Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Renate WEBERGrație unui amendament introdus de un europarlamentar român, conaționalii noștri și bulgarii ar putea călători în Canada fără viză în viitorul apropiat.

Deputatul european Renate Weber (Grupul ALDE) a reușit să treacă prin Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) a Parlamentului European mai multe amendamente la proiectul de Raport conținând recomandarea Parlamentului European adresată Comisiei, Consiliului și Serviciului European de Acțiune Externă privind negocierile pentru un acord de parteneriat strategic UE-Canada.

Cel mai important amendament propus de Weber și adoptat de AFET se referă la mandatarea Comisiei de a insista pentru eliminarea vizelor: “Întrucât nu toate statele membre ale UE beneficiază de eliminarea vizelor, (Comisia – n.red.) să insiste asupra soluționării rapide a acestei probleme care, din nefericire, persistă încă în cazul cetățenilor români, bulgari și cehi”.

Votul în plenul Parlamentului European pe marginea Acordului, revizuit cu toate amendamentele adoptate de Comisia pentru Politică Externă, este programat pentru miercurea viitoare, 11 decembrie 2013. Apoi, inclusiv pe baza acestui vot, Comisia Europeană va continua negocierile cu Canada privind Parteneriatul Strategic, iar la final Acordul va reveni în Parlamentul European pentru votul final de consimțământ.

Într-un interviu acordat pentru Europeanul.org, Renate Weber spune că a fost plăcut surprinsă de reacția colegilor ei din comisie atunci când a propus amendamentele: „M-a surprins foarte plăcut reacția colegilor. Mai întâi am discutat amendamentele mele la întâlnirea raportorului cu raportorii din umbră (eu fiind raportor din umbră din partea Grupului ALDE), ca să vedem dacă putem avea amendamente de compromis. Acolo, propunerea făcută de mine a fost imediat acceptată. După aceea, votul în Comisia AFET a decurs fără probleme”.

În acest context, Renate Weber este sigură că textul adoptat de Comisia de Afaceri Externe va trece de Plen: „Chiar dacă s-ar putea ca un grup politic să mai depună amendamente, ele nu ne vor viza. Posibil ca grupul Verzilor să dorească amendamente ținând de politica de mediu, cele depuse de ei inițial fiind respinse în AFET. Dar textul privind rezolvarea problemei ridicării vizelor pentru cetățenii români și bulgari va rămâne ca atare”.

Europarlamentarul este optimist că, odată trecut de plenul Parlamentului European, Acordul va avea efectele scontate asupra statului canadian, mai ales că, cu câteva zile înaintea votului din AFET, a fost deja ridicată obligativitatea vizelor pentru cehi. Ea ne-a destăinuit că s-a întâlnit în mai multe rânduri cu ambasadorul canadian și cu alți diplomați, cărora le-a explicat că este inadmisibil să aibă această politică discriminatorie de vize față de români, bulgari și cehi. “De asemenea, le-am explicat că numărul refuzurilor de vize cu greu poate fi acceptat ca un criteriu care să justifice regimul de vize, câtă vreme refuzul însuși se bazează, de cele mai multe ori, pe impresia pe care o face aplicantul. Deci, până la urmă, pe părerea subiectivă a unui diplomat”, a mai spus Renate Weber.

Până la urmă, decizia renunțării la vize îi aparține statului canadian, însă insistențele Comisiei Europene au toate șansele să contribuie decisiv la rezolvarea problemei. “Cred că va fi vorba de a cere ferm Comisiei Europene ca în procesul de negociere să impuna ridicarea vizelor. Trebuie să recunosc că faptul că cele două țări nu sunt încă acceptate în Schengen nu ne ajută, dar eu sper să reușim”, a concluzionat europarlamentarul român.

Problema ridicării vizelor pentru români de către statul canadian a mai fost ridicată, recent, și de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, însă într-o manieră mult mai puțin diplomatică, spunând că, altminteri, Parlamentul de la București se va opune liberei circulații a cetățenilor canadieni în Uniunea Europeană.

„O spun public: personal, nu cred că Parlamentul României și parlamentarii români vor ratifica acordul dintre UE și Canada fără ca autoritățile canadiene să adopte o măsură corectă față de libera circulație a cetățenilor români. Așa cum cetățenii canadieni au drept de liberă circulație în Uniunea Europeană, și în România este firesc să așteptăm și noi o măsură similară“, a spus Corlățean, citat de Mediafax.

2 comentarii

  1. De ce acest site nu au alt suport limbi?

  2. Pingback: Washingtonul, somat de Bruxelles să ridice vizele pentru români - Europeanul.org

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

seventeen − 7 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>