Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Incinerarea deşeurilorIncinerarea deşeurilor în unităţi specializate reprezezintă o practică în multe oraşe europene, care astfel obţin aproape gratis energie electrică şi termică. Cu alte cuvinte, faci o investiţie iniţială consistentă în aparatura necesară, dar apoi obţii energie la costuri extrem de scăzute. În România, incinerarea deşeurilor este abia în fază de pionierat, situându-ne cu mult sub media Uniunii Europene la acest capitol.

În momentul de faţă, România încinerează, în medie, 1,5 milioane de tone de deşeuri cu scopul de a recupera energie, ceea ce înseamnă 75 de kilograme pe cap de locuitor, de peste două ori şi jumătate mai puţin decât media UE-28.

Aceasta este de 195 kilograme pe cap de locuitor, relevă un raport privind gestionarea deşeurilor municipale în România, publicat în cadrul campaniei „Generation Awake”, de către Agenţia Europeană de Mediu.

Incinerarea deşeurilor reprezintă o practică larg întâlnită în ţările dezvoltate, folosite de mai multe municipalităţi pentru a produce electricitate, apă caldă sau pentru încălzirea clădirilor și este unul dintre subiectele principale de discuție în cadrul campaniei “Generation Awake”, dar și a strategiei de mediu inițiată de Uniunea Europeană. Standardele comunitare de mediu presupun valori limită pentru emisiile provenite de la instalaţiile de incinerarea deşeurilor şi co-incinerare şi, de asemenea, impun praguri de eficienţă energetică. Politiciile Uniunii urmăresc reciclarea şi recuperarea cât mai bună a deşeurilor, astfel încât acestea să reprezinte o materie primă pentru producerea de noi produse.

Ce spune legislaţia europeană despre incinerarea deşeurilor şi colectarea selectivă

Reciclarea deşeurilor din oraşele României continuă să înregistreze o rată scăzută, unul dintre principalele motive pentru aceasta fiind nevoia de investiţiiIncinerarea deşeurilorimportante în infrastructura pentru îmbunătăţirea acestei performanţe.

Potrivit legislaţiei europene, autorităţile locale trebuie să asigure populaţiei posibilitatea de colectare selectivă cel puţin a hârtiei, metalelor, plasticului şi sticlei, iar până în 2020 trebuie atinsă ţinta de 50% din pregătirile pentru reutilizare şi reciclare.

România se află în prezent pe locul al şaselea în funcţie de deşeurile produse pe cap de locuitor în UE, fiind surclasată de Bulgaria, Luxemburg, Finlanda, Estonia şi Suedia.

1 comentariu

 1. Incineratoarele performante in Romania sunt interzise in mod tacit de institutiile statului datorita Programului National de Management al Deseurilor, care nu au produs efectele dorite de UE, acestea fiind ultima frontiera a decentei in eliminarea deseurilor. Spre exemplu, va informez ca sunt asociat al unei societati romanesti care are posibilitatea de a implementa incineratoare cu tehnologia plasmatronic, care, la cerere, pe langa apa calda , agent termic, produce energie electrica pentru consum propriu si de vanzare, dar ce este mai interesant, instalatia produce biodiesel euro 6, 5 sau 4, la standarde internationale care nu se amesteca cu carburantul fosil, bioetanol, kerosen, acetona etc.
  In acest context detinem si trei certificate de mediu internationale care certifica poluarea instalatiei zero. Instalatia produce 15 mii litri combustibil/ zi, din incinerarea a 125 tone deseuri/zi, 100 locuri de munca, nu mai spunem ca, excedentul de agent termic poate fi folosit pe suprafete mari de sere care produc mancare si locuri de munca. Ce sa va mai spun, ca o instalatie de acest gen poate sa atraga multe alte investitii in jurul ei, ca: solarii despre care am pomenit, instalatii frigorifice pentru legumele din solarii, instalatii mari pentru deshidratarea fructelor si legumelor, prelucrarea acestora, inclusiv fructele de padure, constructia de SPA-uri in zona, cu bazine de apa calda, posibilitatea de tratament cu mofete de sulf, intrucat instalatia produce si sulf, etc, etc.
  Valoarea instalatiei este de 94.milioane $, banii fiind obtinuti prin finantare bancara externa.
  Am fost in multe judete din tara, toate au fost bune pana cand ne-am impotmolit la valoarea tonei de gunoi transportata in instalatie. Nimeni nu intelege, ca de la 01.01.2016, in intreaga tara, tona de gunoi va costa 80 lei, urmand ca tariful sa creasca din 2017 la 140 lei/tona, conform legilor in vigoare.
  Asa ca, putem sa scriem tot ce vrem, putem face calcule si previziuni, altii aduc investitii in tara si nu sunt bagati in seama.
  Ma rog, mai multe detalii daca accesati http://www.dieselwtepartner.com
  Daca exista in Romania cineva interesat de acest proiect, contactati-ne pe ignatradu62@yahoo.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

fourteen − 11 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>