Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Mircea DiaconuUn scandal de amploare mocneşte la Bruxelles, printre cei vizaţi fiind şi „independentul” Mircea Diaconu (atât de „independent” încât anul trecut, în campania pentru europarlamentare, de strângerea semnăturilor pentru candidatura lui s-a ocupat inclusiv primarul PSD al Sectorului 5, Marian Vanghelie). Mărul discordiei îl constituie asistenţii locali ai eurodeputaţilor, mult prea numeroşi în opinia europarlamentarilor din vestul continentului. Aceştia arată cu degetul către eurosceptici, dar şi spre aleşii din Polonia, Linuania, Bulgaria şi, cu voia dumneavoastră, ultima pe listă – România.

Unde dai şi unde crapă. Scânteia a fost aprinsă de Parchetul din Paris, care a deschis pe 24 martie o anchetă preliminară referitoare la asistenţii parlamentari ai Frontului Naţional (formaţiunea de extremă dreaptă condusă de Marine le Pen), „urmare a denunţării de către Martin Schulz, preşedintele PE, a unor fapte susceptibile de abuz de încredere”, după cum le-a precizat Parchetul jurnaliştilor de la Euractiv Franţa.

Justiţia franceză a fost catalogată drept competentă în această speţă, din cauza faptului că sediul Parlamentului European este la Strasbourg. Dacă ancheta preliminară va confirma suspiciunile lui Schulz, se va deschide o adevărată cutie a Pandorei.

Asta pentru că Frontul Naţional nu este singura formaţiune care profită la maximum de lejeritatea cu care pot fi cheltuite sumele forfetare primite de europarlamentari.

Două tipuri de asistenţi

Fiecare dintre aceştia dispune de o sumă totală de 21.349 de euro pentru a-şi remunera asistenţii. Aceştia din urmă sunt grupaţi în două categorii. Prima este cea a asistenţilor „acreditaţi”, care-şi desfăşoară activitatea direct la sediile din Bruxelles şi Strasbourg şi a căror recrutare face obiectul unui control al Parlamentului European. Ei trebuie plătiţi în funcţie de o grilă care ţine cont de competenţele lor.

Cu alte cuvinte, nu ai cum să le plăteşti 300 de euro pe lună, pentru că nu acceptă Parlamentul European, pe de o parte, şi nu pot trăi cu o asemenea sumă în Vestul Europei, pe de altă parte.

Ei bine, nu acelaşi lucru se poate spune despre asistenţii „locali”, care se duc la serviciu în ţările de origine ale eurodeputaţilor la care sunt arondaţi. Recrutarea lor este în afara oricărui control, fapt care-i pune pe gânduri pe reprezentanţii Departamentului Financiar al Parlamentului European. În medie, eurodeputaţii au câte doi asistenţi acreditaţi şi câte şase la nivel local.

Ajutor în campaniile electorale, pe bani europeni

„Localii” sunt de mare nădejde în circumscripţiile naţionale, în timpul campaniilor electorale. Ultima campanie, cea pentru alegerile europarlamentare de la 25 mai 2014, a scos la iveală unele practici nu tocmai ortodoxe.Mircea Diaconu

Unii eurodeputaţi ce candidau la un nou mandat au avut nevoie de mână de lucru pentru a fi realeşi. În total, la nivel european, peste 80 de eurodeputaţi şi-au angajat fiecare peste 10 asistenţi locali în 2013. Unul dintre ei a bătut orice record, angajând 43!

Un eurodeputat acuză

Această situaţie este prezentă, cu precădere, în statele membre din estul UE, fapt care-i irită pe unii europarlamentari din vestul continentului, cum ar fi francezul Gilles Pargneaux, raportor pe acest subiect.

„Vreau să pun capăt practicilor dubioase ale unor deputaţi identificaţi de Direcţia Generală a Finanţelor”, a precizat eurodeputatul. Dezbaterea în cadrul comisiei de specialitate a avut loc după sesizarea OLAF referitoare la asistenţii Frontului Naţional, iar deputatul a fost susţinut de colegii săi din principalele grupuri politice în această iniţiativbă de întărire a controalelor.

