Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Renate WeberLa un an de zile după ce au rămas în Grupul ALDE, sfidând decizia conducerii partidului de a trece la PPE, eurodeputaţii Norica Nicolai şi Renate Weber au fost excluse din PNL. Fostul președinte al PNL Crin Antonescu a explicat că cele două se făceau vinovate de bigamie politică. Liderul ALDE, Guy Verhofstadt, a reacționat dur, acuzându-l pe Crin Antonescu de lipsă de loialitate față de electoratul liberal.

Conducerea vechiului PNL a decis miercuri să propună excluderea din partid a europarlamentarilor Norica Nicolai şi Renate Weber, motivul constituindu-l faptul că cele două s-au afiliat grupului ALDE din Parlamentul European, refuzând să adere la grupul PPE.

Surse din partid au declarat pentru Mediafax că propunerea de excludere a Noricăi Nicolai şi a Renatei Weber va fi transmisă Biroului Politic Naţional al PNL, care, potrivit noului statut al formaţiunii rezultate în urma fuziunii, va lua decizia finală în acest caz. Norica Nicolai şi Renate Weber au decis, în urma fuziunii dintre PNL şi PDL şi a trecerii liberalilor la familia popularilor europeni, să rămână la grupul ALDE din Parlamentul European.

Conducerea PNL le-a transmis celor două să adere la grupul PPE, la un moment dat existând şi un ultimatum în acest sens. În urma deciziei celor două de a rămâne afiliate la ALDE, conducerea vechiului PNL a stabilit că acestea nu respectă deciziile partidului şi a decis să popună forului de conducere al noului PNL excluderea lor din partid.

Norica Nicolai a spus miercuri la Antena 3, că era o decizie previzibilă. „Era o decizie previzibilă pentru acest nou partid. În sfârşit sunt un om liber. Niciodată în cariera mea nu am făcut compromisuri. Am explicat şi în congresul PNL că nu sunt de acord cu această fuziune. Niciodată nu voi spune altceva. Este un gest de onestitate politică. Nu am alte comentarii de făcut pentru această decizie. Sigur, rămân europarlamentar liber, membru şi vicepreşedinte al ALDE”, a spus Norica Nicolai.

Ea a precizat că nu a participat la nicio reuniune a PNL. „Nu am participat la nicio reuniune a PNL şi cred că decizia pe care au luat-o astăzi, după ce ne-au somat să trecem la PPE, şi pe mine, şi pe doamna Weber, este o decizie pe care PNL şi-o asumă şi pe care eu o respect”, a adăugat Norica Nicolai.

Renate Weber: decizia apartenenţei la ALDE este firească

La rândul ei, Renate Weber a explicat că nu este surprinsă de decizia partidului, dar că şi-ar fi dorit să aibă o discuţie cu conducerea PNL înainte de a se ajunge la această măsură.Renate Weber

„Astăzi am fost exclusă din PNL. Nu este un moment ușor. PNL este partidul în care am evoluat ca om politic și, indiferent de decizia celor care acum sunt foștii mei colegi, voi continua să cred în doctrina liberală și voi sprijini întotdeauna inițiativele PNL atunci când vor concorda cu valorile și principiile care mă călăuzesc. La fel cum voi continua să îmi exprim dezaprobarea față de acțiunile și inițiativele pe care le voi considera în afara acestor valori și principii”, a scris Renate Weber într-un comunicat remis Europeanul.org.

Ea a continuat, arătând că decizia apartenenței la grupul ALDE este firească, pentru că valorile acestui grup sunt cele pentru care a luptat întotdeauna, dar și pentru că mulți din cei care au votat PNL la europarlamentarele din 2014 au făcut-o și pentru că partidul a promis că va continua alături de liberalii și democrații din Parlamentul European.

În paranteză fie spus, foarte puţini dintre alegătorii români au habar de grupurile politice din Parlamentul European.

Explicaţiile oficiale de la PNL

Renate WeberExcluderea eurodeputaţilor Renate Weber şi Norica Nicolai din PNL a fost propusă deoarece acestea au încălcat statutul, decizia finală urmând să fie luată pe 10 iunie, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.

„În cazul celor doi europarlamentari, doamnele Renate Weber şi Norica Nicolai, este vorba de o încălcare a statutului şi, urmare a acestui fapt, decizia noastră este de a propune viitorului Birou Politic Naţional, care se va ţine în data de 10 iunie, sancţionarea şi excluderea celor doi europarlamentari din PNL”, a declarat Stroe.

Purtătorul de cuvânt al PNL a ţinut să precizeze că este vorba despre o măsură politică: „Este o măsură politică, de clarificare a relaţiilor pe care doi foşti europarlamentari încă le mai au cu PNL. Este de notorietate că au aderat şi au susţinut alte platforme politice decât cele din care PNL face parte la nivel naţional şi european”.

Crin Antonescu: o bigamie politică de neacceptat

Şi fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a comentat, miercuri seara, excluderea din partid a eurodeputaţilor Norica Nicolai și Renate Weber.Renate Weber

„PNL nu are cum să păstreze, în rândurile sale, oameni care fac parte din alt grup politic. Mi se pare că acum lucrurile au intrat pe făgașul normal”, a declarat Antonescu, într-o intervenție la B1 TV. El a precizat că nu a participat la luarea acestei decizii, dar consideră că hotărârea nu este deloc surprinzătoare.

„Fiecare are dreptul la o opțiune, despărțirea de PNL din partea celor două doamne era consumată de luni de zile, aderând la un alt grup politic din Parlamentul European. După ce a făcut aproape un an demersuri pentru a le convinge să revină în partid, conducerea a constatat acest lucru și a pus capăt unui soi de bigamie politică de neacceptat. Se face traseism politic în Parlamentul României, se face și în Parlamentul European”, a spus Antonescu.

Guy Verhofstadt: Crin Antonescu a fost neloial în relaţia cu electoratul

Renate WeberVorbele fostului lider liberal l-au înfuriat pe liderul ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, care l-a acuzat pe Crin Antonescu de lipsă de loialitate față de electoratul liberal.

„Este incredibil faptul că fostul lider al PNL Crin Antonescu le acuză pe doamnele Nicolai și Weber de bigamie politică. Dacă cineva a fost neloial în relația cu electoratul acela a fost domnul Antonescu alături de PNL. S-au prezentat în fața votanților pe o listă a ALDE și au ales, a două zi după alegeri, să părăsească Grupul și să se alăture PPE. Am stat alături de Crin Antonescu, la o conferință de presă, la București în aprilie 2014, când a infirmat orice negociere cu PPE, chiar înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile europene. Dacă acesta nu este un exemplu clar de lipsă de onestitate, nu știu ce alt exemplu am putea folosi. Suntem fericiți să le avem alături de noi pe Norica Nicolai și Renate Weber. ALDE este grupul unde ar trebui să fie toți liberalii din România!”, a declarat Guy Verhofstadt.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

twenty + 12 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>