Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

DezertareaDezertarea lui Laurenţiu Rebega la grupul europarlamentar din care face parte Marine Le Pen a stârnit consternare printre colegii săi din delegaţia română.  Fosta sa colegă de la PC, Maria Grapini (S&D), a declarat pentru Europeanul.org că trecerea lui Rebega la Grupul Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF) ar fi fost ultima opţiune la care s-ar fi gândit. Pe de altă parte, eurodeputatul PPE Cristian Preda a comentat sec, amintind că grupul lui Marine Le Pen și-a făcut un titlu de glorie din stigmatizarea românilor.

UPDATE Mihai Ţurcanu: este cel puţin ilogic pasul făcut de colegul nostru

Eurodeputatul PPE Mihai Ţurcanu a criticat alegerea făcută de Laurenţiu Rebega de a se alătura Grupului Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF) din Parlamentul European. „Este regretabilă asocierea unui eurodeputat român cu un grup politic ostil compatrioţilor noştri care muncesc în ţările Uniunii Europene. Doamna Le Pen a coagulat exponenţi ai extremismului naţionalist şi rasist din UE, adversari declaraţi ai proiectului european. Este cel puţin ilogic pasul făcut de colegul nostru pentru a consolida acest pol populist-xenofob. Nu în ultimul rând, consider că e un prim semn public al degringoladei în care a intrat Delegaţia PSD din Parlamentul European, pe fondul acutizării tensiunilor din acest partid. Probabil vor urma şi alte dezertări de pe corabia care se scufundă. Sper că nu tot spre extremiştii anti-europeni…”, a declarat Mihai Ţurcanu la solicitarea Europeanul.org.

Imediat după anunţul oficial privind dezertarea lui Laurenţiu Rebega de la grupul socialiştilor la ENF, Europeanul.org le-a trimis tuturor eurodeputaţilor români o adresa prin care-i invita să comenteze gestul colegului lor.

Surpriză, însă. Cei mai mulţi dintre eurodeputaţi au preferat să nu formuleze nicio opinie despre dezertarea lui Rebega la un grup europarlamentar xenofob, ostil românilor. S-au încumetat să răspundă provocării doar fosta sa colegă de la PC Maria Grapini (S&D), Cristian Preda (PPE) şi Mihai Ţurcanu (PPE).

„Pentru mine a fost o surpriză. Logic ar fi fost să meargă la ALDE, dacă tot a ales să rămână alături de Daniel Constantin. A două variantă ar fi fost ECR Dezertarea(Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni – n.red.), ca un fost membru al PC! Dar cred că era normal să respecte votul cetățenilor care l-au ales pe o listă comună PSD-PC-UNPR! Dacă ar fi anunțat în campanie că va merge în PE la un grup extremist nu ştiu dacă l-ar mai fi votat românii. Este adevărat însă că un europarlamentar are libertatea să decidă în ce grup politic dorește să activeze. Această a fost decizia lui și doar el cunoaște motivele. Personal, îi doresc succes! Eu dacă aș fi ales să plec din S&D, nu aș fi ales un grup de extremă stânga sau dreaptă. Cred că Europa și România au nevoie de echilibru, de rațiune, de înțelegere și solidaritate”, a declarat Maria Grapini.

Dezertarea

La rândul lui, eurodeputatul PPE Cristian Preda a comentat sec dezertarea lui Laurenţiu Rebega, făcând referire la atitudinea de stigmatizare a românilor adoptată nu de puţine ori de membrii ENF. „Rebega ajută extrema dreaptă să-și consolideze poziția în PE, deși membrii grupului condus de către Marine le Pen și-au făcut un titlu de glorie din stigmatizarea românilor”, a declarat Preda.

Dezertarea surpriză a lui Laurenţiu Rebega

Dezertarea lui Laurenţiu Rebega a fost anunţată miercuri la prânz. Laurenţiu Rebega, care până ieri dimineaţă făcea parte din Grupul S&D, s-a alăturat Grupului Europa Naţiunilor şi Libertăţii, în rândurile căruia se regăsesc extremişti ca Marine Le Pen (Franţa, Frontul Naţional) sau Gianluca Bounanno (Italia, Liga Nordului).

„Miercuri 15 iulie 2015 europarlamentarul român Laurențiu Rebega a aderat la Grupul politic Europa Națiunilor și a Libertății din Parlamentul European. Este primul europarlamentar român din actuala legislatură care aderă la noul grup politic european, ce se dorește o structură ce înglobează politicieni și formațiuni politice europene cu orientare patriotică. Principalul scop politic al ENL este recâștigarea suveranității statelor naționale, membre ale Uniunii Europene, în relația cu Bruxelles-ul”, a anunţat un comunicat de presă al eurodeputatului român.

Prin aderarea europarlamentarului român, ENF are în componența sa membri din opt state, din totalul de 751 de deputaţi aleşi în cele 28 de state ale Uniunii Europene. Ca „premiu” pentru dezertarea de la socialişti, Laurenţiu Rebega a fost numit vicepreşedinte al Grupului Europa Națiunilor și a Libertății.

CITEŞTE şi Eurodeputatul xenofob Gianluca Buonanno vrea ca toţi românii să plece din Italia

Tăriceanu şi naşul Constantin au rămas de fazani

Prin anunţul făcut miercuri de Laurenţiu Rebega, devine limpede faptul că partidul ALDE, fondat de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, nu vaDezertarea avea niciun reprezentant în Parlamentul European.

Celălalt eurodeputat PC, Maria Grapini, a anunţat deja că nu va migra spre Grupul ALDE, ci va activa în continuare în Grupul S&D. Nu mai devreme de luna trecută însă, Laurenţiu Rebega înclina să se alăture Grupului ALDE.

1 comentariu

  1. Pingback: Marine Le Pen a cerut la Sinaia renunţarea la Schengen

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

four − one =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>