Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea veniturilor şi bunurilor obţinute din infracţiuni, al cărei raportor este Monica Macovei, a fost votată de Parlamentul European.  În decembrie 2013, “Directiva Macovei” a fost aprobată de Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European. Directiva prevede noi reguli privind confiscarea bunurilor care provin din infracțiuni și, mai ales, punerea lor sub sechestru înainte de măsura confiscării.

confiscarea veniturilor

Monica Macovei

UPDATE Parlamentul European a adoptat, marţi, proiectul de rezoluţie legislativă privind îngheţarea şi confiscarea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni în Uniunea Europeană.

După ce va fi aprobată în plenul Parlamentului, România, dar şi celelalte state membre au la dispoziție doi ani şi jumătate să implementeze noile reguli în legislaţia naţională. Monica Macovei afirmă că transpunerea noilor reguli în legislaţia romănească se va face prin modificarea Codului Penal, recent schimbat, şi probabil a Constituţiei.

În prezent, banii proveniţi din infracţiuni continuă să circule, se înmulţesc, creează noi reţele infracţionale. “Directiva Macovei” vine să înlăture aceste neajunsuri, prin mai multe măsuri.

Astfel, averile infractorilor vor putea fi confiscate mult mai uşor în toate statele membre. De asemenea, confiscarea extinsă se va aplica în cazul mai multor infracţiuni decât înainte. Printre acestea se numără corupţia activă şi pasivă în sectorul public și privat, precum şi corupţia oficialilor din UE şi din statele membre, participarea la o reţea de crimă organizată, pornografia infantilă, criminalitatea informatică şi orice infracţiune pentru care legea prevede închisoarea de minimum 4 ani.

Reguli unitare prin “Directiva Macovei”

Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor obţinute din infracţiuni a fost dezbătură luni în plenul Parlamentului European, urmând ca votul final să aibă loc marţi. Raportorul Monica Macovei a explicat de ce este importantă implementarea noii directive.

„Directiva aduce reguli noi care se vor aplica în acelaşi mod în toate statele membre pentru confiscarea bunurilor care provin din infracţiuni şi punerea lor sub sechestru. Era nevoie de această schimbare pentru că, în prezent, mai puțin de 1% din veniturile provenite din infracțiuni, de exemplu traficul de droguri, traficul de ființe umane, contrabanda cu arme sau contrafacerea, sunt puse sub sechestru și confiscate”, a declarat Monica Macovei. Potrivit acesteia, cei cercetaţi vor trebui să-şi justifice întreaga avere, care va fi confiscată dacă nu se regăseşte în venituri legale.

“Cei care vor fi prinși și condamnați pentru o sumă mică, cum ar fi 1.000 de euro proveniţi din trafic de droguri sau ca mită, vor fi supuși confiscării tuturor banilor și bunurilor pe care nu le pot justifica din venituri legale. Există prezumția că banii și bunurile care nu pot fi justificate din venituri legale provin tot din trafic de droguri sau corupție, adică din activități penale”, a mai precizat Macovei.

Confiscarea veniturilor și bunurilor – “Follow the money!”

Follow the money

Noua Directivă permite urmărirea banilor proveniţi din infracţiuni

Monica Macovei a reuşit să introducă în actuala Directivă o declaraţie comună a Consiliului şi Parlamentului European prin care se solicită Comisiei Europene să efectueze un studiu cu privire la beneficiile confiscării fără o condamnare penală.

„Principiul este «Follow the money!», adică urmărește banii, oriunde sunt. Statul se poate îndrepta împotriva unor bunuri provenite din infracțiuni, fără să urmărească în principal condamnarea la închisoare a vreunei persoane, ci doar confiscarea bunurilor nejustificate. O poate face în procese civile, iar judecătorul să decidă confiscarea bunurilor. Este important pentru că astfel opreşti banii care circulă, împiedici investirea banilor în noi reţele de crimă organizată, iar acesta este scopul final. Doar a trimite pe cineva la închisoare 2,3, 10 ani de zile nu rezolvă problema banilor proveniți din infracţiuni”, a explicat raportorul.

Măsura nu este nouă, susţine Macovei, Marea Britanie şi Irlanda aplicând deja această confiscare fără o condamnare în penal.

O altă prevedere importantă a Directivei se referă la confiscarea extinsă, care permite urmărirea bunurilor provenite din infracţiuni sau a averilor nejustificate chiar dacă acestea au fost înstrăinate.

“Am introdus confiscarea de la o parte terţă, adică, dacă cineva înstrăinează sau pune pe numele altei persoane bani care provin din infracţiuni, aceştia vor putea fi confiscaţi dacă sunt elemente care arată că această persoană ar fi trebuit să ştie că banii provin din infracţiuni. La fel, în cazul donaţiilor sau dacă cineva cumpără un bun sub preţul pieţei, acesta se confiscă.”, a mai spus Monica Macovei.

 

1 comentariu

  1. Pingback: Top 10 Europarlamentari români, după importanţa muncii depuse!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

10 − five =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>