Mircea Diaconu, printre oile negre ale estului UE

În total, în 2013 la Parlamentul European erau 1.785 de asistenţi parlamentari acreditaţi şi nu mai puţin de 4.860 de asistenţi locali, o cifră „umflată” de perioada electorală.Mircea Diaconu

Numărul lor s-a redus drastic după alegerile europarlamentare din mai 2015 – acum mai sunt doar 1.716 „acreditaţi” şi 2.246 „locali”.

Şi acum ne mutăm după fosta Cortină de Fier. Eurodeputaţii polonezi numără nu mai puţin de 432 de aleşi locali. Cea mai mare parte dintre aleşii Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni provenind din Polonia se „laudă” cu un număr impresionant de asistenţi – aproape toţi au 15, iar unul dintre ei chiar 18.

Aceste practici sunt la ordinea zilei şi în România, şi în Bulgaria, remarcă jurnaliştii francezi, care dau exemplul eurodeputatului Mircea Diaconu, cu 13 asistenţi locali.

Mircea Diaconu, activitate ZERO la Bruxelles

„Independentul” Mircea Diaconu, cel susţinut fervent de Mircea Badea şi, mai ales, de Mihai Gâdea la televiziunile lui Dan Voiculescu – Felix Motanul avut, practic, activitate ZERO în Parlamentul European, de când a obţinut această sinecură.Mircea Diaconu

Nu a fost raportor sau raportor din umbră pentru niciun proiect. Mircea Diaconu şi-a pus semnătura (alături de alţi şase eurodeputaţi ai ALDE!) pe o singură propunere de rezoluţie, privind locurile de muncă pentru tineri.

Pe de altă parte, a avut numeroase luări de cuvânt în plenul de la Strasbourg – capitol la care au excelat şi foştii eurodeputaţi Corneliu Vadim Tudor şi Gigi Becali (pardon, acum a redevenit Gheorghe Becali, vechiul Gigi fiind aruncat în desuetudine, în urma experienţei din puşcărie).

Ce au făcut Siegfried Mureşan şi Victor Negrescu, eurodeputaţi aflaţi tot la primul mandat

Unii susţinători ai actorului Mircea Diaconu (postură în care are tot respectul meu) ar putea să-i găsească circumstanţe atenuante, prin prisma faptului că este abia la primul mandat în Parlamentul European.

Pentru a demonta această teorie, voi lua cazurile a doi europarlamentari aflaţi tot la primul mandat, unul de la PPE şi celălalt de la S&D. Primul pe listă, Siegfried Mureşan (PMP), care este şi purtător de cuvânt al PPE. Bilanţul, prezent pe site-ul oficial ala Parlamentului European, este următorul: două rapoarte în calitate de raportor şi trei în calitate de raportor alternativ (sau „raportor din umbră). Plus şase propuneri de rezoluţie.

Al doilea este Victor Negrescu (PSD – Pes Activists), eurodeputat S&D. Trei rapoarte în calitate de raportor, două în calitate de raportor alternativ, câte un aviz în calitate de raportor şi raportor alternativ. Unde mai pui că are şi 36 (!) de propuneri de rezoluţie şi a fost desemnat europarlamentarul anului la secţiunea Agenda Digitală.

QED

PS Europeanul.org a solicitat şi punctul de vedere al eurodeputatului Mircea Diaconu, însă acest demers a rămas fără răspuns. Ca de altfel şi precedentele, de când este deputat european.

5 comentarii

  1. Pingback: Am câștigat definitiv procesul cu eurodeputatul Mircea Diaconu

  2. Pingback: Cetăţeanul „independent” Mircea Diaconu face de râs România la Bruxelles. 13 asistenţi parlamentari pentru activitate zero în Parlamentul European | Identitatea românească

  3. Pingback: Top 10 „corigenţi” din Parlamentul European. Ce (nu) au făcut Cătălin Ivan, Claudiu Tănăsescu şi Damian Drăghici la Bruxelles şi Strasbourg

  4. Pingback: Mircea Diaconu face din nou turul României

  5. Pingback: Ăsta ne face de râs ! Mircea Diaconu a intrat in vizorul procurorilor francezi VEZI CE A FACUT - Ziarul Profit

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

20 − 16 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>