Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

comisar europeanEste oficial. Numele europarlamentarului român Corina Crețu (PSD) figurează în calitate de comisar european propus pe lista trimisă vineri de noul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, premierului italian Matteo Renzi, în calitatea acestuia din urmă de președinte al Consiliului Uniunii Europene. În acest fel, Dacian Cioloş nu va mai reprezenta România în viitoarea Comisie Europeană. Luxemburghezul Juncker a preferat-o pe Corina Creţu, un mare atu al eurodeputatei socialiste fiind acela că este de sex feminin.  

Juncker a trimis lista după ce, în cursul acestei săptămâni, avusese o serie de interviuri cu fiecare dintre candidații la postul de comisar, pe parcursul ultimelor zile. Pe 30 august Jean-Claude Juncker desemnase Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, în persoana italiencei Federica Mogherini.

Cine sunt miniştrii Europei

Dar să vedem lista completă de comisari-desemnați propusă pentru viitoarea Comisie Europeană, așa cum apare ea pe site-ul Executivului european, în ordine alfabetică:

Vytenis Andriukaitis (Lituania)

Andrus Ansip (Estonia)

Miguel Arias Canete (Spania)

comisar european

Sediul Comisiei Europene aşteaptă noi „chiriaşi”

Dimitris Avramopoulos (Grecia)

Elżbieta Bienkowska (Polonia)

Alenka Bratusek (Slovenia)

Corina Crețu (România)

Valdis Dombrovskis (Letonia)

Kristalina Gheorghieva (Bulgaria)

Johannes Hahn (Austria)

Jonathan Hill (Marea Britanie)

Phil Hogan (Irlanda)

Vera Jourova (Republica Cehă)

Jyrki Katainen (Finlanda)

Cecilia Malmstrom (Suedia)

Neven Mimica (Croația)

Carlos Moedas (Portugalia)

Pierre Moscovici (Franța)

Tibor Navracsics (Ungaria)

Günther Oettinger (Germania),

Maros Sefcovic (Slovacia)

Christos Stylianides (Cipru)

Marianne Thyssen (Belgia)

Frans Timmermans (Olanda)

Karmenu Vella (Malta)

Margrethe Vestager (Danemarca)

De la Maşini-Unelte Blaj, la Palatul Cotroceni

comisar europeanCorina Crețu s-a născut la 24 iunie 1967, în București. A urmat cursurile Facultății de Planificare și Cibernetică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din București (1989), apoi a absolvit diferite cursuri postuniversitare de specializare pe domenii privind instituțiile comunitare, securitatea transnațională sau comunicarea politică.

Din octombrie 1989 și până în ianuarie 1990, a fost economist-stagiar la Centrul de Calcul al Întreprinderii de Mașini-Unelte din Blaj, în ianuarie 1990 transferându-se în funcția de analist-programator la Centrul de Calcul al Întreprinderii de Mașini Unelte din București. Începând cu luna iunie a aceluiași an, a lucrat ca reporter și publicist-comentator la cotidianele „Azi”, „Cronica Română” și „Curierul Național”.

În perioada 1992-1996, în primul mandat constituţional al preşedintelui Ion Iliescu, Corina Creţu a îndeplinit funcția de expert la Președinția României, în cadrul Cabinetului Purtătorului de Cuvânt. A deținut, pe rând, funcțiile de expert pe lângă Senatul României (1996-2000) și consilier prezidențial, purtător de cuvânt al Președintelui României și șef al Departamentului Comunicării Publice (2000-2004).

În urma votului Camerelor reunite ale Parlamentului, la 20 iunie 2002, a fost numită membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune, funcție pe care a deținut-o timp de doi ani.

Abia în 1996 a devenit oficial membru al Partidului Democrației Sociale din România (PDSR, actualul PSD). Din 1997 și până în decembrie 2000 a exercitat funcțiile de secretar executiv al PDSR; șef al Departamentului Imagine și Relații cu Mass-media din cadrul Consiliului Național al PDSR; prim-vicepreședinte al Organizației Femeilor din PSDR. La Congresul Extraordinar al Partidului Social Democrat din 21 aprilie 2005, a fost aleasă în funcția de vicepreședinte al partidului, pe care a deţinut-o până pe 10 decembrie 2006. Apoi, Comitetul Executiv Național al PSD a decis pe 11 aprilie 2011 numirea eurodeputatei Corina Crețu în una dintre funcțiile de vicepreședinte al partidului. Pe 20 aprilie 2013, Corina Crețu a fost aleasă, la Congresul Partidului Social Democrat, în funcția de vicepreședinte al PSD, pe locurile alocate Organizației de Femei.

Parlamentar la Bucureşti, parlamentar la Strasbourg

La alegerile generale din noiembrie 2000, Corina Crețu a fost aleasă deputat în Parlamentul României, pe listele PDSR, iar la alegerile generale din noiembrie 2004, a fost aleasă senator de București, pe listele Uniunii Naționale PSD+PUR, demisionând din această funcție pe 3 decembrie 2007.comisar european

La data de 27 iunie 2005, a fost aleasă membru în delegația de observatori ai României la Parlamentul European, funcție pe care a ocupat-o până la 31 decembrie 2006, iar de la 1 ianuarie 2007 este membru al Parlamentului European. La 25 noiembrie 2007 a fost aleasă europarlamentar din partea PSD, iar în cadrul scrutinului din 7 iunie 2009 a obținut cel de-al doilea mandat de eurodeputat, candidând tot pe listele PSD. Pe 25 mai 2014, Corina Crețu a fost aleasă pentru un nou mandat de europarlamentar pentru legislatura 2014-2019, pe listele Alianței Electorale PSD+UNPR+PC.

Între 7 iunie 2012 și 30 iunie 2014, a fost vicepreședinte al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European și al Comisiei pentru Dezvoltare. Începând cu 15 ianuarie 2007, a făcut parte, pentru diverse intervale de timp, din Delegația pentru relațiile cu Statele Unite ale Americii, din Comisia pentru afaceri economice și monetare, fiind și membru supleant al Comisiei pentru afaceri externe și al Delegației pentru relațiile cu Israel.

La 1 iulie 2014, eurodeputata social-democrată Corina Crețu a fost aleasă, la Strasbourg, după un al doilea tur de scrutin, în funcția de vicepreședinte al Parlamentului European. Ea fusese desemnată la 30 iunie 2014 de Grupul socialiștilor și democraților (S&D) din Parlamentul European, alături de alți doi europarlamentari, drept candidată pentru funcția de vicepreședinte al legislativului de la Strasbourg.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

2 × 2 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>