Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Parlamentul European

Reprezentarea României în Parlamentul European este cât se poate de pestriţă, la nici un an de la alegerile pentru forul legislativ comunitar. Numărul eurodeputaţilor independenţi s-a triplat, un partid afiliat la PPE are şi reprezentanţi în ALDE (situaţie care nu se mai întâlneşte în Parlamentul European, în această legislatură), iar oameni care fac parte din aceeaşi familie politică sunt la cuţite unii cu alţi. Subiectul pare a fi tabu pentru majoritatea liderilor eurodeputaţilor români, ei preferând să nu comenteze pe această temă.  

În urma alegerilor europarlamentare din mai anul trecut, România a trimis în Parlamentul European 32 de deputaţi din şase partide, plus „independentul” Mircea Diaconu (s-a văzut cât de independent a fost atunci când s-a aflat că de strângerea semnăturilor se ocupa primarul PSD al Sectorului 5, Marian Vanghelie, acum după gratii).

PNL – şi cu PPE, şi cu ALDE în Parlamentul European

Odată cu anunţarea fuziunii cu PDL, PNL a trecut de la ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, a treia forţă politică în Parlamentul European) la PPE (Partidul Popular European). Însă nu toţi foştii penelişti au făcut acest lucru. Eurodeputaţii Renate Weber şi Norica Nicolai au rămas în ALDE, dar şi în PNL.

Parlamentul European

Şi nici nu le-a dat nimeni afară din partid. Europeanul.org a vrut să realizeze interviuri cu cele două reprezentante ale PNL în ALDE, însă s-a lovit de un zid al tăcerii. Oricum, cel puţin pentru Norica Nicolai rămânearea în ALDE nu a fost de natură să o ajute în cariera sa din Parlamentul European. Dacă în legislatura trecută era membru în Comisia pentru Afaceri Externe (AFET), poziţie din care a fost raportor pentru mai multe proiecte importante ale UE, acum a ajuns în Comisia pentru Pescuit. Asta în condiţiile în care respectiva comisie se ocupă aproape exclusiv de pescuitul oceanic, domeniu în care România nu mai activează de vreo două decenii.

Grupul PPE, cel mai fragmentat şi cu cele mai multe orgolii

Din partea PNL, în Grupul PPE din Parlamentul European activează în prezent zece eurodeputaţi. Tot la PPE mai este afiliat şi PMP, partidul creat de fostul preşedinte Traian Băsescu. PMP a rămas însă cu un singur eurodeputat, Siegfried Mureşan, după ce Cristian Preda a fost exclus din partid pentru a refuzat s-o susţină pe Elena Udrea.

După sciziune, cei doi se au la cuţite. Chiar în urmă cu două zile a avut loc o dispută între ei, pe Facebook.

Citeşte şi Contre între eurodeputaţii PMP, faza pe Facebook. Cristian Preda îi dă replica lui Siegfried Mureşan. Teodor Baconschi pune paie pe foc: „Mureşan a fost impus de Băsescu”

Tot în Grupul PPE din Parlamentul European sunt şi cei doi eurodeputaţi trimişi de UDMR – Csaba Sogor şi Iuliu Winkler, ultimul dintre ei extrem de activ în forul legislativ comunitar. Până de curând însă ei erau prinşi între ciocan şi nicovală, dat fiind că pe plan intern UDMR era la guvernare împreună cu PSD, partid afiliat la Grupul S&D (social-democraţii europeni), iar pe plan european activau la „inamicii” de la PPE.

Parlamentul EuropeanLa Grupul PPE este afiliată şi Monica Macovei, care a ajuns în Parlamentul European de pe poziţia întâi a listei PDL, partid contopit acum în noul PNL. În legislatura trecută, ea a fost cel mai activ eurodeputat român din Parlamentul European.

Citeşte şi Top 10 europarlamentari români, după importanţa muncii din PE. Trei dintre cei mai buni nu au mai fost puşi pe liste pentru alegerile din mai! CITEŞTE ce spun Macovei, Stolojan, Vălean şi Nicolai. Ce spune şeful Mişcării Europene

Ea figurează, din punctul de vedere al regulilor forului legislativ de la Bruxelles şi Strasbourg, ca eurodeputat independent, chiar dacă recent şi-a înfiinţat propria formaţiune politică – M10.

Şi pe stânga sunt probleme

Şi acum să trecem pe stânga eşichierului politic european. Aici, lucrurile sunt ceva mai simple, însă nici în acest caz nu lipsesc situaţiile atipice.

