Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

războiÎn timp ce atenția Uniunii Europene este concentrată mai ales spre criza Greciei și amenințările teroriste din partea fundamentaliștilor islamici, Estul Europei arămâne o bombă cu fitilul aprins ce riscă să detoneze în orice clipă. Românii de dincolo de granițe suferă! Mii de bucovineni din Ucraina sunt mobilizați în armată și trimiși la război cu separatiștii ruși. La rândul lor moldovenii de peste Prut se tem de un dezastru economic, care ar putea duce la un „contra-maidan”.

Proteste ale românilor din Ucraina, trimiși la război

Pe fondul unui război tot mai acut cu separatiștii ruși, pe 20 ianuarie a început, în Ucraina, al patrulea val de mobilizare militară. Circa 2.500 de bucovineni au primit sau urmează să primească ordin de mobilizare, scrie publicaţia Zorile Bucovinei, citând Comisariatul Militar Regional. „Mobilizarea în ţinut decurge dificil. Cea mai complicată situaţie e în raioanele Hliboca, Storojineţ şi Vijniţa. Conform legislaţiei în vigoare, la înfăptuirea procesului de recrutare sunt implicate organele autoadministrării locale, primăriile, conducătorii întreprinderilor etc. Evident, de persoanele responsabile de mobilizare, care au refuzat să-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu, se vor ocupa de acum organele de drept„, a precizat comisarul militar regional Vitali Ciurai, după ce doi primari şi directorul unei întreprinderi din Cernăuţi au refuzat să se ocupe de înmânarea ordinelor de prezentare la comisariatele militare, fiind sancţionaţi.

Începând cu data de 20 ianuarie au avut loc mai multe proteste faţă de mobilizarea parţială în raioanele din nordul Bucovinei în care trăiesc etnici români. Protestatarii susțin că nu au de gând să ia parte la războiul din estul Ucrainei, mai ales după ce doi dintre conaţionalii lor au murit recent în Donbas, unde au loc lupte între forţele militare şi separatişti.

Ministrul român de externe cere respectarea drepturilor etnicilor români

război

Bogdan Aurescu

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, marţi, cu ambasadorul ucrainean Teofil Bauer, căruia i-a transmis aşteptarea Bucureştiului ca mobilizarea parţială din Ucraina să nu aibă un caracter selectiv şi să se evite abordări discriminatorii inclusiv pe considerente de ordin etnic, se arată într-un comunicat MAE. Șeful diplomaţiei a evidenţiat faptul că România urmăreşte îndeaproape modul în care se desfăşoară acest proces şi este în contact permanent, prin intermediul Consulatului General de la Cernăuţi, respectiv Odessa, şi Ambasadei României la Kiev, cu reprezentanţii etnicilor români, precum şi cu cei ai autorităţilor ucrainene civile şi militare, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

Bogdan Aurescu a cerut ca „aplicarea prevederilor legale în materie de mobilizare parţială în Ucraina să nu aibă un caracter selectiv şi să se realizeze conform cadrului normativ în materie, în mod imparţial, transparent şi predictibil, cu evitarea oricăror abordări discriminatorii ce ar putea viza inclusiv considerente de ordin etnic”, se mai arată în comunicatul citat de Mediafax.

Bogdan Aurescu a condamnat intensificarea violenţelor din sud-estul Ucrainei şi atacurile asupra populaţiei civile.

Republica Moldova se află în pragul unui dezastru economic

Potrivit unui RAPORT (CITEȘTE aici) al Departamentului de Analize și Cercetări Economice al Fundației Universitare a Mării Negre, Republica Moldova se va confrunta cu o gravă recesiune în 2015. Expertul economic Petrișor Peiu afirmă în studiul ,,Republica Moldova – radiografia dinaintea prăbușirii”, că există astăzi un cocktail formidabil de vulnerabilități acumulate și accentuate continuu care pot face din Republica Moldova un stat în implozie, cu tensiuni sociale dezlănțuite ce pot genera, cu ușurință, un „contra-maidan” la Chișinău.

Potrivit studiului, principala vulnerabilitate manifestată dramatic în ultimul an este riscul valutar ridicat și includerea monedei locale în coșul valutelor legate de rubla rusească de către speculatori și investitori. Peiu concluzionează că cocktailul format din deprecierea monedei față de valutele vestice, aprecierea monedei față de rublă, intrarea în recesiune a celui de-al doilea partener commercial (Federația Rusă) și a întregului spațiu CSI, cresterea spre 50% a deficitului comercial, scăderea remitențelor, scăderea rezervei Băncii Naționale a Moldovei, incertitudinea politică ca sursă de diminuare a ajutorului financiar nerambursabil, precum și necesitatea recapitalizării și curățirii BEM va provoca o furtună majoră, tensiunile din societate putând genera un curent anti-european și anti-democratic,  echivalent cu un „contra-maidan” la Chișinău.

 

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

3 × 3 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>