Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Eurodeputatul Jo Leinen, preşedintele Mişcării Europene Internaţionale (EMI), una dintre cele mai puternice şi influente organizaţii din Uniunea Europeană, se declară încrezător că România va putea adera la spaţiul Shengen la scurt timp după alegerile europene. Leinen a vorbit, într-un interviu acordat „Europeanul.org”, despre atuurile României, dar şi despre provocările pe care le avem de înfruntat în viitorul apropiat, într-o parte a Europei afectată atât de criza economică, cât şi de cea din Ucraina. De-a lungul ultimilor ani, Mişcarea Europeană a fost unul dintre cei mai activi susţinători ai României, pentru apărarea intereselor sale legitime, în interiorul Uniunii Europene.

spațiul Schengen

Jo Leinen, președintele Mișcării Europene Internaționale

 – Ce rol credeţi că va trebui să joace România în actualul context geostrategic, dar şi economic, al Uniunii Europene?

– Din punct de vedere economic, România este unul dintre statele membre ale UE cu cel mai mare potențial de creștere. PIB-ul românesc pe cap de locuitor se ridică la aproximativ 50 % din media Uniunii Europene, ceea ce lasă mult loc pentru cre;tere economică, în scopul de a prinde din urmă cu vechi state membre ale UE.
Având în vedere că România era numită odată „grânarul Europei”, potențialul în sectorul agricol nu a fost încă pe deplin exploatat, în special pentru că România are zone imense cu sol fertil ideal pentru producția agricolă. Deschiderea în continuare a sectorului agricol românesc către investitorii străini, la sfârșitul anului 2013, a constituit un pas important în modernizarea acestuia. În sectorul industrial există, de asemenea, o multitudine de oportunități, încă nevalorificate. Cu o populație tânără bine educată și motivată și costuri de producție relativ scăzute ca urmare a impozitelor și contribuțiilor sociale moderate, România poate oferi condiţii foarte favorabile pentru investitorii privați. Cu toate acestea, infrastructura românească este adesea percepută ca un obstacol. Modernizarea acesteia, cu sprijinul fondurilor structurale ale UE, ar trebui să fie, prin urmare, una dintre principalele priorități. Creșterea economică și locurile de muncă atractive nu sunt necesare numai pentru îmbunătățirea condițiilor de viață din România, ci și pentru a evita o periculoasă „scurgere de creiere”. Libera circulație a persoanelor în cadrul UE este una din cele mai importante realizări ale UE iar o astfel de mobilitate contribuie în general în mod semnificativ la economia europeană. În acest context, într-o societate bazată pe cunoaștere și economie,, statele membre trebuie să evite ca persoanele cel mai bine educate și calificate, antreprenori, muncitori și oameni de știință, să părăsească țara .
Importanța geostrategică a România a devenit evidentă în lumina recentelor evenimente din Ucraina. În România se află baze importante ale NATO iar unul dintre componentele majore ale scutului antirachetă al NATO va fi înființat în România. Mult mai important este însă potenţialul rol al României ca ambasador al UE față de țările din afara Uniunii Europene, din Europa de Est dar și din Asia Centrală.

– Cum vedeţi rezolvarea problemei intrării României în spaţiul Shengen?

spațiul Schengen

Jo Leinen: „Mișcarea Europeană consideră că dreptul de a călători fără verificări la frontieră în interiorul Uniunii nu ar trebui să le fie refuzat cetățenilor români”

– Mișcarea Europeană Internatională, Parlamentul European și Comisia Europeană au militat în mod repetat pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. Mișcarea Europeană consideră că dreptul de a călători fără verificări la frontieră în interiorul Uniunii nu ar trebui să le fie refuzat cetățenilor români. România îndeplinește, incontestabil, condițiile tehnice, dar unele state membre în Consiliu au blocat intrarea România în Schengen până în prezent, sub pretextul problemelor cu corupția și ale statului de drept, invocate în rapoartele Comisiei Europene în cadrul „Mecanismului de Cooperare și Verificare”.
Se poate specula doar, dacă acestea sunt chiar motivele reale ale deciziei negative sau dacă există alte interese în spatele ei. Sunt încrezător însă că atât România cât și Bulgaria vor adera la spațiul Schengen la scurt timp după alegerile europene.
România este un membru cu drepturi depline al UE și ar fi inacceptabil să fie tratată ca un membru de clasa a doua.
Cu toate acestea, autoritățile române trebuie să continue și chiar să-şi crească eforturile în lupta de combatere a corupției.

 

Mișcarea Europeană Internațională este cea mai mare organizație pan-europeană a societății civile, cu peste 75 de organizații membre, care reunesc reprezentanți ai asociațiilor europene, partide politice, întreprinderi și sindicate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

sixteen + twelve =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>