PSD, PC şi UNPR şi-au trmis oamenii în Parlamentul European de pe o singură listă la alegerile europarlamentare din primăvara trecută. PSD are 12 eurodeputaţi, dintre care unul este în scandal cu conducerea partidului, mai exact cu Victor Ponta şi Liviu Dragnea. Este vorba de Cătălin Ivan, care a fost şeful delegaţiei PSD în Parlamentul European, funcţie pe care acum a preluat-o Viorica Dăncilă. Cei doi se au la cuţite.Parlamentul European

Citeşte şi Un eurodeputat acuză. Cătălin Ivan face „rechizitoriul” conducerii PSD. Printre „inculpaţi” se numără Victor Ponta, Liviu Dragnea, Gabriela Vrânceanu Firea şi Viorica Dăncilă

Tot în Grupul S&D activează şi cei doi eurodeputaţi trmişi în Parlamentul European de UNPR – Doru Frunzulică, fostul şef al patronatului lui George Constantin Păunescu (cel care a fugit din ţară în 1996, atunci când puterea în România a fost câştigată de CDR, de teamă că ar putea fi luat la întrebări despre afacerile sale controversate derulate până atunci), şi rapsodul Damian Draăghici.

Cu voia dumneavoastră, ultimii pe listă sunt eurodeputaţii Partidului Conservator, fondat de Dan Voiculescu (cunoscut şi sub porecla de Felix Motanul pe care i-a datâo Traian Băsescu – aluzie la „calitatea” sa de colaborator al Securităţii). Cei doi sunt omul de afaceri Maria Grapini şi Laurenţiu Rebega (finul ministrului Agriculturii, Daniel Conastantin).

Eurodeputaţii PPE tac mâlc, Victor Negrescu de la S&D răspune provocării

Am vrut să luăm puncte de vedere atât de la Grupul PPE cât şi de la cel S&D referitoare la „ciudăţeniile” din Parlamentul European ale deputaţilor români – cum spuneam, cei trei eurodeputaţi ALDE (Renate Weber, Norica Nicolai şi Mircea Diaconu) refuzaseră anterior acest lucru, nerăspunzând pur şi simplu solicitărilor noastre.

La fel au făcut şi cei din tabăra PPE – Siegfried Mureşan şi Theodor Stolojan. De cealaltă parte a baricadei, cel mai tânăr eurodeputat S&D (şi cel mai activ) a răspuns provocării lansate de Europeanul.org.

Parlamentul EuropeanEl spune că este o situație normală ca România să aibă o reprezentare politică la nivelul a trei grupuri politice diferite și importante. „Dacă ne uităm la alte state observăm că există țări cu reprezentare în aproape toate grupurile politice europene precum Franța, Germania, Marea Britanie sau Polonia, care au și un număr mult mai mare de formațiuni politice în Parlamentul European.Faptul că partidele politice au decis să fie prezente în principalele grupuri politice democratice și pro-europene denotă maturitate politică și asumarea parcursului european al României”, spune eurodeputatul.

El a precizat că prin prezența unui număr atât de important de europarlamentari români în unele grupuri, precum cei 16 reprezentanți în Grupul S&D, România poate să conteze în Parlamentul European și să influențeze deciziile principalelor grupuri politice europene. „Cu un număr redus în marile grupuri nu am putea influența politica europeană și în acest sens menționez importanța faptului că România este al patrulea stat ca prezență în grupul S&D”, a punctat el.

Nici în ceea ce priveşte prezența unor neafiliați (pe plan naţional) din România Victor Negrescu nu vede o problemă majoră: „Aceștia există în aproape toate țările. Spre exemplu reprezentanții Frontului Național din Franța, partid considerat de extremă dreapta, sunt neafiliați”.

Atunci cân vine vorba de prezenţa reprezentanților aceleași formațiuni în mai multe grupuri politice, opinia sa este un pic mai nuanţată: „Din analiza mea nu știu să existe în acest mandat o situație similară, deși am fost informat că în trecut au mai existat astfel de cazuri. Cu toate acestea sunt nenumărate cazurile în care reprezentanți aleși pe aceeași listă, dar din partide diferite, au decis să se afilieze unor grupuri politice diferite – este cazul în Olanda, Franța sau Polonia”.

Concluzionând, Victor Negrescu precizează că, chiar dacă este de stânga și membru în Grupul S&D, consideră că este important pentru România să aibă reprezentanți și în ALDE, „pentru că în trecut doar S&D și ALDE au susținut cu adevărat aderarea României la UE și susțin astăzi intrarea noastră în spațiul Schengen”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

2 + 7 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>