Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Mihai ŢurcanuMihai Ţurcanu este cel mai „proaspăt” europarlamentar român, detronându-l din această poziţie pe social-democratul Emilian Pavel. Fratele fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, are planuri mari la Bruxelles şi Strasbourg, unde a fost trimis de PNL, după ce Eduard Hellvig a fost nominalizat director general al SRI.

Dincolo de faptul că este român, Mihai Ţurcanu este şi primul botoşănean care reprezintă ţara noastră în Parlamentul European. Şi este mândru de asta.

„Bobocul” eurodeputaţilor români spune, într-un interviu acordat Europeanul.org, că va lupta pentru reducerea decalajelor dintre Ociident şi Europa Centrală, dar şi pentru poziţionarea agriculturii româneşti la adevărata ei valoare.

În continuare, interviul pe larg:

Europeanul.org: Sunteţi cel mai nou dintre europarlamentarii români. Cum aţi primit vestea că veţi reprezenta România la Bruxelles şi Strasbourg?

Mihai Ţurcanu: Mă onorează această preluare de mandat şi, totodată, mă obligă, pentru că implică o mare responsabilitate faţă de alegătorii noştri, în special faţă de locuitorii judeţelor din euro-regiunea Nord-Est, care m-au creditat cu încrederea lor. De aceea, îmi propun o concentrare a eforturilor în direcţia promovării intereselor zonei noastre, în vederea stimulării valorificării potenţialului uman, natural şi economic pe care îl avem.

Europeanul.org: Vă veţi înscrie în grupul parlamentar PPE, ca majoritatea eurodeputaţilor PNL, sau veţi opta pentru ALDE, alături de Norica Nicolai şi Renate Weber?

Mihai Ţurcanu: Sunt membru al grupului Popularilor Europeni, la care Partidul Naţional Liberal este afiliat. E o decizie firească, decurgând din apartenenţa PNL la familia politică a Popularilor. Ca prime impresii, mă bucur că am găsit o echipă puternică, bazată pe solidaritate în jurul unor valori şi obiective comune, clare, şi caracterizată printr-o organizare şi eficienţă care pot servi, cred eu, drept model pentru structurile politice naţionale.

Europeanul.org: Veţi opta pentru Comisia de Agricultură, având în vedere experienţa dvs în acest domeniu?

Mihai Ţurcanu: Mi-aş fi dorit să fac parte din această comisie şi voi încerca acest lucru, dar stabilirea comisiilor s-a realizat la începerea mandatului în 2014 şi e valabilă până la o nouă configurare, la mijloc de mandat. Aşadar, am preluat comisiile în care a fost membru dl Hellvig, în special Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorilor, unde voi încerca să pledez cauza producătorilor tradiţionali din agricultura românească şi să acţionez pentru îmbunătăţirea siguranţei alimentare.

Mihai Ţurcanu: Victor Ponta a reuşit să-şi dezamăgească toţi partenerii politici şi profesionali

Europeanul.org: Ce oportunităţi credeţi că are agricultura românească în Uniunea Europeană?

Mihai Ţurcanu: Agricultura şi turismul – domenii semnificative pentru România în ansamblu şi pentru Regiunea Nord-Est în special – au un potenţial imens de creştere. Cu investiţii în infrastructură şi programe de stimulare a micilor întreprinzători şi de sprijinire a lor în accesul pe piaţa europeană, eu cred că putem obţine o revigorare a acestor sectoare, ceea ce ar însemna implicit creşterea locurilor de muncă şi a nivelului de trai.

Europeanul.org: Pentru ce alte comisii veţi opta?

Mihai Ţurcanu: Sunt membru supleant în comisiile pentru Industrie şi Energie, respectiv Securitate şi Apărare, precum şi membru al Delegaţiei pentru Relaţiile cu Canada. Pe scurt, priorităţile mele pentru fiecare din aceste structuri vor fi: consolidarea apărării comune în contextul instabilităţii regionale, al ameninţării expansionismului rus în principal; o politică energetică solidară a statelor membre şi, nu în ultimul rând, eliminarea vizelor impuse cetăţenilor români de Canada şi SUA.

Europeanul.org: Ce proiecte aveţi în vedere ca europarlamentar?

Mihai Ţurcanu: Eu sunt ferm convins că prin eficientizarea prezenţei româneşti la Bruxelles şi printr-o mai bună coordonare a acţiunilor cu autorităţile naţionale vom putea valorifica mai bine oportunităţile de dezvoltare pe care le presupune calitatea de stat membru al UE. La peste opt ani de la aderare, trebuie să fim conştienţi că avem o şansă istorică de reducere a decalajelor ce ne separă de Occident şi Europa Centrală. Nu avem dreptul să irosim aceste posibilităţi.Mihai Ţurcanu

Europeanul.org: În ce relaţii mai sunteţi cu premierul Victor Ponta, având în vedere că aţi fost consilierul domniei sale?

Mihai Ţurcanu: Din păcate, dl Ponta a reuşit să-şi dezamăgească toţi partenerii politici şi profesionali. Nu intru în detalii, ţine de domeniul evidenţei. Aşadar, e vorba, mai degrabă, de o non-relaţie, urmare a strădaniei sale de a rupe USL şi a încercărilor de a poziţiona PSD ca partid-stat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

eight − 1 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>