Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

sistemul sanitarMajorarea cu 25% a salariilor în sistemul sanitar, anunţată marţi de premierul Victor Ponta, ridică o problemă serioasă, care, în iureşul părerilor contradictorii privind sustenabilitatea măsurii, le-a scăpat tuturor, inclusiv eurodeputatului PPE Cristian Preda. Primul ministru şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, nu s-au referit strict la creşterea lefurilor medicilor şi asistentelor, ci la o majorare de salarii în sistenul sanitar în ansamblul său. În care includem şi femei de serviciu, bucătărese, şoferi, fochişti şi aşa mai departe.

Adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, spunea marţi că exodul masiv al medicilor ţine de siguranţa naţională şi ar trebui analizat la cel mai înalt nivel, precizând că a transmis acest lucru şi reprezentanţilor Federaţiei Sindicatelor Medicilor, care vor discutarea în CSAT.

„Exodul masiv al medicilor aduce sistemul sanitar în situaţie critică şi mă gândesc că ar fi fost un subiect bun de discuţie la nivelul vârfurilor factorilor decidenţi. Este o opinie personală, pentru că ei au spus că se pleacă masiv (din sistemul sanitar – n.red.) şi atunci am spus că se dereglează tot sistemul. Înţeleg că au discutat la nivel de ministru. Trebuie făcută o analiză foarte exactă a realităţii din sistemul public. Este nevoie de o lege privind statutul medicului, în care să se spună dacă este funcţionar public sau profesie liberală. Cred că problema trebuie tratată serios, pentru că este vorba de strategia naţională pe sănătate. Ce se întâmplă dacă avem nevoie de intervenţia masivă a medicilor în caz de, să zicem, o pandemie? Chestiunea este serioasă şi chiar ţine de siguranţa naţională”, a spus Ionel Oprea.

Majorarea de salarii de 25% în sistemul sanitar, anunţată de Victor Ponta

Nimic mai adevărat. Numai că, în aceeaşi zi în care Ionel Oprea făcea această declaraţie, premierul Victor Ponta a ieşit la rampă alături de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi a anunţat creşterea cu 25%, de la 1 octombrie, a salariilor din sistemul sanitar. Nu ale medicilor, nu ale asistentelor, ci alte tuturor care lucrează în sistemul sanitar de stat.sistemul sanitar

„Putem de la 1 octombrie anul acesta să aplicăm o creștere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. Asta înseamnă, dacă datele ministerului și ale Casei sunt corecte, 181.000 de persoane în rețeaua Ministerului Sănătății și a autorităților publice locale și 12.380 de persoane în ministerele și instituțiile care au propria rețea, Interne, Apărare, SRI și celelalte”, a spus Ponta.

Primul ministru a menționat că pentru această majorare impactul bugetar anual este în jur de 1,7 miliarde de lei. Şi majorările nu ar urma să se oprească aici. „Este important în textul ordonanței și după aceea în dezbaterea în Parlament ca obligația de a continua această mărire graduală să fie asumată înainte de Legea bugetului în așa fel încât în 2016 să putem aplica următoare creștere de 25% și în același fel 25% anual până când se ajunge la o dublare a venitului actual pentru medici, asistente și restul personalului”, a mai spus premierul.

Ponta a spus că actul normativ privind mărirea salariilor personalului din sistemul sanitar va fi elaborat în vederea adoptării în ședința de Guvern de miercurea viitoare sub forma unei ordonanțe de urgență.

Cristian Preda: „Se pot găsi resurse”

sistemul sanitar

Eurodeputatul PPE Cristian Preda a declarat marţi că susţine mărirea salariilor medicilor şi profesorilor, susţinând că se pot găsi resurse pentru acest lucru.

„Susțin mărirea salariilor medicilor și profesorilor. În acest moment, sunt pur și simplu umilitoare. Cred că resurse se pot găsi, de pildă concediind clienții partidelor angajați în instituțiile publice. Aparatul birocratic se poate reduce la jumătate fără a-i diminua eficiența. Dimpotrivă”, a scris Preda pe contul său de Facebook.

Contabilii, electricienii şi şoferii vor primi bani în plus. Nu puţini

Ceea ce a scăpat tuturor, inclusiv lui Preda, în vârtejul declaraţiilor contradictorii referitoare la sustenabilitatea bugetară a măsurii anunţate de Victor Ponta (pe care nu o voi mai aborda şi eu) este faptul că, dacă este să luăm de bună declaraţia premierului, de majorările salariale de 25% nu vor beneficia numai medicii şi asistentele.

În spitalele din România lucrează 13.000 de medici, jumătate din necesarul estimat de Ministerul Sănătăţii, în condiţiile în care şapte mii au plecat din sistemul sanitar doar în ultimii patru ani. O situaţie cu adevărat îngrijorătoare.sistemul sanitar

Însă pe lângă medici şi asistente, cei implicaţi direct în actul medical, în sistemul sanitar găsim multe alte posturi, de la şoferi şi brancardieri, la bucătărese şi femei de serviciu, trecând prin contabili şi electricieni.

Sincer, n-am auzit de vreun exod masiv al femeilor de serviciu din spitale, ba chiar în unele cazuri se dă şpagă pentru a te angaja pentru un asemenea post. Ai tot salariul pe cartea de muncă şi mâncarea asigurată de la bucătăria spitalului.

Şi, că tot am ajuns aici, nici bucătăresele nu dau năvală la Departamentul Personal pentru a-şi da demisia. Dacă ar fi fost de nivelul profesional al lui Chef Scărlătescu, probabil s-ar fi angajat în bucătăria vreunui restaurant de lux (cu tot respectul pentru munca prestată de domniile lor).

Continuând, nici şoferii şi nici contabilii nu sunt protagoniştii unui exod din sistemul sanitar românesc. Şi atunci, de ce este nevoie de majorarea salariilor lor cu 25%, în condiţiile în care deja au beneficiat de „reîntregirea” lor? Omologii lor din sistemul privat nu au mai văzut înapoi, poate doar parţial, banii tăiaţi din lefuri în perioada 2009-2010.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

five + sixteen =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>