Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

Industry_smokeUPDATE Deputații au aprobat, marți, planurile de suspendare a tranzacțiilor unei părți din permisele CO2 pentru a crește prețurile acestora și a încuraja firmele să investească în inovații bazate pe emisii reduse de carbon

Pentru că erau prea ieftine și, din această cauză, companiile preferau să dea niște bani în plus în loc să găsească soluții inovatoare, mai puțin poluante, la Bruxelles se va lua, marți, o decizie ce va avea ca efect scumpirea permiselor de emisii de carbon.

Propunerea Parlamentului European, aprobată de miniștrii din UE în iulie 2013, este de a suspenda comercializarea a 900 de milioane de permise de CO2, corespunzătoare a tot atâtea tone de emisii de CO2 . Măsura are ca scop revenirea la încurajarea sistemului de tranzacționare a permiselor (certificatelor), creat tocmai pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, ca instrument de luptă împotriva schimbărilor climatice.

Amendamentul, propus de Parlament și aprobat de Consiliu prevede că, în mod excepțional, Comisia Europeană poate să adapteze calendarul tranzacțiilor, cu condiția ca un studiu de impact să arate că nu există un risc crescut ca societățile din sectoarele vizate să părăsească spațiul european, pentru a-și reloca activitatea în alte zone, mult mai „prietenoase” din punct de vedere fiscal. În cea de-a treia fază a Sistemului de Tranzacționare a Emisiilor (ETS), Comisia va putea să recurgă la o astfel de adaptare pentru un număr maxim de 900 milioane de permise.

În această perspectivă, România va fi unul ditre cele mai avatajate state din Uniunea Europeană. Asta pentru că dezindustrializarea din ultimele două decenii a transformat țara noastră din unul dintre marii poluatori ai Europei, într-o „oază de verdeață”, dacă putem spune așa. Un clasament (neoficial, ce-i drept, și realizat la nivelul anului 2007) plasează România pe locul 24 în Uniunea Europeană din punctul de vedere al emisiilor de bioxid de carbon pe cap de locuitor.

Pe primele locuri din acest punct de vedere se situează, în ordine, Luxemburg, Estonia și Cehia. Logic, dacă în Marele Ducat ai și o singură fabrică ce emite fum, indicatorul sare în aer, luând în calcul numărul de locuitori, nu prea numeros. Și, mergând de la macro la micro, principalul beneficiar din țara noastră al scumpirii certificatelor este compania austriacă OMV Petro. Bineînțeles, dacă facem abstracție de complexele energetice deținute de stat.

România beneficiază de certificate gratuite de emisii de dioxid de carbon care echivalează cu 71,4 milioane de tone de CO2 în perioada 2013 – 2020, iar centralele care primesc cele mai multe certificate sunt complexurile energetice Oltenia și Hunedoara, precum și centrala de la Brazi a Petrom. Termocentralele Turceni și Rovinari din cadrul CE Oltenia primesc 11,3 milioane de certificate (echivalentul unor emisii de 11,3 milioane de tone de CO2), respectiv 11,1 milioane de tone. Cele două utilizează lignitul drept materie primă. Urmează centrala Petrom de la Brazi, pe gaze, cu 9,2 milioane de certificate, și Electrocentrale Deva din cadrul CE Hunedoara, pe huilă, cu 8,4 milioane de certificate.

Dar cum funcționează, de fapt, piața? Piața dioxidului de carbon este un mecanism care perimite schimbul de drepturi de emisie de gaze cu efect de seră, bazat pe principiul „cap and trade” – cotele de emisii sunt fixate pentru fiecare țară și cei care nu-și utilizează cota pot să-și vândă excedentul țărilor care o depășesc.

Fiecare unitate de drepturi de emisie GES corespunde emanării în atmosferă a unei tone de dioxid de carbon. Mai pe românește, atunci când o întreprindere cumpără o unitate de GES, ea își dobândește dreptul de a polua cu o tonă de CO2. În Europa, aceste unități sunt tranzacționate în cadrul unei burse specializate, BlueNex, ca oricare alt activ financiar.

Tranzacționarea emisiilor de carbon este un mecanism stabilit prin protocolul de la Kyoto, pentru a le permite statelor să-și atingă obiectivul în materie de reducere a poluării. În cadrul protocolului, 39 de state industrializate s-au angajat să micșoreze cu 5,2% emisiile lor de gaze cu efect de seră, raportat la nivelul din 1990.

În Europa, piața emisiilor de dioxid de carbon s-a dezvoltat în cadrul sistemului de schimb al cotelor, sau European Trading System (ETS). Sistemul funcționează pe baza „unităților europene de alocare”, care corespund fiecare unei tone de CO2. În sistemul european al schimbului de cote sunt vizate doar instalațiile industriale cu o capacitate mai mare de 20 MW, în această categorie fiind incluse peste 11.000 de întreprinderi, responsabile de 50% din emisiile de CO2 din UE.

 

1 comentariu

  1. Pingback: Schimbul de informaţii fiscale, în dezbaterea plenului

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

two × 4 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>