Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

UPDATE

Urmare a scrisorii adresate de Comisia pentru Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și a dezbaterilor furtunoase de luni, la Bruxelles, în același comitet, Comisia europeană a publicat, miercuri, un proiect de Directivă, diferit de cel care a ajuns luni în Parlament. Noul proiect garantează că produsele alimentare, cum ar fi carnea sau laptele provenind de la animale clonate, nu vor fi introduse pe piața Uniunii Europene. Comisarilor europeni „ le-a scăpat” însă să introducă și interzicere accesului pe piață a descendenților animalelor clonate.

„Iese scandal mare”, „O declarație de război la adresa Parlamentului European”,  „Dacă vreți să faceți un cadou americanilor de Crăciun, faceți-o mai inteligent!”, „Inacceptabil, inadmisibil, intolerabil”, sunt doar câteva dintre acuzele făcute luni de parlamentarii din Comisia de securitate alimentară și sănătate publică. Ei au descoperit două proiecte de directive cu privire la clonarea animalelor, pe care Comisia Europeană le-ar pregăti în secret. (vezi video)

 

Europenii nu vor să consume carne clonată

Europenii nu vor să consume carne clonată

Primul permite importul în UE a cărnii clonate fără a fi etichetat corespunzător astfel încât consumatorul să știe că animalul a cărui carne o mănâncă a fost o clonă. Cel de-al doilea permite, prin omisiune, accesul pe piața europeană a descendenților animalelor clonate.

„Cadou de Crăciun pentru americani”

În timp ce proiectul de directivă privind interzicerea clonării animlelor bate pasul pe loc, deputații europeni au descoperit două drafturi de proiecte ale Comisiei Europene care riscă să detoneze o bombă de proporții la Bruxelles.

„Am auzit că, săptămâna viitoare, Comisia dorește să ne prezinte ceva în acest sens” a pornit, insinuant, atacul asupra Comisiei Europene, deputatul Dagmar Roth-Behrendt, membru al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților. După care a dezlănțuit tirul: „Comisia propune o directivă cu privire la clonarea unor animale și o alta prin care  propune reguli privind punerea pe

Deputatul german Dagmar Roth-Behrendt

Deputatul german
Dagmar Roth-Behrendt

piață a produselor din animale clonate. În articolul 3 al primei propuneri se spune că se interzice atât clonarea cât și introducerea pe piață a clonelor și a embrionilor, dar nu se vorbește nimic de generațiile succesive, chiar nimic. În a doua propunere, unde se vorbește de punerea pe piață a alimentelor realizate din animale clonate sau succesoare ale acestora, propunere pe care Comisia nu ne-a comunicat-o încă, citez <<Oricine clonează animale în SUA, China sau oriunde în lume unde clonarea este legală, poate să cloneze și să exporte carnea în Uniunea Europeană. În al doilea rând, Uniunea Europeană nici nu va eticheta acest lucru>>.

Eurodeputatul german a amnințat că „iese mare scandal” dacă cele două documente, pe care le-a pus la dispoziția întregii comisii, sunt acte care să corespundă unor document care vor fi publicate de Comisia Europeană. „Dacă chiar vreți să faceți un cadou americanilor de Crăciun, faceți-o mai inteligent, pentru că asta vă va fi aruncată în față. Voi (Comisia?) sperați că Parlamentul nu va reuși să termine acest dosar (Directiva pentru interzicerea clonării animalelor – n.n.)  până la finalul mandatului și că noul Parlament va fi derutat la începutul noului mandat și va adopta în mare viteză acest dosar. Să știți că mă îndoiesc de asta. Noi am spus, în repetate rânduri, că nu vrem clonarea animalelor și că nu vrem în niciun caz ca aceste animale să fie puse pe piața produselor alimentare. Se pare că mesajul nu a auns la Comisie, nu știu ce  să mai fac! Să știți că va ieși mare scandal!

„Vom avea o criză a creșterii animalelor în Europa”

 

Corinne Lepage

Corinne Lepage

Deputatul francez Corinne Lepage, membru al Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa s-a arătat la fel de indignată ca și Roth-Behrendt. „Cele două documente care mi-au fost distribuite acum zece minute sunt inacceptabile, inadmisibile, intolerabile și aș mai putea folosi o serie de adjective. Parlamentul European a votat foarte clar acum câțiva ani că nu vrem clone sau clonare! Am avut dezbateri în care am dat dovadă de bunăvoință să găsim o măsură de mijloc. Textul care ne-a fost distribuit nu prevede în niciun fel informarea consumatorului. Comisia a hotărât să scufunde definitiv producția de animale în Europa și să sfideze definitiv consumatorul, după toate crizele pe care le-am avut? Vrea Comisia să permită cărnii americane, braziliene și argentiniene să înlocuiască produsele europene? Comisia nu poate veni cu un astfel de text, inacceptabil pentru cetățenii europeni! Deputatul francez a reamintit că majoritatea covârșitoare a cetățenilor europeni și-a exprimat deja opinia că nu vrea să mănâne carne de la animalele clonate, nici de la urmașii acestora! Lepage s-a arătat indignată că această propunere nu prevede etichetarea cărnii corespunzător pentru ca oamenii să știe că provine de la animale clonate! „Oamenii nu vor mai consuma deloc și vom avea din nou o criză a creșterii animalelor în Europa, mult mai mare decât cel din trecut”, a mai spus Lepage.

 

„Dacă o va face, gestul este o declarație de război la adresa Parlamentului”

 

Matthias Groote

Matthias Groote

Matthias Groote, președintele Comisiei pentru securitate alimentară și sănătate publică, a anunțat că a redactat o scrisoare prin care a solicitat Comisiei Europene să nu adopte o poziție mai slabă decât cea făcută anterior, pentru că, dacă o va face, acest gest va fi interpretat drept o declarație de război la adresa Parlamentului european!”.

„Europeanul.org” a solicitat un punct de vedere din partea Dacianei Sârbu, europarlamentarul român raportor pe problema interzicerii clonării animalelor, care a lipsit, luni, de la dezbateri. Vom reveni după ce vom primi răspunsul privind punctul de vedere al acesteia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

twenty − 3 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>