Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Victor NegrescuA criticat modul în care au fost organizate, la finele anului trecut, alegerile pentru românii din străinătate. Nici nu putea altfel, de vreme ce o mare parte a vieţii sale a trăit-o în diaspora. A rămas însă fidel principiilor social-democraţiei. Eurodeputatul S&D Victor Negrescu a răspuns întrebărilor Europeanul.org, legate de recent lansata Fundaţie Stânga Democratică, de proiectele sale ca europarlamentar, dar şi de frământările recente din cadrul PSD, partid care l-a trimis la Bruxelles şi Strasbourg.

Victor Negrescu, unul dintre cei doi români care au câştigat titlul de europarlamentarul anului, alături de Adina Vălean, a răspus întrebărilor noastre. În continuare, interviul pe larg.

Europeanul.org: Aţi lansat recent Fundaţia Stânga Democratică. Ce personalităţi culturale s-au alăturat proiectului? Mă refer la cele culturale, pentru că pe cele politice le ştim deja.

Victor Negrescu: Proiectul Fundaţiei Stânga Democratică este încă la început. În urmă cu câteva zile am avut lansarea oficială, în prezența premierului Victor Ponta și a fostului prim-ministru italian Massimo D’Alema, actualul președinte al Fundației Europene de Studii Progresiste (FEPS). Cu alte cuvinte, o bună parte a membrilor acum încep să ni se alăture, cu entuziasm, inclusiv persoane din zona culturală, din sfera intelectualității, convinse de principiile stângii, de faptul că egalitatea, solidaritatea și mutarea accentului de pe profitul economic imediat pe bunăstarea omului sunt soluțiile corecte pentru România și Europa.

Alături de mine, printre inițiatori, se află multi tineri foarte dinamici, din noul val de stânga sau din stânga independentă, implicați în lumea academică sau în sfera societaţii civile, precum colegii mei universitari Valentin Nicolescu, Radu Cucută si Mihai Caradaica, sau alţi colegi cu experienţă administrativă dar şi universitară, cum ar fi Radu Magdin, Mihai Ghigiu și Alina Duduciuc. Le mai avem alături pe colegele feministe Diana Neaga și Tudorina Mihai, dar și pe colegii noștri apărători ai respectului pentru minorități si persoane excluse social, Florin Manole, Matei Ghigiu si Iulian Stoian.

Frumusețea stângii este dată de diversitatea poveștilor care ne-au determinat pe fiecare să fim mai aplecați către valorile sociale. În acest sens, Fundația Stânga Democratică se bazează mai mult pe dialog și pe consens decât printr-o centralizare care dăunează modului în care este gândită această platformă.

Europeanul.org: Aţi trăit mulţi ani în diaspora, mai exact în Franţa. V-aţi inspirat de acolo în demersul de constituire a fundaţiei? Aţi avut un exemplu?

Victor Negrescu Aş spune, mai degrabă, că anii pe care i-am petrecut în străinătate mi-au confirmat convingerile de stânga, formate în România. Am devenit de stânga din cauza contactului pe care l-am avut cu inegalităţile de tratament şi lipsa de resurse din spitalele din Romania dar şi în cei nouă ani trăiţi în străinătate în care am trăit şi văzut cum românii sunt discriminaţi.

Dar, într-adevăr, ideea acestui cadru al dezbaterilor specific unei fundații, al implicării societății civile pentru a determina politici publice în folosul comunității a pornit din experienţa mea din străinătate. Sunt convins că vom reuși și aici, în România, să relansăm dezbaterile privind politicile sociale prin intermediul activității și membrilor Fundației Stânga Democratică.

Garanţia Europeană pentru Sănătate, poriectul de suflet al lui Victor Negrescu

Europeanul.org: Care a fost proiectul dvs din Parlamentul European care v-a adus cea mai mare satisfacţie?

