Știri
Mircea Diaconu a pierdut definitiv procesul cu jurnaliștii Cetățeanul.net. Am scris despre câți asistenți își angajase eurodeputatul
Știri
Dosarul Microsoft 2. Eurodeputatul Dan Nica, audiat la DNA alături de Adriana Țicău
Știri
Jeremy Clarkson o ia pe urmele lui Nigel Farage. Reacția lui Dan Mihalache
Știri
Atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles au lovit puternic în economia belgiană
Știri
Primarii mai multor capitale europene vor să interzică motoarele diesel
Știri
Laszlo Tokes îi atacă pe politicienii corupţi din UDMR. “Invidiez alegătorii români”
Știri
Municipiul Bacău a fost desemnat la Bruxelles Oraș European al Sportului
Știri
Fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Știri
Consilierul general Nicușor Dan o felicită pe Maia Sandu
Știri
Maia Sandu nu se lasă şi anunţă că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională
Știri
Epistola pentru Maia Sandu postată de primarul Gabriela Firea
Știri
Scrisoarea consilierului Clotilde Armand către Maia Sandu
Știri
Igor Dodon, ales președinte al Republicii Moldova. Traian Băsescu: Îmi pare rău de amânarea parcursului european al țării
Știri
Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu
Știri
Martin Schulz: alegerea lui Donald Trump va face munca mai grea pentru UE
Știri
Fond de 10 miliarde de euro pentru investiții chineze în Europa Centrală și de Est
Știri
Slovacul Tibor Macak, reales secretar general al Asociației Jurnaliștilor Europeni
Știri
Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum în Olanda
Știri
Cristian Mungiu, două nominalizări la Premiile Academiei de Film Europene
Știri
Elmar Brok: Campania electorală din SUA este un pericol pentru democraţie
Știri
Transportul feroviar trece la ora oficială de iarnă. Ce se întâmplă cu trenurile internaţionale
Știri
Mişcarea Europeană aniversează 68 de ani de la înfiinţare. Europeanul.org îi urează la mulţi ani!
Știri
Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu denunţă presiuni asupra primarilor
Știri
Regele Mihai I a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei municipiului Chișinău
Știri
Mandat de arestare pentru primarul orașului Bălți, Renato Usatîi
Știri
Cum arată lucrările Pasajul Piața Sudului, finanțate din bani europeni. Ce spune Gianni Pittella
Știri
Mama primarului penal Cătălin Cherecheș, pe lista PNL, peste fostul vice PPE Anca Boagiu
Știri
A murit seniorul liberal Radu Câmpeanu. Reacția eurodeputatului Cristian Preda
Știri
Este oficial: România va bloca semnarea acordului CETA, UE – Canada
Știri
Mădălin Blidaru (PMP Sector 3), la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa

agriculturaPentru România, cel mai sensibil domeniu în cadrul negocierilor dintre UE și SUA privind acordul de liber schimb (TTIP) este agricultura.

Principalele sectoare unde autoritățile pregătesc măsuri defensive sunt producția autohtonă de carne (porc, pasăre, vită) și producția de cereale, au declarat pentru HotNews.ro oficiali ai Ministerului Economiei – instituția care elaborează și susține poziția României. O eventuală ridicare a barierelor vamale în aceste domenii ar însemna vulnerabilizarea producătorilor autohtoni în față importurilor de carne și cereale din SUA, susțin oficialii români.

În consecință, România va urmări că negocierile, duse acum de o echipă a Comisiei Europene în numele tuturor celor 28 de state membre, să prevadă măsuri de protecție pentru domeniile vizate. În ceea ce privește interesul României pentru piața americană, oficialii români spun că deschiderea pieței auto din SUA ar duce la comenzi mai mari pentru producătorii români de componente, la fel cum și o relaxare a condițiilor de import în SUA al unor produse alimentare (brânzeturi, băuturi, carne) ar însemna oportunități mai mari pentru exportatorii români. De asemenea, România este interesată de transfer tehnologic și cooperare tehnică mai intensă cu companiile americane în domeniul energiei.

Mandatul general de negociere cu SUA al Uniunii Europene a fost stabilit în mod oficial pe 14 iunie, la Consiliul Afaceri Externe, secțiunea Comerț. Consiliul UE (format din miniștrii de resort din toate statele membre) a dat un mandat de negociere Comisiei Europene, iar Comisia, prin Direcția Generală Comerț, informează periodic Consiliul despre stadiul negocierilor. Discuțiile Comisie – Consiliu au loc în cadrul unui grup tehnic, numit Comitetul pentru politici comerciale.

Mandatul dat de statele membre Comisiei Europene a fost secret, iar Consiliul UE a votat în luna noiembrie pentru menținerea caracterului său secret. Reprezentantul României la consiliul din 14 iunie a fost Manuel Donescu, la acea vreme secretar de stat în Ministerul Economiei. Între timp, Donescu a plecat de la Economie la Transporturi. La Ministerul Economiei, responsabilul de dosar este secretarul de stat Virgil Popescu, numit în funcție în 4 noiembrie.

Până în momentul de față au avut loc două runde de negocieri între UE și SUA pe tema acordului de liber schimb. „Acum se stabilește arhitectura acordului, se stabilesc capitolele de negociere”, au declarat oficialii români, care spun că un termen rezonabil pentru încheierea negocierilor Bruxelles – Washington este „un an, un an și jumătate”.

Poziția de negociere a României este stabilită de Ministerul Economiei, care preia informații de la alte ministere, pentru diferite capitole de negociere (Agricultură, Transporturi, Finanțe etc).  Departamentul pentru Comerț Exterior din cadrul Ministerului Economiei a lansat în luna martie o consultare publică „cu privire la interesele economice și comerciale ale României pe piața americană, dar și domeniile naționale și, eventual, europene pentru care se dorește păstrarea unui anumit grad de protecție”. Participarea actorilor interesați (companii, asociații patronale, camere de comerț etc) la dezbaterea publică a fost slabă, potrivit oficialilor români, care spun însă că, din experiențele anterioare, gradul de interes al actorilor relevanți crește pe măsură ce negocierile se apropie de finalizare

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Numele este obligatoriu

11 + three =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>