Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

energie regenerabilăUniunea Europeană se pregăteşte de un scandal de proporţii pe tema subvenţiilor pentru energie regenerabilă. Comisia pregăteşte “pe şest” un cadou pentru industria europeană care înregistrează cele mai mari emisii de dioxid de carbon, şi anume Germania. Întreprinderile nemţeşti vor beneficia, în total, de tarife mai mici cu două miliarde de euro. Dacă firmele vor plăti mai puţin, facturile consumatorilor casnici vor fi mai mari. Şi nu numai în Germania se va întâmpla acest lucru, scenariul fiind posibil şi în România, unde mulţi consumatori industriali, precum ArcelorMittal sau combinatele chimice ale lui Ioan Niculae, ar putea cere şi ei să fie trataţi “nemţeşte”.

Comisia Europeană va propune miercuri, pe 9 aprilie, noi reguli referitoare la ajutoarele de stat. Dacă proiectul va fi pus în practică, contribuţiile industriei la finanţarea energiilor regenerabile ar putea fi reduse cu o treime, avertizează institutul german Öko.

“Este vorba în mod cert de un cadoul făcut Germaniei. Dacă industria plăteşte mai puţin, consumatorii casnici vor plăti mai mult! Comisia le va face un cadou generos celor care emit cel mai mult dioxid de carbon”, strigă eurodeputatul Verzilor Claude Turmes (Luxemburg), citat de jurnaliştii de la EurActiv.fr.

Proiectul legislativ al Executivului european este extrem de complex, el fiind întocmit ca urmare a unei anchete efectuate de Comisie referitoare la subvenţiile acordate de Germania pentru energie regenerabilă. Companiile de electricitate plătesc la “suprapreţ” enegia verde cumpărată de la producătorii naţionali, diferenţe regăsindu-se într-o taxă pe regenerabile repartizată tuturor consumatorilor.

“Industriile privilegiate”, atac la sectorul de energie regenerabilă

Or, proiectul legislativ al CE, consultat de EurActiv, prevede exceptări de la această taxă pe regenerabile pentru 65 de sectoare diferite, dar şi pentru întreprinderile care au o intensitate energetică (calculată ca procent din PIB) de 25% sau o intensitate a schimburilor comerciale în afara UE de 4%. Problema este însă că nu a fost dată nicio definiţie clară a acestor indicatori.energie regenerabilă

Sectoarele şi întreprinderile vizate vor putea beneficia de discount-uri la preţul de piaţă al electricităţii care pot ajunge până la 80% din nivelul minim prevăzut de legislaţia germană.

Potrivit cercetătorilor de la Öko, acest model se va concretiza printr-o creştere a numărului de “industrii privilegiate”, ceea ce ar putea cauza o pierdere importantă pentru sectorul de energie regenerabilă. Mai exact, o scădere cu o treime a certificatelor verzi, care se ridică acum la 5,1 miliarde de euro. Contribuţiile întreprinderilor ar putea scădea cu două până la trei miliarde de euro pe an.

Cercetătorii germani au avut acces, în întocmirea studiului, doar la datele furnizate de instituţiile oficiale. Pe cale de consecinţă, nu au putut consulta nici definiţia UE pentru termenul “intensitate”, nici datele specifice ale unor anumite întreprinderi.

Cu toate acestea, un economist german, profesorul Karsten Neuhoff, de la Institutul German pentru Cercetări Economice (DIW – Deutsches Institut für Wirtschaftsforshung), a declarat pentru EurActiv că studiul publicat de institutul Öko este cel mai bun disponibil în prezent.

Una-i în teorie, alta în practică

energie regenerabilăProiectul Comisiei este foarte diferit de sistemul actual, care încurajează furnizorii de electricitate să investească în infrastructura de producere de energie regenerabilă.

În teorie, aceste contracte ar trebui să le permită consumatorilor să plătească tarife mai mici. În practică, nici vorbă. Tarifele la electricitate pentru consumatorii casnici au crescut în medie cu 4% în fiecare an, între 2008 şi 2012.

Producţia de energie regenerabilă are o natură foarte diferită de alte surse de energie. Ea presupune importante investiţii iniţiale pentru a asigura viabilitatea lor financiară. Apoi, costurile de producţie sunt într-adevăr reduse. Şi totuşi, economiştii susţin că acest model energetic a stat la originea creşterii tarifelor în mai multe ţări europene, printre care şi Germania.

În ciuda angajamentelor anterioare luate de UE, de reducere a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, un consens se face simţit printre reprezentanţii legislativului: taxa pe energie regenerabilă reprezintă un cost pentru industrie şi o frână pentru competitivitatea acesteia.

Revolta economiştilor şi epistola către Oettinger şi Almunia

Proiectul Comisiei a fost criticat de zece economişti europeni de prim rang, într-o scrisoare trimisă lui Günther Oettinger, comisarul european pentru Energie, şi lui Joaquin Almunia, comisarul pentru Concurenţă.

Trecerea de la un sistem bazat pe taxa pe regenerabile la unul bazat pe “prime” comportă riscuri pe termen lung pentru consumatori şi pentru investitori. În plus, această schimbare de optică reduce şansele operatorilor de a putea obţine contracte pe termen lung, în cantitate suficientă, pentru a putea atinge obiectivele de energie regenerabilă fixate de UE.energie regenerabilă

Sistemul taxei pe regenerabile face frecvent obiectul unor critici, din cauza incompatibilităţii, pe termen scurt, cu pieţele şi din cauza tendinţei lui de a genera preţuri necompetitive, spun economiştii. De fapt, de vină pentru acest lucru nu este taxa pe regenerabile, ci regula repartiţiei în funcţie de prioritate.

Aceasta din urmă, care avea drept scop depăşirea discriminării structurale existente, poate genera tarife energetice necompetitive pe plaje orare de lungă durată, mai ales atunci când este vorba de “energie inflexibilă” (adică surse de energie care sunt tributare condiţiilor meteorologice). Însă, spre deosebire de sistemele bazate pe “prime”, cele bazate pe tarife de reachiziţie (taxa pe regenerabile) pot contrabalansa energia pierdută. Acest sistem din urmă provoacă mai puţină distorsiune pe piaţa energetică, explică economiştii.

Sistemul “primelor” nu protejează pe termen lung consumatorii şi dezvoltatorii, deoarece creează obstacole pentru cei care vor să intre pe piaţă şi se dovedeşte ineficace pentru contractele la termen, crescând costurile.

“Dacă UE vrea să atingă obiectivele politice referitoare la aprofundarea pieţei energiei pe teritoriul său, la reducerea costurilor pentru consumatori şi la securizarea aprovizionării energetice a Uniunii şi totodată să asigure atingerea obiectivelor de dezvoltare a energiei regenerabile şi de luptă împotriva schimbărilor climatice, ea va trebui să opteze pentru o gestionare mai simplă a tarifelor de reachiziţie”, concluzionează economiştii.

Printre semnatarii scrisorii se află profesorul David Newbery de la Universitatea Cambridge, profesorul Chrisitan Von Hirschhausen de la Universitatea Tehnică din Berlin, profesorul Jean-Michel Glachant, de la Institutul Universitar European din Florenţa şi profesorul Natalia Fabra de la Universitatea Carlos III din Madrid.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

18 − 2 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>