Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Parlamentul EuropeanCu doar câteva săptămâni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, eurodeputaţii sunt pe picior de plecare. La finele unui mandat de cinci ani, aleşii din unele ţări, cum ar fi Portugalia, sau din unele grupuri politice, ca liberalii, se pot mândri cu un bilanţ fructuos. Alţii, cum ar fi eurodeputaţii Frontului Naţional din Franţa sau ai Partidului România Mare, au avut o activitate parlamentară inexistentă.

Acum, când a şaptea legislatură a Parlamentului European se apropie de final, Fundaţia Robert Schuman a întocmit un bilanţ al muncii depuse în cadrul instituţiei care se va reînnoi odată cu alegerile din perioada 22-25 mai 2014.

Ce ţară are mai multă „greutate” în Hemiciclu, ce grup politic a fost cel mai activ – turul de orizont al lucrărilor legislativului european în cursul ultimilor cinci ani relevă câteva surprize, notează jurnaliştii de la EurActiv.fr.

Al treilea grup ca mărime, cu 85 de deputaţi în cadrul PE, Alianţa Democraţilor şi Liberalilor pentru Europa (ALDE) are un bilanţ mai mult decât onorabil. Eurodeputaţii liberali au propus cele mai multe rezoluţii şi au dat cele mai multe avize. Din România, la grupul ALDE este afiliat Partidul Naţional Liberal.

Socialiştii, cele mai multe rapoarte per capita

Dacă este să luăm în calcul numărul mediu de rapoarte pentru fiecare eurodeputat, în fruntea clasamentului se situează Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), în cazul căreia indicatorul este de 4,3. La S&D sunt afiliaţi eurodeputaţii români din cadrul PSD şi PC. Pe poziţia secundă se află ALDE, cu 3,8.S&D, Parlamentul European

Studiul nu face însă distincţia între „greutatea” legislativă a rapoartelor „de iniţiativă” şi cele întocmite pe baza unor propuneri ale Comisiei, mult mai importante din punct de vedere juridic. „Rapoartele cele mai importante din punct de vedere juridic sunt atribuite cel mai adesea către PPE, S&D şi ALDE, datorită mărimii delegaţiilor respective în cadrul Parlamentului European”, remarcă analiza Fundaţiei Schuman.

Şi grupul de extremă stânga al Stângii Unite Europene/Stângii Verzi Nordice (GUE/NGL) a avut o participare foarte ridicată la lucrările parlamentare, în ciuda numărului restrâns de eurodeputaţi (35). Eurodeputaţii GUE au avut cea mai bună rată de participare la rapoarte din umbră şi la declaraţii şi se plasează pe locul doi la capitolul propuneri de rezoluţii şi avize din umbră.

Verzii, pe primul loc la avize din umbră

greens-efa, Parlamentul EuropeanCei 56 de ecologişti membri ai grupului Verzi/Alianţa Liberă Europeană se plasează pe prima poziţie în funcţie de numărul avizelor din umbră şi pe ce-a de-a patra în ce priveşte rapoartele din umbră.

Acestea din urmă sunt cel mai adesea atribuite micilor grupuri, pentru a echilibra balanţa cu raporturile „reale”, care cad de cele mai multe ori în sarcina marilor formaţiuni, cum ar fi PPE sau socialiştii. „Grupurile mai puţin reprezentate în cadrul comisiilor sunt <constrânse> aritmetic să obțină cu prioritate aceste rapoarte”, se arată în documentul menţionat.

Cel mai mare grup din Parlamentul European, cel al PPE, care reuneşte 275 de deputaţi, se clasează abia pe poziţia a treia din punctul de vedere al numărului de rapoarte şi a strâns unul dintre cele mai mici „scoruri” de declaraţii. La PPE sunt afiliate cele mai multe partide politice din România – PDL, PMP şi UDMR.

