Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Preocupările României privind drepturile românilor din Timoc s-au materializat, joi, în propunerea de rezoluție la Raportul pe 2013 privind progresele realizate de Serbia. Reușita a fost salutată de Predrag Balasevic, liderul Partidului Neamului Românesc, cea mai importantă organizație românească din Serbia și de Fundația Națională pentru românii de pretutindeni.

Protectia minorității române din Valea Timocului este o preocupare a europarlamentarilor români

Protectia minorității române din Valea Timocului este o preocupare a europarlamentarilor români

Prevederile amendamentului 108, depus de europarlamentarii români Elena Băsescu și Cristian Preda, care obliga Serbia sa implementeze protocolul  privind minoritatea română, semnat în 2012, au fost incluse în propunerile Comisiei pentru afaceri externe ( AFET ). Acestea vor fi votate în plenul Parlamentului European.

Comisia a acceptat și votat o formulare care subliniază necesitatea pentru Serbia de a aplica efectiv legislația națională, ca și acordurile bilaterale și multilaterale privind minoritățile etnice și naționale. Este o formulă de compromis, negociată de grupurile politice, care vine însă în sprijinul minorității române din Timoc, susțin europarlamentarii români,.

”Chiar dacă mi-aș fi dorit personal o referință clară la acordul cu  România, așa cum era prevăzut în amendamentul nostru inițial, raportorul a preferat o formulare generală. Este totuși un semnal foarte clar pe care Comisia de afaceri externe îl adreseaza Serbiei că este nevoie să-și respecte obligațiile asumate în materie de protecție a minorităților, inclusiv a minorității române din această țară”, a declarat deputatul Cristian Preda.

Eugen Popescu, președinte al Fundației Naționale pentru Românii de Pretutindeni și director al Centrului Român de Studii și Strategii, a salutat inițiativa celor doi europarlamentari români. ”Este lăudabil acest demers care încearcă să facă Serbia să înțeleagă că respectarea drepturilor minorității românești din Timoc este fundamentală pentru integrarea în Uniunea Europeană. Ar fi fost foarte bine dacă amendamentul ar fi fost aprobat în forma sa inițială, propusă de europarlamentarii români, dar este bine chiar și în această formă care nu face referire strictă la acordul bilateral dintre Serbia și România. Este un semnal pentru Serbia că nu va putea să treacă peste principiile politice ale Uniunii Europene. Este un semnal pozitiv care, cu siguranță, va fi apreciat și de românii/vlahii din Timoc, pentru că știm bine în ce situație dramatică sunt la ora actuală”, a declarat pentru Europeanul.org Eugen Popescu.

Predrag Balasevic, liderul celei mai importante organizații românești din Serbia, Partidul Neamului Românesc, susține că Belgradul trebuie să respecte, în cele din urmă, valorile europene, dacă vrea să adere la UE.

”Este o dovadă că instituțiile Uniunii Europene acordă o importanță deosebită situației minorităților din Serbia și urmăresc cu atenție evoluția evenimentelor. Este bine pentru comunitatea noastră (n.r. votarea amendamentelor referitoare la minorități), pentru că fără acest sprijin european nu ne aștepăm la un progres semnificativ în a determina Serbia să ne respecte drepturile elementare, garantate chiar de Constituția sârbă”, a declarat Balasevic.

România a inițiat o serie de demersuri, pentru a obliga Serbia să respecte drepturile minorităților, cu precădere ale comunității românești din Valea Timocului.

În decembrie 2011, Comisia pentru românii de pretutindeni din Senatul României a dat aviz negativ Acordului de asociere și stabilizare a Serbiei la Uniunea Europeană.

În martie 2012, România a condiționat validarea statutului Serbiei de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană de semnarea unui angajament ferm al acestui stat de a respecta drepturile fundamentale ale minorității vlahe/române.

Situația minorităților din Serbia este monitorizată cu atenție și de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

five × one =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>