunităţii naţionale de informaţii – recunoscut de partenerii euroatlantici şi apreciat pentru integritatea sa – îl recomandă pe dl Ungureanu la conducerea unui Serviciu puternic implicat în apărarea securităţii naţionale în actualul context regional foarte tensionat şi complex”, a declarat Ţurcanu.

Restul e tăcere. Din partea mai multor eurodeputaţi români, atât de la PPE cât şi de la S&D, ni s-a transmis, la insistenţele noastre, că respectivul nu vrea să comenteze acum acest subiect. Probabil că cei mai mulţi dintre ei aşteaptă să vadă ce zar iese câştigător.

Gabriel Oprea îl susţine pe Mihai Răzvan Ungureanu

Mihai Răzvan UngureanuŞi se pare că the winner is Mihai Răzvan Ungureanu. Asta pentru că premierul interimar, liderul UNPR Gabriel Oprea a întărit miercuri seara la Antena 3 ceea ce sugerase doar (în absenţa unui nume concret) cu o seară înainte la Realitatea TV.

Şi anume că suţine necondiţionat propunerea lui Klaus Iohanis pentru şefia SIE – Mihai Răzvan Ungureanu. „Aş vrea să discut doar strategic. Nu aş vrea să fac politică. Strategic, nu aş vrea să discut nici persoana. Am lucrat cu domnul Mihai Răzvan Ungureanu. A fost prim-ministru, am fost ministrul Apărării. Aş vrea să vorbesc pur strategic, în acest context de securitate, nu aş vrea să discut tehnic. Până la urmă, a anunţat asta, strategic nici nu am ştiut, am aflat si eu pe urmă că este persoana domnului Ungureanu. Am anunţat sec, ca principiu de bază, în probleme de securitate naţională, desemnarea şefului SRI, domnul Hellvig, în desemnarea şefului SIE îl sprijin pe şeful statului. Nu aş vrea să discut politic, că trebuia sau nu trebuia, discut strategic”, a spus Oprea la Antena 3.

El a precizat că l-a anunţat şi pe premierul Victor Ponta de acest lucru şi că liderul PSD are încredere în el.

Victor Ponta a luat foc la televiziunea lui Sebastian Ghiţă

Pe alt post de televiziune, la România TV, controlat de mogulul Sebastian Ghiţă, a intrat pentru comentarii premierul Ponta, în direct de pe malurile Bosforului. El a ţinut să precizeze că PSD nu poate vota în favoarea numirii lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis nu a consultat pe nimeni din partea acestui partid.Mihai Răzvan Ungureanu

„Înţeleg că Iohannis oricum nu avea nevoie de voturile noastre sau nu considera important să îşi ţină cuvântul. A zis că măcar consultă sau informează oamenii dinainte, de data asta nu şi-a mai ţinut cuvântul. Au trecut şase luni, după şase luni de când a fost ales, nu cred că îl mai interesează să îşi ţină cuvântul faţă de oameni Ne-a păcălit, nu ne-a consultat”, a spus Ponta la România TV.

El a precizat că a discutat cu o parte dintre social-democraţi şi nimeni nu va vota în favoarea lui Mihai Răzvan Ungureanu, dar că decizia oficială va fi luată în Biroul Permanent Naţional al PSD, condus de Rovana Plumb. În ceea ce priveşte decizia generalului Gabriel Oprea de a susţine numirea lui Mihai RăzvanUngureanu la SIE, Ponta a arătat că acordul PSD-UNPR se referă strict la guvernare, nu şi la conducerea serviciilor de informaţii, astfel că fiecare partid are propria decizie pe această temă, ca şi în cazul Strategiei de apărare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

12 + 11 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>