Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

ALDENoul partid care se „coace” la Bucureşti, Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), ce va rezulta din fuziunea Partidului Liberal Reformator al lui Călin Popescu Tăriceanu cu Partidul Conservator condus de Daniel Constantin, tulbură şi nu prea apele la Bruxelles. În loc să-i ducă lui Guy Verhofstadt, liderul ALDE, doi europarlamentari, Tăriceanu şi Constantin îi pot oferi unul singur. Este vorba de Laurenţiu Rebega, care va trece de la Grupul S&D, unde activează acum, la ALDE. Celălalt eurodeputat PC, Maria Grapini, rămâne la S&D.

Liderii PLR și PC, Călin Popescu-Tăriceanu, respectiv Daniel Constantin, au declarat joi că în proporție „covârșitoare” membrii celor două formațiuni și-au dorit fuziunea și că numai 1-5% au dezaprobat această decizie.

„Colegul meu (Daniel Constantin-n.red.) spunea că există un procent pe care l-a estimat între 1% și 5% care probabil au alte opțiuni. Eu nu pot să îl estimez, dar nu cred că e mai mare. Într-o democrație și într-un partid cu adevărat democratic, nici nu știu dacă este foarte sănătos să avem numai unanimități. Nu știu să existe parlamentari care să nu dorească să se alăture noii noastre construcții. Prin urmare, vă pot asigura că majoritatea, nu covârșitoare, ci zdrobitoare a tuturor colegilor noștri, fie că vorbesc de colegii din PC, fie despre proprii mei colegi, doresc această construcție politică. Poate în anumite momente și eu, și Daniel am avut semne de întrebare dacă asta este cea mai potrivită soluție. Sunt colegii noștri, cei din teritoriu, parlamentarii care au fost cei mai angajați în această acțiune și care au împins lucrurile înainte. Fără sprijinul lor, evident că un astfel de proiect nu s-ar fi putut realiza”, a spus Tăriceanu.

Numai că procentul de adepţi ai ALDE de la Bucureşti nu este acelaşi şi la Bruxelles şi Strasbourg, unde este de 50%, ţinând cont că PC are doi europarlamentari. Eurodeputatul Maria Grapini a afirmat, într-o scrisoare deschisă transmisă președintelui PC, Daniel Constantin, că e nemulțumită de modul în care acesta a condus partidul, acuzându-l că nu a fost interesat să îi crească imaginea, cu toate că a primit „de-a gata” formațiunea fondată de Dan Voiculescu.

Maria Grapini nu se duce la ALDE. Laurenţiu Rebega îşi urmează naşul

Europeanul.org i-a întrebat joi pe cei doi eurodeputaţi ai PC dacă vor rămâne în Grupul S&D sau vor trece la ALDE.ALDE

„Aşa cum am anunţat în scrisoarea deschisă, nu particip la Congres. Sunt în delegaţie oficială în Korea. Nu sunt deacord cu proiectul făcut  de Daniel Constantin (nestatutar din punctul meu de vedere) şi nu voi rămâne în partidul rezultat după fuziune (ALDE – n.red). Voi rămâne în grupul S&D”, ne-a răspuns Maria Grapini.

Laurenţiu Rebega, celălat eurodeputat propulsat de PC (evident, pe listele comune cu PSD, că altminteri nu ar fi ajuns nici în Parlamentul de la Lehliu, darămite în cel european) a tăcut mâlc, neprecizându-ne dacă va trece sau nu la ALDE. Surse politice au declarat însă pentru Europeanul.org că Rebega va trece negreşit la ALDE.

Explicabil, din moment ce Laurenţiu Rebega este finul lui Daniel Constantin. Unde merge naşul merge şi finul.

Daniel Constantin vrea să fie împăciuitor

ALDEDaniel Constantin a vrut să fie împăciuitor atunci când a fost întrebat de poziţiile exprimate de senatorii PC Cristiana Anghel și Dumitru Pelican și de europarlamentarul Maria Grapini, spunând noua formațiune, ALDE, încurajează libertatea de exprimare.

„99% sau 95% din colegi au acceptat această variantă și vor pune umărul la această construcție. Nu cred că vor mai fi discuții, discuțiile au fost până în acest moment. Cei care au avut o altă opțiune cred că deja și-au manifestat această opțiune. Fără să mă refer la cazuri individuale, eu nu i-aș pune pe toți trei în aceeași categorie pentru că am văzut doar o singură reacție, din păcate exprimată în public (a Mariei Grapini – n.red.), pentru că în interiorul partidului au fost cu totul și cu totul alte opțiuni. Noi încurajăm chiar libertatea de exprimare, fie că este în interiorul partidului, fie că această libertate este înțeleasă a fi transmisă în afara partidului. Ca atare, celor care au ales alt drum le urez succes”, a spus Constantin.

Motive de bucurie şi nu prea pentru Guy Verhofstadt, liderul ALDE

Pentru grupul eurodeputaţilor români afiliaţi la ALDE, sosirea lui Laurenţiu Rebega va însemna o creştere procentuală de 33%.ALDE

Asta pentru că, în prezent, doar trei europarlamentari români sunt afiliaţi la ALDE. Este vorba de Norica Nicolai şi Renate Weber, excluse din PNL, şi de „independentul” Mircea Diaconu. Ghilimelele au fost necesare pentru că pentru el a strâns semnături, în campania electorală din primăvara anului trecut, inclusiv primarul PSD al Sectorului 5, Marian Vanghelie. Chiar edilul a dezvăluit acest lucru.

Aşa că Guy Verhofstadt, liderul ALDE, are motive de bucurie şi nu prea. Cu toate că miza pe încă doi eurodeputaţi români, se va alege doar cu unul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

3 × 5 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>