Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Programul de ConvergențăRomânia a transmis joi Comisiei Europene Programul de Convergență 2015 – 2018. Autorităţile române își mențin angajamentul pentru adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2019, în condiţiile în care toate celelalte ţări din fostul bloc sovietic au renunţat să mai stabilească o ţintă pentru acest obiectiv. Avertismente privind riscurile trecerii pripite la euro au venit în ultima perioadă şi de la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Guvernul României a transmis astăzi, 30 aprilie 2015, Comisiei Europene Programul de Convergență 2015-2018. Transmiterea de către statele membre și evaluarea de către Comisia Europeană a Programului de Convergență reprezintă o componentă a Semestrului European, care privește întărirea coordonării politicilor economice, structurale și bugetare”, a anunţat joi seara Ministerul Finanţelor Publice.

Programul de Convergență prezintă implicațiile proiectului de lege privind Codul fiscal, aflat în prezent în dezbatere parlamentară. Față de scenariul de bază prezentat în Programul de Convergență, varianta actuală, prognoza creșterii economice în condițiile create de măsurile fiscale estimează o creștere suplimentară a PIB, în termeni reali, de 0,5-0,8 puncte procentuale.

„Efectele implementării măsurilor fiscale se vor resimți și în plan social. Astfel, creșterea economică suplimentară va genera, pe de o parte, un număr mai mare de salariați și, pe de altă parte, o creștere a veniturilor populației, în funcție de comportamentul agenților economici. Guvernul României își păstrează angajamentul din Programul de Convergență anterior de adoptare a monedei euro începând cu data de 1 ianuarie 2019″, se menționează în comunicatul MFP.

Potrivit Ministerului Finanţelor, România a realizat în anul 2014 un deficit structural al bugetului general consolidat de 1,0% din PIB, ceea ce corespunde prevederilor Tratatului privind Stabilitatea, Coordonarea și Guvernanța în cadrul Uniunii Economice și Monetare de încadrare în obiectivul bugetar pe termen mediu. „Continuarea procesului de reforme, în special al celui de consolidare fiscală, în baza acordului de finanțare de tip preventiv încheiat cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială este de natură să confere coerența politicilor macroeconomice și financiare, contribuind la consolidarea încrederii investitorilor și menținerea stabilității macroeconomice și fiscale”, susţine MFP.

Potrivit documentului, pe termen mediu, obiectivul specific al politicii bugetare este reprezentat de menținerea în continuare a deficitului bugetar ce corespunde Tratatului privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul Uniunii Economice și Monetare. Ţintele planificate sunt deficit de 1,45% din PIB în 2015, care include un ajustor de 0,25 puncte procentuale din PIB pentru cofinanțarea proiectelor susținute din fonduri europene, iar pentru perioada 2016 — 2018 deficit sub 1,2% din PIB (conform metodologiei ESA).

„România a înregistrat în ultimii ani progrese considerabile în direcția reducerii dezechilibrelor macroeconomice și refacerii unui spațiu de manevră fiscală și financiară, care împreună cu politicile monetare și reformele structurale implementate sau în curs de implementare, au contribuit la menținerea stabilității macroeconomice și financiare. Acestea s-au reflectat pozitiv în evoluția economică”, adaugă MFP.

Ministerul Finanţelor critică măsurile pro-ciclice adoptate de Guvernul Tăriceanu

În perioada 2009-2011, România a înregistrat cele mai mari deficite bugetare, ca urmare a consecințelor crizei economico-financiare și a politicii fiscale pro-ciclice din anii de dinaintea crizei. Documentul Finanţelor uită însă să precizeze faptul că acele măsuri pro-ciclice au fost adoptate de Guvernul Programul de Convergențăcondus de actualul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi susţinut de PSD. Acest lucru a generat riscuri importante pentru creșterea și stabilitatea economică. Implementarea măsurilor de consolidare fiscală au vizat reducerea deficitului bugetar și îmbunătățirea situației finanțelor publice.

Anul trecut, în România, PIB a crescut cu 2,8%, fiind al patrulea an de creștere, ceea ce consolidează tendința de revenire din criza economică și financiară care a afectat și țara noastră în anii 2009 și 2010. „Creșterea din 2014 s-a datorat, în principal, contribuției pozitive a cererii interne. Principalul factor al acestei creșteri, consumul privat, a fost susținut de o creștere puternică a salariului real și de rate ale dobânzii ce au atins niveluri minime record”, precizează MFP.

În perioada 2012 — 2014, prin politica bugetară caracterizată de un management prudent al cheltuielilor publice și de îmbunătățire semnificativă a managementului datoriei publice, s-au înregistrat progrese importante în vederea reducerii riscurilor, se laudă ministerul. Astfel, în 2013, România a ieșit din procedura de deficit excesiv.

De asemenea, deficitul bugetar calculat conform metodologiei europene s-a redus cu 3,8 puncte procentuale în perioada 2011-2014, respectiv de la 5,3% în anul 2011, la 1,5% din PIB în anul 2014, în condițiile în care creșterea economică a fost relativ modestă comparativ cu ratele de creștere de dinaintea crizei.

În plus, deficitul bugetar aferent anului 2014 reprezintă 1,5% din PIB, situându-se astfel mult sub media deficitului bugetar pentru zona euro de 2,4% din PIB și pentru UE28 de 2,9% din PIB, fiind a treia țară cu cel mai mic deficit, au concluzionat Finanţele.

1 comentariu

  1. Pingback: Bulgarii, invidioşi pe români pentru că doresc să adere la euro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

one × five =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>