Populiştii lui Nigel Farage din Parlamentul European, buni doar de gură

Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei (ELD) al britanicului Nigel Farage, cu cei 32 de reprezentanţi pe care-i are în PE, s-a dovedit a fi cel mai activ din punctul de vedere al întrebărilor adresate (în medie, 320,8 pentru fiecare eurodeputat). Trebuie precizat aici că, din punctul de vedere al importanţei în Parlamentul European, întrebările şi interpelările sunt pe cel mai scăzut nivel.Nigel Farage, Parlamentul European

Citeşte şi Top 10 europarlamentari români, după importanţa muncii din PE. Trei dintre cei mai buni nu au mai fost puşi pe liste pentru alegerile din mai! CITEŞTE ce spun Macovei, Stolojan, Vălean şi Nicolai. Ce spune şeful Mişcării Europene

Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (CRE), dominat de conservatorii britanici, afişează cel mai scăzut scor al rapoartelor reale, dar se situează pe poziţia a doua atunci când vine vorba de numărul de rapoarte din umbră.

Dacă activitatea parlamentară poate fi evaluată global, eficacitatea şi longevitatea grupurilor parlamentare, care se vor reînnoi după alegerile europarlamentare din mai, depinde în mare măsură de coerenţa lor.

Atunci când vine vorba de vot, majoritatea eurodeputaţilor îşi urmează grupurile la care sunt afiliaţi, cu o valoare a „fidelităţii” de peste 85%. În cazul GUE şi ELD, convergenţa ideilor este mai aleatoare, cu procente de fidelitate de numai 69,9%, respectiv 46,16%. O lipsă de coeziune care ar putea genera schimbări în constituirea grupurilor parlamentare post-electorale.

I-am întrecut pe britanici la vicepreşedinţi de comisii

 

Parlamentul European

Corina Creţu, încadrată de Marian Jean Marinescu şi Adina Vălean. Sursa: Calea europeană

Fără nicio surpriză, majoritatea posturilor de răspundere din Parlamentul European le revine ţărilor cele mai importante din punctul de vedere al numărului populaţiei. Germania, Franţa, Regatul Unit şi Italia ocupă, respectiv, 14,8%, 11%, 10,8% şi 7,5% din totalul funcţiilor de răspundere (preşedinţi de comisii, vicepreşedinţi ai Parlamentului, coordonatori).

Şi totuşi, unele ţări care au mai puţini deputaţi „dar au o activitate parlamentară susţinută” au obţinut un număr consistent de funcţii de răspundere, aici fiind cazul Portugaliei, Suediei sau Republicii Cehe.

În ce priveşte România, ţara noastră nu are niciun vicepreşedinte al PE şi niciun preşedinte de comisie. Avem totuşi şapte vicepreşedinţi de comisii (doar cu doi mai puţin decât nemţii şi cu unul mai mult decât britanicii). Bulgarii au doar trei vicepreşedinţi de comisii, iar ungurii numai cinci. Nu deţinem preşedinţia niciunui grup parlamentar, dar avem trei vicepreşedinţi, la fel ca britanicii. Este vorba de Corina Creţu (PSD, S&D), Marian-Jean Marinescu (PDL, PPE) şi Adina Vălean (PNL. ALDE).

Vadim Tudor, aidoma lui Jean-Marie Le Pen

În final, jurnaliştii de la EurActiv.fr remarcă faptul că, în cadrul delegaţiei franceze, eurodeputaţii neafiliaţi chiulesc constant de la activităţile parlamentare. Cei trei deputaţi ai Frontului Naţional, Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen şi Bruno Gollnisch, totalizează zero rapoarte, avize şi declaraţii scrise. corneliu-vadim-tudor, Parlamentul European

Este şi cazul delegaţiei române, care numără trei deputaţi neafiliaţi – Corneliu Vadim Tudor, Dan Dumitru Zamfirescu (ambii de la PRM) şi Adrian Severin (ales pe lista PSD). Europeanul.org va reveni zilele următoare, pe larg, asupra acestui subiect.

3 comentarii

  1. Pingback: „De ce un eurosceptic ar vrea să ajungă în Parlamentul European”

  2. Pingback: „De ce un eurosceptic ar vrea să ajungă în Parlamentul European”

  3. Pingback: Trupele ucrainene au eliberat aerodromul din Kramatorsk.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

4 × two =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>