Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Cristian PredaKlaus Iohannis s-a dus degeaba a reuniunea extraordinară a Consiliului European consacrată imigraţiei via Mediterana, a dezvăluit la primele ore ale zilei de vineri eurodeputatul PPE Cristian Preda.

El citează în acest sens o postare pe Twitter a jurnalistului american Ryan Heath de la Politico: „Şapte state membre nu s-au angajat cu nimic în ce priveşte operaţiunile convenite la Consiliul European: acestea sunt România, Bulgaria, Austria, Malta, Estonia, Slovacia, Olanda”.

După reuniunea extraordinară a Consiliului European,, preşedintele Klaus Iohannis a ieşit cu o declaraţie publică prin care a subliniat că este necesară solidaritatea cu statele riverane Mării Mediterane în privința migranților și a spus că România este dispusă, dacă i se va cere acest lucru, să trimită mai mulți experți în zonă.

„În intervenția pe care am avut-o am subliniat necesitatea solidarității cu statele membre care au povara cea mai mare de dus, țări riverane Mării Negre, am arătat importanța și necesitatea creșterii bugetului Frontex pentru acțiunile din zonă și faptul că noi sprijinim acest demers, am arătat că România este foarte implicată deja acum în Frontex, dar România este dispusă, dacă se solicită, să trimită mai mulți experți în zonă”, a declarat Iohannis.

Preşedintele a precizat că a subliniat în intervenția sa că pe termen mediu și lung este foarte important să se lucreze la cauza acestui fenomen, care este sărăcia din țările din Africa. „Este necesar un sprijin pe termen lung pentru a ajuta țările din zona africană în dezvoltarea lor și pentru a elimina astfel rădăcina acestui fenomen. Am subliniat că este extrem important ca această chestiune să fie discutată cu țările africane și arabe pentru a găsi soluțiile cele mai potrivite”, a adăugat Iohannis.

Cristian Preda analizează declaraţia făcută de Klaus Iohannis după Consiliul European. „Declarația nu are legătură cu cele trei mari probleme foarte concrete discutate:

– sporirea mijloacelor materiale folosite în operațiunile de salvare,

– intervenția – inclusiv prin servicii de informații – în țările unde s-au construit rețelele care vând traversarea Mediteranei

– definirea unor cote pentru distribuirea imigranților care supraviețuiesc traversării în toate statele membre”, a mai scris eurodeputatul pe Facebook.

Acesta a comentat şi modul de deplasare la Bruxelles utilizat de şeful statului român: „Putea să nu închirieze avionul (prezidenţial – n.red.) și să ia o cursă de linie. Pleca la 7h20 și ajungea la timp”.

Fonduri triple pentru patrularea maritimă pe Mediterana

Chiar şi fără implicarea celor şapte state, printre care şi România, la Bruxelles s-au luat joi seara decizii cruciale pentru stăvilirea imigraţiei via Mediterana.

Uniunea Europeană va tripla fondurile pentru patrularea maritimă în Mediterana, a anunțat joi seara la Bruxelles cancelarul german Angela Merkel, după reuniunea extraordinară a Consiliului European pe tema crizei provocate de creșterea masivă a numărului de imigranți ilegali dinspre nordul Africii.

Mediterana

Astfel, operațiunea de supraveghere și salvare maritimă Triton va avea un buget anual de 120 milioane de euro, față de 36 de milioane în prezent.

”Vrem să ne mișcăm repede. Astfel, vom tripla resursele financiare pentru misiunile Frontex din Mediterana. Din punctul de vedere al Germaniei, pot adăuga că, dacă se ajunge la concluzia că fondurile sunt insuficiente, va trebui să discutăm din nou. Banii nu trebuie să fie un obstacol în acest caz”, a adăugat Merkel.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că UE va analiza mijloacele de găsire și distrugere a navelor folosite de traficanții de persoane, își va accelera eforturile de a stopa potențialii imigranți care încearcă să ajungă în Libia (dinspre Africa subsahariană) și va simplifica procedurile pentru viză și azil.

La rândul său, premierul maltez Joseph Muscat a afirmat că țările din Uniunea Europeană și statele africane vor organiza în acest an un summit special consacrat provocărilor reprezentate de migrația ilegală dinspre Africa spre Europa. Muscat a adăugat că liderii statelor membre UE au convenit să ezmembreze rețelele de trafic de persoane.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

one + eight =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>