Victor Negrescu: De regulă, proiectele care dau rezultate direct palpabile pentru cetățeni oferă cea mai mare satisfacție. Dacă ar fi să aleg între contribuția mea la crearea Procurorului European prin avizul redactat in calitate de raportor din Comisia Juridică, declarațiile de sprijin pentru integrarea României în spaţiul Schengen pe care le-am obținut din partea oficialilor europeni, rapoartele redactate care au condus la reintegrarea profesională a peste 3.000 de lucrători în toată Europa sau proiectul pilot privind Garanția Europeană pentru Sănătate, cred că aș alege ultima variantă.Victor Negrescu

De ce? Pentru că este vorba despre un proiect în valoare de peste un milion de euro privind creșterea accesului la servicii medicale de calitate în mediul rural și urban mic, care va ajuta inclusiv România. Proiectul constă în implementarea unor soluţii care să îmbunatăţească serviciile medicale în mediul rural prin implementarea unor soluţii pilot, iniţial în trei comunităţi. Chiar săptămâna viitoare voi avea o întâlnire bilaterală cu comisarul european pentru Sănătate în acest sens. Dacă proiectul se va dovedi de succes, va beneficia de o finanțare suplimentară de trei milioane de euro și va putea conduce la crearea unei linii de finanțare europene pentru serviciile medicale.

Europeanul.org: Ce proiecte aveţi în vedere în perioada următoare, în calitate de deputat european?

Victor Negrescu: Anul acesta, pe lângă domeniile cheie în care sunt implicat ca membru în comisiile Parlamentului European – cel economic şi cel juridic – îmi voi îndrepta atenția și către teme precum: fondurile europene accesibile de către România, sistemul de sănătate european, Agenda Digitală și drepturile utilizatorilor de Internet, promovarea țării noastre și apărarea drepturilor românilor în UE, influențarea dezbaterii pentru a determina un regulament al Planului Juncker favorabil țării noastre.

După ce am lansat un portal de informare referitor la accesarea de către români a unor fonduri europene direct de la Bruxelles (www.granturieuropene.ro), voi continua să sprijin antreprenorii, autorităţile publice și simplii cetățeni în obținerea de finanțări din granturi UE. De asemenea, pe lângă acțiunile pentru protejarea românilor discriminați în diaspora, voi continua să pun presiune pe instituțiile UE pentru a determina acceptarea României în Schengen. Am primit deja semnale importante de la oficiali europeni și ele vor continua să vină. Voi vorbi, în perioada următoare, și despre necesitatea înființării unei noi comisii în Parlamentul European, una care să privească direct măsurile referitoare la Internet și Agenda Digitală. Internetul este deja o parte a vieții noastre, a tuturor, și totuși încă nu există un mecanism concret de monitorizare a drepturilor utilizatorilor online. Trebuie să îndreptăm acest lucru.

Dar pe lângă acestea am în vedere și alte proiecte, în privința cărora vă voi ține la curent în viitorul apropiat.

Europeanul.org: Revenind la politica internă, în ce relaţii sunteţi cu eurodeputatul Cătălin Ivan?

Victor Negrescu: Fiecare dintre noi își urmează propriul său drum. Eu, personal, am ales să mă concentrez pe politica de la Bruxelles și pe activitățile desfășurate de aici în folosul românilor și cetățenilor UE.

Despre Marian Vanghelie, Mircea Geoană şi Cătălin Ivan

Europeanul.org: Ce părere aveţi despre frământările actuale din PSD, şi mă refer aici atât la scandalul legat de dl Ivan cât şi la gruparea Geoană – Vanghelie?

Victor Negrescu: În opinia mea, nu este vorba despre „frământări din PSD”, ci mai degrabă despre o serie de proiecte si agende politice si personale diferite.Victor Negrescu

Cred că cetățenii dar și militanții PSD au astăzi foarte multe așteptări de la reprezentanții PSD. Cunosc baza partidului, fiind președintele-coordonator național al unei structuri, PES activists România, compusă din peste 7.000 de persoane, membri și simpatizanți PSD din toată țara, interesate de problematicile europene, și pot să va spun că aceștia sunt mai mult preocupați de politici și măsuri politice și administrative decât de persoane.

În acest sens sprijin modificările aduse statutului partidului menite să modernizeze PSD și să îl apropie de agendă cetățeanului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

four × two =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>